7 °C Budapest

Már a Suzuki sem úgy fogy, mint régen...

Pénzcentrum
2008. július 14. 15:30

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete közzétette az első féléves újautó értékesítési adatokat. Nem panaszkodhatnak a kereskedők, hiszen a második negyedévben közel négyezerrel több új autó talált gazdára, mint az azt megelőző időszakban. Az adatok összesítését követően megállapítható, hogy az idei összes eladás elérte a 85.147 darabot és csupán 1.162 autóval adtak el kevesebbet, mint egy évvel korábban.


Suzuki Splash (Forrás: caradvice.com)
Az első helyen a Suzuki végzett 14.448 új autó értékesítésével, őket követi az Opel 9.907 és a Ford 9.472 darab személygépkocsival és terepjáróval.

A 2007-es eladási statisztikákhoz képest a Suzuki 6,48 %-kal alacsonyabb eredményt ért el, míg az Opel 1,75 %-kal, a Ford pedig 9,41 %-kal magasabb eladási mutatókkal büszkélkedhet.

Tovább csökkent a kisautók iránti kereslet, ugyanakkor fokozódott az alsó-közép kategóriás típusok eladása. Mindkét kategória immár 38-38 %-os piaci részesedéssel bír, számottevő még a közép kategóriás (8 %) autók az egyterűek (7,6 %) részaránya, csökkent viszont a terepjárók iránti kereslet.

Az elmúlt évhez képest az első tíz helyezett közül a hetedik Chevrolet (13,73 %-kal) és a tízedik Fiat (11,94 %-kal) tudta a legnagyobb mértékben növelni az eladásait. Jelentősen visszaesett viszont a Skoda (-16,14 %), de nem tudta a 2007-es év adatait elérni a már említett Suzuki mellett a Volkswagen, a Toyota, a Peugeot és a Renault sem.


Chevrolet Aveo (Forrás: autobytel.com)
A lista további szereplői közül (amely márkából legalább 250 autót értékesítettek) a 15. helyen végzett Nissan 22,08 %-kal kevesebb új autót adott el, mint egy évvel korábban, ezzel szemben a listán őket követő Mazda 51,90 %-kal növelte eladásait.

Az összesített statisztika szerint összesen 85.147 újautót értékesítettek az idei első félévben Magyarországon, ez 1,35 %-kal kevesebb, mint a 2007-es év azonos időszakában volt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Peugeot Boxer (Forrás: jtc600.co.uk)
A kis-haszongépjárművek piaca 7,17 %-kal bővült, az értékesítések száma elérte a 11.858-at. Az eladott járművek 30,1 %-a 2,5 tonna alatti, a 69,9 %-a pedig 2,5 és 3,5 tonna közötti önsúllyal rendelkezik.

A legkeresettebb márkák a Ford (1.757 darab), a Volkswagen (1.555 darab) és a Fiat (1.459 darab), de több mint ezer eladást ért el a Peugeot és a Renault is.

A 2007-es eladásokhoz képest a listavezető Ford idén 20 %-os visszaesést élt meg, ennek ellenére még mindig tartja első helyét.

A Peugeot egy év alatt másfélszeresére növelte az eladásokat, de húsz százalék feletti növekedést ért el az Opel és a Mercedes is. Érdekesség, hogy az idei első félévben mindössze hárommal több Renault kis-haszongépjárművet adtak el, mint 2007-ben.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm