Nyaralás helyett benzinturizmus: hova érdemes átruccanni?

Pénzcentrum
2008. július 2. 05:40

Júniusi üzemanyag körképünkben is arra keressük a választ, hogy a kontinens országaiban hol, mennyiért tankolhatunk. A májusi árrobbanást követően mérséklődött az üzemanyagárak emelkedése. Hazánkban 5 forinttal mentek feljebb az árak júniusban, így a benzin átlagára 316 Ft/l, a gázolaj literenkénti átlagára pedig a 336 forint lett.

A májusi áremeléseket követően több nyugat-európai kormány is megállapodást kötött a fuvarozókkal a kompenzáció valamely formájának alkalmazásáról. A franciák és a spanyolok az adócsökkentésben, az olaszok a kötelezettségek átcsoportosításában, míg a portugálok az útdíjak lefaragásában látták a megoldást.

A magyar kormány is egyeztető tárgyalásokat kezdeményezett a fuvarozókkal, akik a megállapodások megkötéséig felfüggesztették a tiltakozó akciókat és a forgalomlassító demonstrációkat. A tervekben szerepel a jövedéki adóból történő visszatérítés és a szakképzési hozzájárulás saját alkalmazottak képzésére történő felhasználása.

Az erős forintnak köszönhetően a magas jegyzési árak nem mutatkoztak olyan érzékenyen a hazai fogyasztói árakban, a forint a vizsgált időszakban 3,2 %-ot erősödött az euróhoz képest.


A listában szereplő országok egyikében sem csökkentek a benzinárak, az átlagos emelkedés 3,12 % volt. A gázolaj vételára Nyugat-Európa egyes országaiban, valamint a svédeknél és a románoknál mérséklődtek, egyébként átlagosan 1,79 %-kal nőttek az árak. A hónap vesztese Málta, a kis szigetország lakói közel 10 %-os áremelkedést éltek meg június folyamán.

A benzin árlista dobogója ismét átrendeződött, az első helyet újra Románia foglalja el, leszorítva ezzel Lettországot a második helyre. Málta az áremelés következtében a hetedik helyre zuhant, a harmadik helyezett egy másik Balti-állam, Litvánia lett. A románok nem csak benzin-, hanem gázolajár tekintetében is verhetetlenek, rajtuk kívül csak Máltán, Cipruson, Litvániában és Lettországban lehet 300 forint alatt dízelt tankolni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A környező országok közül a románok után Szlovéniában a legolcsóbb az üzemanyag, Ausztriában hasonlóak az árak, a szlovákoknál pedig 10 forinttal magasabbak az árak, mint nálunk. A listában nem szerepel Horvátország, de a nyaralók érdekében közöljük az ottani árakat is. Egy liter benzin 9,5 kunába (325 forintba), egy liter gázolaj 9,9 kunába (338 forintba) került júniusban.

A benzin továbbra is Hollandiában a legdrágább, őket követi Finnország és Belgium, a gázolajár tekintetében toronymagasan az első Nagy-Britannia, akik az olaszokat és a svédeket előzik meg. Érdekesség, hogy az Egyesült Államokban a mexikói határ mentén virágzik a benzinturizmus (Mexikóban 40 %-kal olcsóbb a benzin), a golfklubok pedig egy tele tanknak megfelelő benzinjeggyel ösztönzik a tagokat a sportolás folytatására.


A felhasznált adatokat az Európai Bizottság tette közzé, a számításokat euró alapon végeztük, a vizsgált időszakban a forint 3,2 %-ot erősödött a közös európai fizetőeszközhöz képest.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?