0 °C Budapest

Jogsértő az apróbetű - mondja az ombudsman

2009. március 16. 13:30

Rendkívül kicsi betűvel írják, ezért gyakorlatilag felismerhetetlen, olvashatatlan a helyszíni bírságolás nyomtatványán, hogy a megbírságolt személy elismeri a szabálysértést. Az apró betűs megoldás ezért sérti a jogállamiságból eredő jogbiztonság követelményét, a tisztességes eljáráshoz való jogot. Az ombudsman a nyomtatvány formátumát szabályozó rendelet módosítását javasolja.

Szabó Máténak egy panaszos előadta, hogy a rendőrök helyszíni bírsággal sújtották és az erről szóló nyomtatványt aláírattatták vele. Később vette csak észre, hogy aláírásával a szabálysértés elkövetését is elismerte. A formanyomtatványon ugyanis szabad szemmel alig olvashatóan ez a szöveg szerepelt: "A túloldali tájékoztatót tudomásul vettem". A hátoldalon, hasonló apró betűkkel pedig az állt, hogy "A szabálysértés elkövetését elismerem". A panaszos mindezt sérelmezte, mivel szerinte a tájékoztató alkalmas a megtévesztésre, ugyanis - ahogyan naponta több ezer másik emberrel is megtörténhet - a tudta nélkül és akarata ellenére ismertették el vele a szabálysértés elkövetését.

Szabó Máté ombudsman vizsgálata során abból indult ki, hogy a jogállam követelményeinek egyike a tisztességes eljáráshoz való jog. A helyszíni bírság kiszabásáról szóló nyomtatvány hátoldalán található, teljes egészében rendkívül apró betűs szöveget a rosszul látók alig, a jó látásúak is nehezen olvashatják. A helyszíni bírság alkalmazásakor a nyomtatványt használó rendőr formálisan eleget tesz törvényben foglalt kötelezettségének, amikor a bírságot elfogadó személy rendelkezésére bocsátja a kitöltött és aláírattatott nyomtatvány egy másolati példányát. A tisztességes eljárás azonban azt is megkövetelné, hogy a nyomtatvány ne csak tartalmában legyen megfelelő, hanem a rajta álló fontos tájékoztatás miatt olvasható is legyen. Ennek hiányában a nyomtatvány nem alkalmas funkciója - a tájékoztatás - betöltésére, ami sérti a jogállamiságból eredő jogbiztonságot és a tisztességes eljáráshoz való jogot.

Szabó Máté azt állapította meg, hogy az alkotmányos joggal összefüggő visszásság a helyszíni bírságolás részletes szabályairól szóló BM rendelet előírásaira vezethető vissza. Ezért az állampolgári jogok biztosa javasolta az igazságügyi és rendészeti miniszternek, fontolja meg a jogszabály módosítását, hogy a nyomtatványok szabad szemmel is olvashatók legyenek, azaz a rajtuk álló szöveget mindenki - a rendőrhatóság képviselője és a megbírságolt állampolgár is - értelmezni tudja.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?