4 °C Budapest

Idén minden más lesz: az autófinanszírozás is!

Pénzcentrum
2009. február 12. 09:00

Kemény év vár a hazai autófinanszírozási piacra. Nem csak a várható új autó eladások drasztikusan alacsony száma miatt, de az egyes devizanemekben jelentősen csökkenő finanszírozási volumen, és a PSZÁF szigorúbb előírásai kedvezőtlenül érintik a piacot.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Idén, óvatos becslések szerint is 20-25 százalékkal visszaesik az újautó-értékesítés, ami persze a finanszírozói oldalt is kellemetlenül érinti. Mészáros György, az Erste Leasing elnök-vezérigazgatója szerint a refinanszírozási források megugró költségei, és a növekvő kockázatok beárazása miatt még a THM-ek is emelkedhetnek.

Hasonlóan vélekedik Pintye János, az MKB-Euroleasing marketingosztályának vezetője, valamint Révész Tamás a Budapest Autófinanszírozási Zrt. vezérigazgatója is, aki szerint az autókereskedők likviditási nehézségeivel is szembe kell nézni.

Ezen felül a romló forintárfolyam, a PSZÁF új szabályozása (nullaszázalékos önerő és a 96 hónapnál hosszabb futamidő megszűntetése) sem hagyja érintetlenül a piacot.

A Raiffeisen Lízing szerint a nulla, illetve 10 százalékos önerő igen kedvelt konstrukciók voltak, főleg a kis- és középkategóriában, idén azonban a 20 százalékos kezdőrész és a 96 hónapos futamidő lehet a favorit.

Néhány szakértő felhívta a figyelmet a lehetséges kiskapukra is, mint például a rendkívüli árkedvezmények, a bonyolult, befektetési módozatokkal kombinált konstrukciók nyújtása, melyek mind a szigorítások alól történő kibújást szolgálják.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 18. kedd
Piroska
3. hét
Január 18.
Micimackó napja
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?