Beszélő autók: döntöttek a jövőről!

Pénzcentrum
2008. augusztus 6. 18:00

A közúti balesetek és a dugók elleni harc újabb állomása, hogy a Bizottság európaszerte lefoglalt egy frekvenciát egy új, a járművekben használatos kommunikációs rendszer használatához. A technika wireless alapú, és lehetővé teszi az autónak, hogy a többi autóval és az üzemeltetővel is kommunikáljanak...

Ha minden autóban lesz egy ilyen eszköz, lehetővé válik, hogy figyelmeztessék egymást, ha mondjuk csúszik az út, vagy ha egy baleset történt. Ezzel tovább fokozható a biztonságosabb vezetés, de megkönnyíti az autósok életét is. 2006-ban ugyanis 42 ezren haltak meg és 1,6 millióan sérültek meg autóbalesetben az Európai Unió terültén, miközben minden nap 7500 kilométernyi dugó keletkezik az utakon.

A Bizottság döntése ráadásul az autógyárakat is ösztöni, hogy igenis fordítsanak pénzt a kommunikációs rendszerre, miközben az államokat is igyekeznek rávenni, hogy a költségvetésből támogassák az alapvető országúti infrastruktúra kialakítását.

A döntést sokan üdvözölték és Viviane Reding, az unió telekommunikációs biztosa szerint mindenképpen észben kell tartani azt is, hogy a vezetéssel töltött idő 24 százalékát dugóban töltik az emberek, és az ezzel járó költségek 2010-re elérhetik a 80 milliárd eurót (18 800 milliárd forint). Így ha időt lehet spórolni a megfelelő információk átadásával, az komoly pénzeket is megspórol a vezetőknek.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?