Benzin körkép: sokat spórolhatsz, ha jó helyen tankolsz!

Pénzcentrum
2008. október 3. 05:40

Az elmúlt heti nyolc forintos csökkentést követően szerdán újabb két forinttal mérsékelték a benzinárakat, így vannak olyan kutak, ahol újra 300 forint alatt tankolhatnak az autósok. A gázolaj ára előbb négy forinttal csökkent, de ezen a héten nem nyúltak a dízel árához. Nézzük mi a helyzet a kontinens többi országában, hogyan változtak az üzemanyagárak az elmúlt hónapban!

Az Európai Bizottság által közzétett üzemanyagárak alapján - néhány ország kivételével - az üzemanyagárak csökkenésével telt az elmúlt hónap. Hazánkban a benzin átlagára előbb 308 Ft/l-re emelkedett, majd a két árcsökkentést követően 298 Ft/l-re mérséklődött, a gázolaj átlagára a literenkénti 312 forintról a négy forintos csökkentés után 308 forint körül alakul. Az autósok a kutak között akár 20-24 forintos literenkénti eltérést is tapasztalhatnak. Egy negyven literes tankkal felszerelt autó tulajdonosa akár 8-900 forintot is spórolhat, ha a legolcsóbb kúton tankol.

A vizsgált időszakban a forint 2,5 %-kal gyengült az euróval szemben, a nemzetközi olajárak alakulásának következtében a kereskedők a fogyasztói árak csökkentése mellett tették le a voksukat. A heteken át tartó átcsökkenést követően a piac megtorpant, majd emelték az egységárat, de a mostani csökkentésekkel újra a 300-310 forintos sávban mozognak az üzemanyagárak.

Az Európai Bizottság legfrissebb táblázata a szeptember 22-ei állapotot tükrözi, a hazai ármódosítási tendenciákat még nem vették figyelembe. Az elmúlt négy hét adatai alapján a hónap nyertesének egyértelműen kikiálthatjuk a dánokat. Dániában a benzin ára 8 %-kal, a gázolajé 7,26 %-kal csökkent az adatok közzétételét megelőző négy hétben.

Hazánk az árcsökkentést követően sem tud javítani a mezőnyben elfoglalt jelenlegi pozícióján, mivel az előttünk álló Luxemburgban 11 forinttal olcsóbb a benzin. Továbbra is az európai középmezőnyhöz tartozunk, a bolgárok 55 forinttal olcsóbban, a hollandok pedig 79 forinttal drágábban tankolhatnak, mint mi.

Szeptemberben a cseheknél és a szlovéneknél volt egy százalékot meghaladó benzindrágulás, néhány országban stagnáltak, de az államok többségében 1-5 %-kal csökkentek az üzemanyagárak. A dánok mellett Ausztriában is az uniós átlag felett csökkent mindkét üzemanyagfajta fogyasztói ára, Svédországban és Németországban a benzin-, Észtországban és Romániában a gázolaj árak csökkenése említésre méltó.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A benzin továbbra is Hollandiában, a gázolaj pedig Nagy-Britanniában a legdrágább. A hollandok 53 %-kal, a britek 42 %-kal fizetnek többet egy liternyi üzemanyagért, mint a mindkét tekintetben listavezető bolgárok. Továbbra is olcsón tankolhatnak a románok és a Balti-államok autósai, de nincs okuk a panaszra a magas üzemanyagárak miatt a ciprusi benzines- és a luxemburgi dízelautó tulajdonosoknak sem.

A szomszédos uniós országok közül csak Szlovákiában drágábbak az üzemanyagok, a románok mellett a szlovének és az osztrákok is olcsóbban tankolhatnak. A nem uniós Horvátországban 8,62 kunába (314 forintba) kerül egy liter benzin, egy liter gázolajért pedig 8,72 kunát (317 forintot) kell fizetni.

A felhasznált adatokat az Európai Bizottság tette közzé, a számításokat euró alapon végeztük, a vizsgált időszakban a forint 2,5 %-ot gyengült a közös európai fizetőeszközhöz képest.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 1. szombat
Hugó
13. hét
Április 1.
Bolondok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?