Megmondták: csapnivaló év lesz 2008!

Pénzcentrum
2008. március 20. 14:00

Az első két hónap eladási statisztikái alapján 2008 lehet a mélypont az elmúlt évtizedben. Az amerikai autógyártók vizsgálják az okokat. Több iparági előjelezés azt mutatja, hogy az éves új autó értékesítés árbevétele kevesebb, mint 15,5 millió dollár (2,5 milliárd forint - Forrás: WardsAuto) lesz, egyesek úgy vélik, az év második felében megélénkülhet a kereslet.

A viharfelhők - ami a lakás- és hitelpiacot is borítják - a termelés visszafogására késztetik a gyártókat. A vásárlók az iparág gyengülését kihasználva jobb alkupozíciót érhetnek el, ha meglátogatnak egy autószalont. Az év eleji makrogazdasági adatok alapján több piackutató cég megváltoztatta az éves előrejelzéseiket és 15 dollár alatti árbevételt jósolnak, ami 1995 óta a legalacsonyabb adat. Egyes elemzők fellendülésre számítanak az év második felében, köszönhetően a központi bank keddi kamatvágásának, ami vélhetően stabilizálja a pénzpiacot.

A vásárlók nagy része nem rendelkezik megfelelő önerővel, egyéb adósságok is terhelik őket, ennek következtében nehezen vágnak bele egy új autó megvásárlásába. A gépjármű finanszírozó cégek attól tartanak, hogy a lakás- és hitelpiaci válság folytatódik és ez kockázatosabbá teszi az autóhiteleket is. A finanszírozók döntés előtt állnak, vagy lazítanak a hitelfelvételi lehetőségeken és könnyebben adnak el autókat, vagy nemet mondanak a kockázatos ügyletekre, sok kereskedő az utóbbit választja. A vásárlók egy másik rétege meg tudná vásárolni az autót, de a beszerzési ár alá akarják lealkudni a vételárat. A tárgyalások során egyesek kedvezményeket, mások extra felszereltséget kérnek az eladóktól.

A kereskedők próbálnak minél több vásárlót a szalonokba csábítani, készpénzes vásárlás esetén pedig kedvezményt adnak. 2004-ben az átlagos engedmény 2603 dollár (400 ezer forint) volt egy autóra, a kereskedők idén megközelítették az akkori csúcsot.

A három nagy detroiti autógyártó úgy döntött, hogy a termelés visszavételével csökkenti a veszteségeket és nem mennek bele a piacon tapasztalt árháborúba. A gyártók rugalmasan kezelik a termelési szint kialakítását. Sajnos ez belső átszervezéssel jár, ami miatt több fizikai dolgozó elveszíti a munkáját.

A Chrysler elnöke elmondta, nem bíznak a második félévre becsült fellendülésben és inkább a gyártási volumen csökkentése mellett döntenek. A piaci adatok alulmúlták a cég várakozásait, szerinte az üzemanyagárak alakulása is negatívan hatott a keresletre. Megfelelő menedzseléssel helyrehozhatják a dolgokat, de ehhez idő kell.
A Ford elnöke elmondta, hogy a cég befektetői konferenciát tartott, számításaik alapján 15,7 millió dollár lehet az iparág éves értékesítése. Az első negyedéves adatok a cég minimális várakozásai szerint alakultak, úgy vélik, minél előbb ki kell vizsgálni az okokat és megoldást kell találni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A General Motors még mindig bízik a 15,5 millió dolláros szint elérésében. A pénzügyi vezetőjük szerint a bizonytalanság miatt csak óvatosabban, negyedévről negyedévre érdemes tervezni. Az elnök befektetőknek mondott beszédében kifejtette, hogy a várakozás alatti értékesítési adatok arra sarkallták a céget, hogy csökkentsék a kiadásokat, új megoldási javaslatokat készítenek a pénzügyi egyensúly fenntartására. Nem lehet megoldás az áron aluli értékesítés, más stratégiát kell találni.

A cégek bevételkiesését a fenti okok mellet fokozta a korábbi háromhetes sztrájk is, ráadásul áprilisban és májusban az üzemanyagárak szezonálisan emelkednek. Az országos átlagfogyasztás 3,28 gallon (12,4 liter), az olajpiaci elemzések szerint az árak tovább emelkedhetnek, nyár elején valószínűleg 3,5 és 3,75 dollár/gallon (150 Ft/liter körül) között lehetnek.

A gyártók abban bíznak, hogy a gyenge évkezdet után megélénkül a kereslet és maguk mögött hagyva a válsághelyzetet újra fellendül az értékesítés.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem