22 °C Budapest

Tanuljunk a méhektől: kevesebb lehet az ütközéses balesetet!

Pénzcentrum
2008. szeptember 29. 16:00

A Nissan mérnökei olyan biztonsági fejlesztésen dolgoznak, melynek segítségével elkerülhetőbbé válnak az ütközések és az ötletet nem más, mint a méhek mozgása adta. A szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy a méhek - miközben rajokban repülnek - hogyan képesek elkerülni az ütközéseket és ezt a módszert lehet-e alkalmazni az autóiparban is.

A méheknek összetett szemük van, melynek segítségével közel 300 fokos körben látják a körülöttük lévő dolgokat. A navigáció során egy jelentősen megkönnyíti az ütközések elkerülését, mivel amint valamilyen akadályt érzékelnek, tudják, hogy módosítani kell a mozgásukon. A Nissan mérnökei ezt az alapelvet felhasználva önjáró robotokon végeznek teszteket, melyek eredményeit később az autóiparban kívánják hasznosítani.

A méhek természet adta összetett szemét lehetetlen modellezni, ezért a robot lézerrel pásztázza a körülötte lévő tárgyakat és - ahogy azt a méhek is teszik - gyorsít, lassít, kikerüli az akadályt, vagy megfordul a helyzettől függően. A méhek apró agya a pillanat tört része alatt hozza meg a helyes döntést, jelenleg a robot sem egy komplett központi rendszer, hanem csak mikroprocesszorok irányítják.

A képen látható BR23C elnevezésű önjáró robot fejlesztése már jó úton halad (Forrás: motorauthority.com)

A mérnökök szerint bíztatóak az eredmények és rövidesen - valamilyen formában - az autóiparban is hasznosíthatóvá válik ez az eljárás. A jelenlegi biztonsági rendszerektől az különbözteti meg, hogy a környezet felmérése után ösztönösen hozza meg a döntést a baleset elkerülése érdekében. Az elkerülő manőver sebessége a méhek és a robot esetében még nem igazán hasonlítható össze, de ezen a területen is javulásra lehet számítani a jövőben.

A gyakorlati alkalmazásra csak a technológia tökéletesítését követően kerülhet sor, mert - még a fejlesztők szerint is - túl sebezhető a rendszer. Az autókon a tükrök mellé egy új a környezetet pásztázó szerkezet kerülhet, amely a kutatások szerint a jövőben tovább csökkentheti az ütközéses balesetek számát.

NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?