23 °C Budapest

Tanuljunk a méhektől: kevesebb lehet az ütközéses balesetet!

Pénzcentrum
2008. szeptember 29. 16:00

A Nissan mérnökei olyan biztonsági fejlesztésen dolgoznak, melynek segítségével elkerülhetőbbé válnak az ütközések és az ötletet nem más, mint a méhek mozgása adta. A szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy a méhek - miközben rajokban repülnek - hogyan képesek elkerülni az ütközéseket és ezt a módszert lehet-e alkalmazni az autóiparban is.

A méheknek összetett szemük van, melynek segítségével közel 300 fokos körben látják a körülöttük lévő dolgokat. A navigáció során egy jelentősen megkönnyíti az ütközések elkerülését, mivel amint valamilyen akadályt érzékelnek, tudják, hogy módosítani kell a mozgásukon. A Nissan mérnökei ezt az alapelvet felhasználva önjáró robotokon végeznek teszteket, melyek eredményeit később az autóiparban kívánják hasznosítani.

A méhek természet adta összetett szemét lehetetlen modellezni, ezért a robot lézerrel pásztázza a körülötte lévő tárgyakat és - ahogy azt a méhek is teszik - gyorsít, lassít, kikerüli az akadályt, vagy megfordul a helyzettől függően. A méhek apró agya a pillanat tört része alatt hozza meg a helyes döntést, jelenleg a robot sem egy komplett központi rendszer, hanem csak mikroprocesszorok irányítják.

A képen látható BR23C elnevezésű önjáró robot fejlesztése már jó úton halad (Forrás: motorauthority.com)

A mérnökök szerint bíztatóak az eredmények és rövidesen - valamilyen formában - az autóiparban is hasznosíthatóvá válik ez az eljárás. A jelenlegi biztonsági rendszerektől az különbözteti meg, hogy a környezet felmérése után ösztönösen hozza meg a döntést a baleset elkerülése érdekében. Az elkerülő manőver sebessége a méhek és a robot esetében még nem igazán hasonlítható össze, de ezen a területen is javulásra lehet számítani a jövőben.

A gyakorlati alkalmazásra csak a technológia tökéletesítését követően kerülhet sor, mert - még a fejlesztők szerint is - túl sebezhető a rendszer. Az autókon a tükrök mellé egy új a környezetet pásztázó szerkezet kerülhet, amely a kutatások szerint a jövőben tovább csökkentheti az ütközéses balesetek számát.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 12. péntek
Gyula
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem