30 °C Budapest

(El)Csúszós autópálya átadás - Télen már a tengerpartig is sztrádán mehetünk

Pénzcentrum
2008. június 27. 08:45

Már a fővárostól 190 kilométerre lévő Zalakomárig megszakítás nélkül lehet autózni az M7-es sztrádán. Átadták ugyanis tegnap az autópálya Balatonkeresztúr és Zalakomár között vezető 20 kilométeres szakaszát. Az új, matricával használható etap forgalomba helyezése nyomán már csak 16,5 kilométer hiányzik ahhoz, hogy teljes legyen - azaz Budapesttől egészen a horvát határig vezessen - az M7-es autópálya. Mire azonban elkészült az autópálya 7-es főút gyakorlatilag autózhatatlanná vált a kátyúk miatt. Az ígéretek szerint az alsóbb rendű utak is több figyelmet kapnak a közeljövőben és elkezdődik a felújításuk - írja a Népszabadság.

Az új sztrádaszakasz avatóünnepségén nem került ugyan szóba, de tény: az eredeti tervek szerint tegnap nem 20, hanem 35,5 kilométert kellett volna átadni. Az idén júniusra ugyanis a Balatonkeresztúr és a Nagykanizsa közötti szakasz megépítését ígérték, ám ennek csak egy része készült el. A Zalakomár és a Nagykanizsa közötti - 15,5 kilométer hosszú - részt várhatóan augusztus végén vehetik csak birtokba az autósok, vagyis akkortól lehet majd a fővárostól Letenyéig végig autópályán hajtani. A csúszást elsősorban az okozta, hogy a Balatonkeresztúr és a Nagykanizsa közötti szakasz - 43,8 milliárd forintba kerülő - építését elnyerő Porr-Viadom- Terrag-Asdag konzorcium egyik tagja, a Viadom fizetésképtelenné vált. Ez pedig a munka többhetes leálláshoz vezetett az építési terület egy részén. A Viadom feladatait végül a konzorcium megmaradt két tagja vette át, s a késést már nem tudták behozni.
A kormányfő tegnapi avatóbeszédében megemlítette, hogy az autópálya-építések után egyre inkább az alacsonyabb rendű utak és a vasút fejlesztésére kerül a hangsúly. Mint mondta, a sztrádákon kívül korszerűsítenek, megépítenek 500 kilométer vasúti pályát, 300 kilométer gyorsforgalmi utat, s felújítanak 1200 kilométer hosszan alacsonyabb rendű utakat.
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?