12 °C Budapest

Benzin körkép: hamar szagot fogtak a csempészek!

Pénzcentrum
2008. november 4. 05:55

A jelentős októberi árzuhanást követően szerdától a benzin újabb 7 forinttal, a gázolaj pedig további 3 forinttal lesz olcsóbb a kutakon. A gázolaj egy éve nem volt ilyen olcsó, a benzin egységára pedig legutóbb több mint másfél évvel ezelőtt volt ilyen alacsony. Az üzemanyagárak csökkenése az uniós országok mindegyikében érzékelhető volt az elmúlt hónapban, a legolcsóbban továbbra is a bolgár autósok tankolhatnak.

Az Európai Bizottság által közzétett üzemanyagárak alapján az üzemanyagárak jelentős csökkenésével telt az elmúlt hónap a kontinensen. Hazánkban a benzin egységára hétről-hétre csökkent, a szerdai vágást követően 265 Ft/l-re mérséklődhet. A gázolaj átlagára újabb három forinttal a tavaly novemberi szintre, 291 Ft/l-re csökken. Az autósok a kutak közötti eltérések miatt valahol már alig több mint 250 Ft/l-es egységáron is megtölthetik a tankot, de az autópályákon továbbra is 270 Ft/l feletti árra lehet számítani.

A vizsgált időszakban a forint újabb 6 %-kal gyengült az euróval szemben. A nemzetközi olajárak csökkenését a hazai fogyasztói árakban tompította a dollár erősödése, de a végeredmény még mindig az autósoknak és a fuvarozóknak kedvezett. Októberben összesen 28 forinttal csökkent a benzin és 14 forinttal a gázolaj átlagára. Megjegyzés: Az Európai Bizottság adataiból összeállított fenti grafikon és lenti táblázat még nem tartalmaz minden módosítást, azok az október 20-ai állapotokat tükrözik.

Októberben egyértelműen hazánk volt az üzemanyagárak csökkentésének a nyertese. A benzin ára euró alapon 17,05 %-kal, a gázolajé 13,36 %-kal csökkent az elmúlt hónapban. A forint gyengülése miatt a fogyasztói árak mérséklődése ettől a szinttől némileg elmaradt, de ahogy az a portfolio.hu előrejelzéséből is kiderült, újabb csökkentésre lehetett számítani.

Benzinár tekintetében több uniós országban is kétszámjegyű mértékben csökkentek az árak, hazánk mögött Svédország, Bulgária és Hollandia végzett. A gázolaj Magyarországon kívül Lengyelországban, Svédországban és Dániában csökkent 10 %-ot meghaladó mértékben, de még a mindkét tekintetben sereghajtó Szlovéniában is - az adatszolgáltatási kötelezettségét nem teljesítő Málta kivételével - olcsóbban tankolhatnak az autósok.

Hazánk október hónapban négy helyet javított a listán elért pozícióján, olyan országokat sikerült megelőzni, mint Ausztria, Szlovénia, valamint Luxemburg és Málta. Ha a novemberi csökkentést is figyelembe vesszük, akkor a Balti-államok mellett már csak a bolgár és a ciprusi autósok tankolhatnak majd kevesebbért.

Benzint legdrágábban a hollandok, a finnek és a portugálok tankolhatnak, gázolaj tekintetében továbbra is a brit autósok fizetnek a legtöbbet egy literért. A régió országai közül - Románia kivételével - már mindenhol drágábbak az üzemanyagok, elképzelhető, hogy rövidesen nálunk jelennek meg a szlovák és az osztrák benzinturisták?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A tagállamok többségében 5-10 %-kal csökkent a benzin és 3-9 %-kal a gázolaj egységára. Az áresés ellenére a hollandok 53,4 %-kal, a britek 50,1 %-kal fizetnek többet egy liternyi üzemanyagért, mint a mindkét tekintetben listavezető bolgárok. Továbbra is olcsón tankolhatnak a románok és a Balti-államok autósai, de nincs okuk a panaszra a magas üzemanyagárak miatt a ciprusi benzines- és a luxemburgi dízelautó tulajdonosoknak sem.

A szomszédos uniós országok közül már csak Romániában olcsóbbak az üzemanyagok, a többi szomszédos tagállamban jelenleg drágábban lehet autózni. A nem uniós Horvátországban 7,58 kunába (272 forintba) kerül egy liter benzin, egy liter gázolajért pedig 7,80 kunát (280 forintot) kell fizetni. A kontinens országai közül Koszovóban a legolcsóbbak az üzemanyagok, a 170 forint körüli egységárak következtében egyre nagyobb gondot okoznak az országnak a szerb és az albán csempészek.

A felhasznált adatokat az Európai Bizottság tette közzé, a számításokat euró alapon végeztük, a vizsgált időszakban a forint 6 %-ot gyengült a közös európai fizetőeszközhöz képest.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm