14 °C Budapest

Milliókat érintő bizonytalanságok a társasházi törvényben

2009. március 6. 14:30

Nem egységes a társasházak bejegyzésével és az alapító okiratok módosításával kapcsolatos jogalkalmazói gyakorlat, ami a jogszabályi rendelkezések ellentmondásaira vezethető vissza. A bizonytalan szabályozás több millió állampolgár esetében veszélyezteti a jogbiztonsághoz és a tulajdonhoz való jogot. 

Szabó Mátéhoz, az állampolgári jogok országgyűlési biztosához azért fordult egy panaszos, mert kifogásolta, hogy a Debreceni Körzeti Földhivatal - más földhivatalokkal szemben - a társasházi alapító okiratot már a tulajdonostársak négyötödének egyetértése után is bejegyzésre alkalmasnak fogadja el, miközben tudomása szerint a jogszabály az alapító tulajdonosok egyhangú akaratnyilvánítását írja elő.

Magyarországon - 2003-as adatok szerint - körülbelül egymillió társasházi lakás volt. A társasházakra vonatkozó szabályok érthető, egyértelmű meghatározása, az alkotmányos alapjogokkal való megfeleltetése éppen ezért milliókat érintő, az egész társadalmat átható kérdés.

Szabó Máté vizsgálatának fókuszában a Társasházi törvénynek az a szakasza állt, amely már a 4/5-ös többség esetén is megengedi, hogy bejegyezzék a földhivatali nyilvántartásba az alapító okiratot, illetve annak módosítását. A vizsgálat során egyértelművé vált, hogy az érintett jogalkalmazó hatóságok különbözőképpen értelmezik ezt a rendelkezést, illetve szembekerülnek a jogszabály ellentmondásaival is.

Az érintett tulajdonostárs így nem tudja eldönteni, hogy 4/5-ös egyetértés esetén, amikor ő nem tartozik a többséghez, pert kell-e indítania, hogy megakadályozza az alapító okirat, illetve módosított változata hatályba lépését. Jogász szakembertől nyert ismeretei szerint a földhivatali bejegyzésre csak minden tulajdonostárs által aláírt, érvényes, jogszerű okirat alapján kerülhet sor.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa egybevetette a Társasházi törvény problémás rendelkezéseit az Alkotmánnyal és a kapcsolódó jogszabályokkal. Megállapította, hogy az alapító okirat a tulajdonviszonyokat és a tulajdonjog részjogosítványait érintő lényeges kérdésekről rendelkezik, így a Társasházi törvény nem lehet megengedőbb, mint a magánjogi kódex, azaz a Polgári Törvénykönyv.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Ptk. ugyanis - kevés, jól elhatárolható kivételtől eltekintve - megköveteli, hogy a szerződéseket és azok módosításait a felek saját elhatározásból, egységes akaratnyilvánítással kössék meg, írják alá.

Az ombudsman felhívta a figyelmet arra, hogy alkotmányos követelmény a törvényesség, a törvények és más jogszabályok harmóniája, így kezdeményezte az érintett jogszabályok koherenciájának megteremtését.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem