13 °C Budapest

Kevesebb baleset, kevesebb gyorshajtás

Pénzcentrum
2007. december 11. 10:37

83 településen javul a közlekedésbiztonság, mivel ennyi önkormányzat 153 projektje nyert támogatást a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) pályázatán, amelyet a gyalogosok védelmét és a járművek sebességének ellenőrzését szolgáló beruházások megvalósítására hirdetett meg a tárca 2007. szeptemberében. Az 500 millió forint keretösszegű pályázat indítását az úthasználati díj kiterjesztésére vonatkozó - 2007 áprilisában bevezetett - intézkedések nyomán jelentkező Útpénztári többletbevételek tették lehetővé.

Az 500 millió forint összértékű pályázatra október 31-ig 158 önkormányzat anyaga érkezett be, amelyből 156 önkormányzat 345 projektje felelt meg a kiírt feltételeknek, mintegy 1,1 milliárd forint értékben. Közülük kerültek ki a nyertesek, a Bíráló Bizottság döntése alapján. A bírálati szempontok között a legnagyobb súllyal a közlekedésbiztonsági helyzet szerepelt, majd a pályázó önkormányzat által vállalt önrész, de figyelembe vették a helyi közútkezelő véleményét, a járműforgalmat, a nehézgépjármű-forgalmat, valamint a tervek készültségi fokát is.

Az önkormányzatoktól a legtöbb igény sebességkijelző telepítésére érkezett, ezt követte a gyalogátkelőhely létesítését - középszigettel vagy jelzőlámpával, esetleg sárga villogóval, sebességkijelzővel kiegészítve - célzó projektek száma. Településkapu létesítésére, mely a közlekedés biztonságát a település belépési pontjain sávelhúzással elősegítő forgalomtechnikai megoldás, is sok pályázat érkezett.

A 153 nyertes projekt közül 84 gyalogátkelőhely létesítésére, átalakítására - pl. jelzőlámpával, középszigettel - nyert támogatást. Sebességkijelző 51 helyre kerülhet, településkaput 16 helyen létesíthetnek, sárga villogó 2 helyen javítja majd a biztonságot.

A pályázaton olyan települési önkormányzatok vehettek részt, amelyek területén az országos közúthálózat első- vagy másodrendű főútja halad át. Egy pályázat legfeljebb három műszaki létesítményre vonatkozhatott. Az önkormányzatok pályázhattak egyénileg, illetve társult formában. A társfinanszírozás mértéke pályázatonként legfeljebb bruttó 15 millió Ft. Az önkormányzatoknak ezen felül a teljes bekerülési összeg legalább 10%-ának megfelelő önrészt kell biztosítaniuk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A beérkezett pályázatok száma, a keretösszegnél több mint kétszer nagyobb forrásigény arra utal, hogy a pályázat minden megyében jelentős érdeklődést keltett, sikeres volt. A GKM 2008-ban is tervezi a pályázat meghirdetését hasonló feltételekkel.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem