21 °C Budapest

Pofon a világ legolcsóbb autójának: fellázadtak a parasztok

Pénzcentrum
2008. szeptember 2. 10:05

Több ezer indiai paraszt tüntetett a napokban Nyugat-Bengália Sigur nevű városában, körülvéve a Tata Motors gyárát, ahol a világ legolcsóbb kisautóját, a Nano-t gyártják majd, vissza akarják kapni ugyanis az állam által elkobzott földjeiket. Igaz a kisajátított földekért kompenzációt fizetett az állam, sok földműves azonban pénz helyett a korábbi megélhetését szeretné visszakapni. A Tata elnöke, Ratan Tata már azzal is fenyegetőzik, hogy elköltözteti a Nano-gyárat az államból.

A Nyugat-Bengáliát irányító kommunista párt, önmagát meghazudtolva tőkét szeretett volna bevonni, mikor versenybe szállt a Nano-gyár letelepedéséért, ugyanis a jövőt a mezőgazdaság mellett az iparban látja, a parasztoknak azonban nem tetszett a módszer, amivel ezt meg szerették volna valósítani.

Egy 1894-es törvényre hivatkozva, amit a britek vezettek be, mikor vasutat és csatornát építettek az országban, az állam kisajátíthatja a parasztok földjeit, amennyiben azt valamilyen "közösségi cél" érdekében teszi. A Nano-gyár megépítése miatt 13000 paraszttól vették el földjeiket, mondván, hogy ennyi érintettel nem tud tárgyalni a gyár.

A 13 ezer földbirtokosból 2250 hallani sem akart az elkobzásról, még kompenzáció fejében sem, ők ugyanis hosszú távú megélhetésüket remélték abból a földből, ami évente akár háromszor is termést hozott.

A helyzetet gyorsan kihasználta az ellenzék is, és arra szólította fel a kormányt, hogy 400 hektárnyi földet adjon vissza a parasztoknak, mondván, még így is elegendő marad a gyár megépítéséhez, a beszállítók pedig valamivel messzebb is le tudnak telepedni.

Azonban a gyártó, és a kormány ezt nem tartja elfogadhatónak, hiszen a Nano épp attól válhatna népautóvá, hogy mindössze 2300 dollárba (370 ezer forint) kerülne, ez az ár azonban elképzelhetetlen, ha az anyavállalat és a beszállítók között akár minimálisan is nő a távolság. Ráadásul nem törvény sem ad rá módot, hogy más földet adjon vissza az állam a parasztoknak, mint amit elkoboztak, márpedig nem biztos, hogy épp azok követelik vissza, akikétől meg is tudna válni a gyár.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Tata ez idáig 350 millió dollárt (56 milliárd forint) invesztált a projektbe, de több másik indiai állam is verseng a vállalat kegyeiért, így nem elképzelhetetlen, hogy máshol építi fel az egységet, és kezdi meg a gyártást.

Eredetileg október elejére tervezték az értékesítés beindulását, ez azonban valószínűleg nem lesz tartható.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?