Benzin körkép: sokat spórolhatsz, ha jó helyen tankolsz!

Pénzcentrum
2008. október 3. 05:40

Az elmúlt heti nyolc forintos csökkentést követően szerdán újabb két forinttal mérsékelték a benzinárakat, így vannak olyan kutak, ahol újra 300 forint alatt tankolhatnak az autósok. A gázolaj ára előbb négy forinttal csökkent, de ezen a héten nem nyúltak a dízel árához. Nézzük mi a helyzet a kontinens többi országában, hogyan változtak az üzemanyagárak az elmúlt hónapban!

Az Európai Bizottság által közzétett üzemanyagárak alapján - néhány ország kivételével - az üzemanyagárak csökkenésével telt az elmúlt hónap. Hazánkban a benzin átlagára előbb 308 Ft/l-re emelkedett, majd a két árcsökkentést követően 298 Ft/l-re mérséklődött, a gázolaj átlagára a literenkénti 312 forintról a négy forintos csökkentés után 308 forint körül alakul. Az autósok a kutak között akár 20-24 forintos literenkénti eltérést is tapasztalhatnak. Egy negyven literes tankkal felszerelt autó tulajdonosa akár 8-900 forintot is spórolhat, ha a legolcsóbb kúton tankol.

A vizsgált időszakban a forint 2,5 %-kal gyengült az euróval szemben, a nemzetközi olajárak alakulásának következtében a kereskedők a fogyasztói árak csökkentése mellett tették le a voksukat. A heteken át tartó átcsökkenést követően a piac megtorpant, majd emelték az egységárat, de a mostani csökkentésekkel újra a 300-310 forintos sávban mozognak az üzemanyagárak.

Az Európai Bizottság legfrissebb táblázata a szeptember 22-ei állapotot tükrözi, a hazai ármódosítási tendenciákat még nem vették figyelembe. Az elmúlt négy hét adatai alapján a hónap nyertesének egyértelműen kikiálthatjuk a dánokat. Dániában a benzin ára 8 %-kal, a gázolajé 7,26 %-kal csökkent az adatok közzétételét megelőző négy hétben.

Hazánk az árcsökkentést követően sem tud javítani a mezőnyben elfoglalt jelenlegi pozícióján, mivel az előttünk álló Luxemburgban 11 forinttal olcsóbb a benzin. Továbbra is az európai középmezőnyhöz tartozunk, a bolgárok 55 forinttal olcsóbban, a hollandok pedig 79 forinttal drágábban tankolhatnak, mint mi.

Szeptemberben a cseheknél és a szlovéneknél volt egy százalékot meghaladó benzindrágulás, néhány országban stagnáltak, de az államok többségében 1-5 %-kal csökkentek az üzemanyagárak. A dánok mellett Ausztriában is az uniós átlag felett csökkent mindkét üzemanyagfajta fogyasztói ára, Svédországban és Németországban a benzin-, Észtországban és Romániában a gázolaj árak csökkenése említésre méltó.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A benzin továbbra is Hollandiában, a gázolaj pedig Nagy-Britanniában a legdrágább. A hollandok 53 %-kal, a britek 42 %-kal fizetnek többet egy liternyi üzemanyagért, mint a mindkét tekintetben listavezető bolgárok. Továbbra is olcsón tankolhatnak a románok és a Balti-államok autósai, de nincs okuk a panaszra a magas üzemanyagárak miatt a ciprusi benzines- és a luxemburgi dízelautó tulajdonosoknak sem.

A szomszédos uniós országok közül csak Szlovákiában drágábbak az üzemanyagok, a románok mellett a szlovének és az osztrákok is olcsóbban tankolhatnak. A nem uniós Horvátországban 8,62 kunába (314 forintba) kerül egy liter benzin, egy liter gázolajért pedig 8,72 kunát (317 forintot) kell fizetni.

A felhasznált adatokat az Európai Bizottság tette közzé, a számításokat euró alapon végeztük, a vizsgált időszakban a forint 2,5 %-ot gyengült a közös európai fizetőeszközhöz képest.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem