3 °C Budapest

Előjegyezhető a repülő autó: fokozódik az érdeklődés!

Pénzcentrum
2008. december 9. 13:00

Néhány emberöltővel ezelőtt sokan úgy gondolták, hogy a XXI. században már biztosan repülő autókkal fognak közlekedni az emberek. A gyakorlati fejlesztések azonban más irányba terelődtek és a repülő autók továbbra is csak a fantázia szüleményei maradtak. Egy tengerentúli cég - Terrafugia - úgy gondolta, hogy ideje változtatni ezen és gőzerővel elkezdett dolgozni a maga Transition-re keresztelt repülőautó prototípusán.

A jármű - a közúti forgalomra tekintettel - hagyományos autógumikkal van felszerelve és normál üzemanyaggal működik. A tervek szerint az összsúlyt maximum 600 kilogrammra kell redukálni ahhoz, hogy a jármű képes legyen a repülésre. A gép a tervek szerint 185 kilométer/órás sebességet érhet majd el a levegőben, de a százazföldi közlekedésben az autópályán is képes lesz majd tartani a tempót a normál autókkal.

Forrás: motorauthority.com

A gyártó szerint a 100 lóerős motor fogyasztása egy közúti hibrid jármű takarékosságával vetekszik majd. A fogyasztási adatok alapján végzett számítások szerint a jármű légi hatótávolsága körülbelül 740 kilométerre tehető. A jármű egyelőre még csak a szárazföldön bizonyított, de a tervezők szerint az első repülési teszt már nem sokat várat magára.

A gép fejlesztése három évvel ezelőtt kezdődött, a 194 ezer dolláros listaáron kínált járműre 5 ezer dollár ellenében lehet előjegyzést kérni. Annak ellenére vannak jelentkezők, hogy a gyártó még egyetlen repülni képes modellt sem tudott felmutatni. A gyártó bizakodó a tervekkel kapcsolatban, bár becslések szerint a sorozatgyártásra még hosszú éveket kell várni.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57