16 °C Budapest

A Honda kiszáll a száguldó cirkuszból! A Forma-1-et is elérte a válság...

Pénzcentrum
2008. december 5. 12:00

A tegnapi találgatásokat követően a Honda vezetése ma megerősítette, hogy kiszállnak a Forma-1-ből. A csapat működtetése az elmúlt szezon során 218 millió dollárt (44 milliárd forintot) emésztett fel, a jelenlegi gazdasági körülmények között a sportág finanszírozhatatlanná vált a neves gyártó számára.

A Honda azt tervezi, hogy még az év vége előtt eladja a Forma-1-es csapatát, amennyiben ez nem sikerül, úgy már biztos, hogy egy istállóval kevesebb vág neki a 2009-es szezonnak. Más források szerint az egy hónapos határidőt a szezon márciusi nyitófutamáig ki lehet tolni, de annyival kevesebb ideje marad a vevőnek a felkészülésre.

Már az elmúlt hónapokban is szárnyra kaptak olyan hírek a Honda háza tájáról, hogy a csapatba pumpált dollár milliók ellenére eredménytelenül zárt szezon után fontolóra veszik a Forma-1-es indulást, de ilyen váratlan bejelentésre senki sem számított. A csapat 2008-ban csak a pont nélkül zárt Force Indiát előzte meg a konstruktőri világbajnokságban.

2006-ban még futamgyőzelmet ünnepeltek a Hungaroringen (Forrás: motorauthority.com)

A Honda vezetői úgy vélik, hogy a jövő évi kötelezően előírt technikai fejlesztések újabb pénztömegeket emésztenének fel, miközben az autóipar zuhanása miatt egyre kockázatosabbá vált a csapat működtetése. A Honda csapat alkalmazottai nem sok jóra számíthatnak az elkövetkező hónapokban, hacsak nem érkezik valaki, aki megmenti az istállót.

Csak abban bízhatnak, hogy a semmiből váratlanul felbukkan egy kérő, aki ég a vágytól, hogy beszálljon a Forma-1-be. Ha nem találnak vevőt, akkor a 2009-es szezont csak 9 csapat 18 autója kezdi meg, szemben az idei 22-vel (idény közben a szintén Honda motorral versenyző japán Super Aguri csapat is kiszállt).

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?