Benzin körkép: sokat spórolhatsz, ha jó helyen tankolsz!

Pénzcentrum
2008. október 3. 05:40

Az elmúlt heti nyolc forintos csökkentést követően szerdán újabb két forinttal mérsékelték a benzinárakat, így vannak olyan kutak, ahol újra 300 forint alatt tankolhatnak az autósok. A gázolaj ára előbb négy forinttal csökkent, de ezen a héten nem nyúltak a dízel árához. Nézzük mi a helyzet a kontinens többi országában, hogyan változtak az üzemanyagárak az elmúlt hónapban!

Az Európai Bizottság által közzétett üzemanyagárak alapján - néhány ország kivételével - az üzemanyagárak csökkenésével telt az elmúlt hónap. Hazánkban a benzin átlagára előbb 308 Ft/l-re emelkedett, majd a két árcsökkentést követően 298 Ft/l-re mérséklődött, a gázolaj átlagára a literenkénti 312 forintról a négy forintos csökkentés után 308 forint körül alakul. Az autósok a kutak között akár 20-24 forintos literenkénti eltérést is tapasztalhatnak. Egy negyven literes tankkal felszerelt autó tulajdonosa akár 8-900 forintot is spórolhat, ha a legolcsóbb kúton tankol.

A vizsgált időszakban a forint 2,5 %-kal gyengült az euróval szemben, a nemzetközi olajárak alakulásának következtében a kereskedők a fogyasztói árak csökkentése mellett tették le a voksukat. A heteken át tartó átcsökkenést követően a piac megtorpant, majd emelték az egységárat, de a mostani csökkentésekkel újra a 300-310 forintos sávban mozognak az üzemanyagárak.

Az Európai Bizottság legfrissebb táblázata a szeptember 22-ei állapotot tükrözi, a hazai ármódosítási tendenciákat még nem vették figyelembe. Az elmúlt négy hét adatai alapján a hónap nyertesének egyértelműen kikiálthatjuk a dánokat. Dániában a benzin ára 8 %-kal, a gázolajé 7,26 %-kal csökkent az adatok közzétételét megelőző négy hétben.

Hazánk az árcsökkentést követően sem tud javítani a mezőnyben elfoglalt jelenlegi pozícióján, mivel az előttünk álló Luxemburgban 11 forinttal olcsóbb a benzin. Továbbra is az európai középmezőnyhöz tartozunk, a bolgárok 55 forinttal olcsóbban, a hollandok pedig 79 forinttal drágábban tankolhatnak, mint mi.

Szeptemberben a cseheknél és a szlovéneknél volt egy százalékot meghaladó benzindrágulás, néhány országban stagnáltak, de az államok többségében 1-5 %-kal csökkentek az üzemanyagárak. A dánok mellett Ausztriában is az uniós átlag felett csökkent mindkét üzemanyagfajta fogyasztói ára, Svédországban és Németországban a benzin-, Észtországban és Romániában a gázolaj árak csökkenése említésre méltó.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A benzin továbbra is Hollandiában, a gázolaj pedig Nagy-Britanniában a legdrágább. A hollandok 53 %-kal, a britek 42 %-kal fizetnek többet egy liternyi üzemanyagért, mint a mindkét tekintetben listavezető bolgárok. Továbbra is olcsón tankolhatnak a románok és a Balti-államok autósai, de nincs okuk a panaszra a magas üzemanyagárak miatt a ciprusi benzines- és a luxemburgi dízelautó tulajdonosoknak sem.

A szomszédos uniós országok közül csak Szlovákiában drágábbak az üzemanyagok, a románok mellett a szlovének és az osztrákok is olcsóbban tankolhatnak. A nem uniós Horvátországban 8,62 kunába (314 forintba) kerül egy liter benzin, egy liter gázolajért pedig 8,72 kunát (317 forintot) kell fizetni.

A felhasznált adatokat az Európai Bizottság tette közzé, a számításokat euró alapon végeztük, a vizsgált időszakban a forint 2,5 %-ot gyengült a közös európai fizetőeszközhöz képest.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm