22 °C Budapest

Nyaralás helyett benzinturizmus: hova érdemes átruccanni?

Pénzcentrum
2008. július 2. 05:40

Júniusi üzemanyag körképünkben is arra keressük a választ, hogy a kontinens országaiban hol, mennyiért tankolhatunk. A májusi árrobbanást követően mérséklődött az üzemanyagárak emelkedése. Hazánkban 5 forinttal mentek feljebb az árak júniusban, így a benzin átlagára 316 Ft/l, a gázolaj literenkénti átlagára pedig a 336 forint lett.

A májusi áremeléseket követően több nyugat-európai kormány is megállapodást kötött a fuvarozókkal a kompenzáció valamely formájának alkalmazásáról. A franciák és a spanyolok az adócsökkentésben, az olaszok a kötelezettségek átcsoportosításában, míg a portugálok az útdíjak lefaragásában látták a megoldást.

A magyar kormány is egyeztető tárgyalásokat kezdeményezett a fuvarozókkal, akik a megállapodások megkötéséig felfüggesztették a tiltakozó akciókat és a forgalomlassító demonstrációkat. A tervekben szerepel a jövedéki adóból történő visszatérítés és a szakképzési hozzájárulás saját alkalmazottak képzésére történő felhasználása.

Az erős forintnak köszönhetően a magas jegyzési árak nem mutatkoztak olyan érzékenyen a hazai fogyasztói árakban, a forint a vizsgált időszakban 3,2 %-ot erősödött az euróhoz képest.


A listában szereplő országok egyikében sem csökkentek a benzinárak, az átlagos emelkedés 3,12 % volt. A gázolaj vételára Nyugat-Európa egyes országaiban, valamint a svédeknél és a románoknál mérséklődtek, egyébként átlagosan 1,79 %-kal nőttek az árak. A hónap vesztese Málta, a kis szigetország lakói közel 10 %-os áremelkedést éltek meg június folyamán.

A benzin árlista dobogója ismét átrendeződött, az első helyet újra Románia foglalja el, leszorítva ezzel Lettországot a második helyre. Málta az áremelés következtében a hetedik helyre zuhant, a harmadik helyezett egy másik Balti-állam, Litvánia lett. A románok nem csak benzin-, hanem gázolajár tekintetében is verhetetlenek, rajtuk kívül csak Máltán, Cipruson, Litvániában és Lettországban lehet 300 forint alatt dízelt tankolni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


A környező országok közül a románok után Szlovéniában a legolcsóbb az üzemanyag, Ausztriában hasonlóak az árak, a szlovákoknál pedig 10 forinttal magasabbak az árak, mint nálunk. A listában nem szerepel Horvátország, de a nyaralók érdekében közöljük az ottani árakat is. Egy liter benzin 9,5 kunába (325 forintba), egy liter gázolaj 9,9 kunába (338 forintba) került júniusban.

A benzin továbbra is Hollandiában a legdrágább, őket követi Finnország és Belgium, a gázolajár tekintetében toronymagasan az első Nagy-Britannia, akik az olaszokat és a svédeket előzik meg. Érdekesség, hogy az Egyesült Államokban a mexikói határ mentén virágzik a benzinturizmus (Mexikóban 40 %-kal olcsóbb a benzin), a golfklubok pedig egy tele tanknak megfelelő benzinjeggyel ösztönzik a tagokat a sportolás folytatására.


A felhasznált adatokat az Európai Bizottság tette közzé, a számításokat euró alapon végeztük, a vizsgált időszakban a forint 3,2 %-ot erősödött a közös európai fizetőeszközhöz képest.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM