14 °C Budapest

Autósok figyelem: óvatosan a gázpedállal!

Pénzcentrum
2008. szeptember 3. 05:55

A mai napon véget ér a több héten át tartó árcsökkenés a kutakon és az autósoknak újra mélyebben a pénztárcájukba kell nyúlni tankoláskor. A benzines autóval közlekedőknek ezúttal 3 forinttal kell többet fizetni literenként, a dízeleseket ezúttal nem érinti az áremelés. Nézzük mi a helyzet a kontinens többi országában és vajon milyen hatással lesznek a hurrikánok az olaj- és az üzemanyagárakra!

Az Európai Bizottság által közzétett legfrissebb üzemanyagárak alapján - néhány ország kivételével - az üzemanyagárak csökkenésével telt az elmúlt hónap. Hazánkban a benzin átlagára 300 Ft/l-ről 303 Ft/l-re emelkedett, a gázolaj átlagára 312 forint literenként, bár az autósok a kutak között akár 10-15 forintos literenkénti eltérést is tapasztalhatnak, egyes források szerint ettől nagyobbak is lehetnek a különbségek.

Bár a vizsgált időszakban az euró 1,4 %-ot erősödött a forinttal szemben, hazánkban mégis öt héten át tartott az üzemanyagárak mérséklődése. A tengerentúli időjárási viszonyok következtében a nemzetközi olajárak ingadozása még bizonytalanabbá vált, bár a legfrissebb jelentések szerint nem érte akkora kár az olajkutakat, ami megakadályozná a kitermelés folytatását.

Augusztusban a benzin fogyasztói ára 10 Ft/l-rel, a gázolajé litereként 18 forinttal mérséklődött, amivel az európai középmezőnybe tartozunk. A legnagyobb mértékben Finnországban, Lengyelországban és Szlovéniában csökkentek a benzinárak, a gázolajért a szlovén, a luxemburgi és a ciprusi autósok fizetnek a 7,9-8,7 %-kal kevesebbet, mint egy hónappal korábban.

Az országok többségével ellentétben Németországban, Írországban, Dániában, Hollandiában és Svédországban 0,3-2,8 % közötti mértékben drágult a benzin az elmúlt hónapban. Ezzel - és a jelentős finn árcsökkentéssel - újra a hollandoknál a legdrágább ez az üzemanyagfajta. A gázolajért csak az íreknek kell többet fizetni, mint egy hónappal ezelőtt, ugyanakkor Máltán nem változtak az árak.

A benzin átlagosan 2,8 %-kal, a gázolaj pedig 5,1 %-kal kerül kevesebbe a kontinensen, mint egy hónappal ezelőtt. A legolcsóbban Bulgáriában, Lettországban és Litvániában tankolhatnak a benzinesek, hozzájuk csatlakoznak olcsó gázolajukkal a luxemburgiak.

Továbbra is az Egyesült Királyságban a legdrágább a gázolaj, de északi szomszédunkhoz sem igazán éri meg átruccanni egy tankolásért dízel autóval. A régió országai közül a cseheknél és a lengyeleknél drágább, az osztrákoknál olcsóbb ez az üzemanyagfajta. Benzinért a szlovén és a román kutaknál is jóval kevesebbet kell fizetni, mint hazánkban. Horvátországban 8,93 kunába (303 forintba) kerül egy liter benzin, egy liter gázolajért pedig 8,99 kunát (306 forintot) kell fizetni.

A felhasznált adatokat az Európai Bizottság tette közzé, a számításokat euró alapon végeztük, a vizsgált időszakban a forint 1,4 %-ot gyengült a közös európai fizetőeszközhöz képest.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem