28 °C Budapest

Kifinomult módszerek: bottal üthetik a csalók nyomát!

Pénzcentrum
2008. július 8. 05:55

Ingyen elvihető, el is viszik... Az elmúlt években jelentősen emelkedett a gépjármű-finanszírozással összefüggő csalássorozatok száma. A hitelintézetek és a rendőrség közösen lépnek fel a bűncselekmények visszaszorítása érdekében. A csalók mindig egy lépéssel előttük járnak, ezért folyamatos termékfejlesztéssel és a jogi kiskapuk bezárásával próbálják leszűkíteni a rendelkezésükre álló teret.

A gépjármű-finanszírozók szerint Nyugat-Európában sokkal szerteágazóbb az ügyfelek tájékozottsága, mint hazánkban. Itthon a reklámok is egyre inkább azt sugallják, hogy az autóvásárlásnál mi sem egyszerűbb. A kereskedők és a finanszírozók célja a közös ügyfélkör ismereteinek bővítése a tájékoztatás színvonalának emelésével.


Átvállalják a törlesztést
A pénzintézetek felhívják a vásárlók figyelmét, hogy az autóvásárláshoz a vételáron felül jelentős többletköltségek kapcsolódnak. Megfelelő tájékoztatással a hitelezők javíthatják piaci pozícióikat, ésszerű kockázatkezeléssel pedig biztonságos portfóliót alakíthatnak ki.

A partnerek képzésével és a biztosítási termékek fejlesztésével igyekeznek rávezetni az ügyfeleket a megfelelő döntések meghozatalára és próbálják az öngondoskodás irányába terelni őket. A hazai gazdasági eredmények következtében az emberek kevesebbet költenek és ez érezhető a biztosítások területén is.

A szolgáltatók a rendőrség tapasztalatait felhasználva igyekeznek a kiskapukat bezárni a termékfejlesztések során. A kereskedők érdeke az értékesítési adatok folyamatos növelése, a hitelfelvételre való ösztönzés és a piaci egyensúly fenntartása.

A kockázatkezelési módszerek finomításával a kétes kintlévőségek állományát kívánják minimalizálni a hitelezők. A túlzott szigor a forgalom csökkenéséhez vezet, a nagyon laza feltételek viszont a csalóknak nyitnak egyre nagyobb teret. A bűnüldözők és a hitelezők a gyakorlati tapasztalatok megvitatását követően döntenek a szükséges lépésekről.


Nem kérnek önerőt
A vagyon elleni bűncselekmények között egyre gyakrabban fordulnak elő az autófinanszírozáshoz kapcsolódó visszaélések és bűnesetek. Az elmúlt évben mintegy 5000 autólopást jelentettek be a fővárosban, ezen járművek fele finanszírozott volt. A lízingelt autókkal kevesebb a probléma, mert ott a finanszírozó szerepel tulajdonosként a forgalmi engedélyben.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hitelre vásárolt autók esetében az adásvételi szerződés mellett opciós szerződést is kötnek a vásárlóval, amely alapján - nemfizetés esetén - öt évig vételi joga van a finanszírozónak. A probléma azzal van, hogy a hitelfelvevő lesz a tulajdonos, a vételi jogot pedig egy korábbi (megkérdőjelezhető) adatvédelmi döntés értelmében nem lehet a forgalmi engedélyben szerepeltetni.

A rendőrség szerint még így is több eszközzel lehetne a csalók ellen küzdeni, ilyenek lehetnek az UV-gravírozás, a rendszámon elhelyezett matrica, de ezek mellett fontos lenne a nemzetközi szabályok hatékonyabb alkalmazása is. A finanszírozási csalások értéke évente eléri az 5 milliárd forintot, ami az összes kihelyezés arányában nem olyan jelentős, de összegét tekintve rendkívül magas.

A határok eltörlésével szabad az út a bűnözők előtt, sok esetben távoli országokban bukkannak a finanszírozási csalással vásárolt autók nyomára, amelyek a hosszú jogi procedúra végére teljesen elértéktelenednek. A tényleges lopások száma visszaesett, de a finanszírozási csalásra specializálódott csoportok a módszerek finomításával folyamatosan igazodnak a piacon elérhető termékekhez.

A bűnüldözők tudomással bírnak arról, hogy cégek tucatjai vannak hajléktalan szállókra bejelentve és a frissített listákkal folyamatosan segítik a hitelezők munkáját. A fantomcégek mellett bevált módszer az okmányhamisítás és az embermosdatás is, néhány tízezer forint ellenében egy mélyszegénységben élő ember szívesen adja a nevét egy autóvásárláshoz. A rendőrség beszámolt olyan szabolcsi kisfaluról, ahol papíron az egész utcának új autója volt, de az autókat senki sem látta.

Milliárdok vándorolnak az alvilág zsebébe...

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?