7 °C Budapest

Lufiautókkal tesztel a Ford! Soha nem látott képek!

Pénzcentrum
2009. február 11. 11:00

Baleseteket szimulálni és abból a megfelelő következtetéseket levonni valószínűleg két valódi autó összeütközését követően lehet igazán eredményesen, de a nehéz időkben a rendkívül költséges megoldás helyett új módszert fejlesztett ki a Ford. Az autóiparban is egyre nagyobb hangsúlyt fordítanak a költségtakarékosságra, ezért a Fordnál az ütközéseket elhárító figyelmeztető rendszer fejlesztésére felfújható és többször használható tesztautókat vezettek be.

Az ilyen irányú teszteket törés-zúzás nélkül folytathatják, továbbra is szem előtt tartva, hogy a biztonság milyen előkelő helyet foglal el az autókkal szemben támasztott követelmények listáján. A mérnökök által kifejlesztett ütközéseket elhárító rendszer tökéletesítésére kiválóan megfelelnek az érzékelőkkel ellátott felfújható tesztautók is. Az autók többszöri felhasználhatósága elősegíti az elsőként a 2010-es modellekbe épített figyelmeztető rendszer finomhangolását.

A Ford szerint az ütközésvédemi rendszer tesztelésére a felfújható autók is megfelelnek! (Forrás: motorauthority.com)

A vízhatlan ponyvához hasonló anyagból készült tesztautó hátuljára speciális érzékelőket szerelnek fel, amiket az érkező valódi járműbe szerelt a radar elvén működő rendszer felismer, majd figyelmeztető jelet továbbít a járművezetőnek. A finomhangolás a sorozatos teszteknek köszönhetően még folyik, a mérnökök azt vizsgálják, hogy ha az emberi reakcióidőt követő bizonyos időhatáron belül nem fékez a vezető, akkor a rendszer automatikusan blokkolja-e a járművet, hogy elkerülje az ütközést.

Egy felfújható tesztautó 10 ezer dollárba kerül! (Forrás: motorauthority.com)

Az időzítés nagyon fontos, mert ha túl korai a fékezés, akkor a mögöttünk érkező jármű is beleszaladhat az autónkba, ha pedig túl későn jelez a rendszer, akkor elkerülhetetlenné válik az ütközés. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a járművezetők a baleset előtt mire realizálják a helyzetet és rálépnek a fékre, vagy megpróbálják kikerülni a tárgyat már késő. A mérnökök olyan figyelmeztető rendszert szeretnének, amelynek a segítségével az ilyen esetek nagyobb százalékban elkerülhetővé válnak.

A hosszabb élettartamnak, a minimális javítási munkáknak és a 10 ezer dolláros tesztautónkénti költségnek köszönhetően sikerült a Fordnál csökkenteni a tesztelésre elkülönített összegeket, ugyanakkor a rendszer hátránya, hogy szeles időben nem lehet vele dolgozni.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem