Kevesebb baleset, kevesebb gyorshajtás

Pénzcentrum
2007. december 11. 10:37

83 településen javul a közlekedésbiztonság, mivel ennyi önkormányzat 153 projektje nyert támogatást a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) pályázatán, amelyet a gyalogosok védelmét és a járművek sebességének ellenőrzését szolgáló beruházások megvalósítására hirdetett meg a tárca 2007. szeptemberében. Az 500 millió forint keretösszegű pályázat indítását az úthasználati díj kiterjesztésére vonatkozó - 2007 áprilisában bevezetett - intézkedések nyomán jelentkező Útpénztári többletbevételek tették lehetővé.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az 500 millió forint összértékű pályázatra október 31-ig 158 önkormányzat anyaga érkezett be, amelyből 156 önkormányzat 345 projektje felelt meg a kiírt feltételeknek, mintegy 1,1 milliárd forint értékben. Közülük kerültek ki a nyertesek, a Bíráló Bizottság döntése alapján. A bírálati szempontok között a legnagyobb súllyal a közlekedésbiztonsági helyzet szerepelt, majd a pályázó önkormányzat által vállalt önrész, de figyelembe vették a helyi közútkezelő véleményét, a járműforgalmat, a nehézgépjármű-forgalmat, valamint a tervek készültségi fokát is.

Az önkormányzatoktól a legtöbb igény sebességkijelző telepítésére érkezett, ezt követte a gyalogátkelőhely létesítését - középszigettel vagy jelzőlámpával, esetleg sárga villogóval, sebességkijelzővel kiegészítve - célzó projektek száma. Településkapu létesítésére, mely a közlekedés biztonságát a település belépési pontjain sávelhúzással elősegítő forgalomtechnikai megoldás, is sok pályázat érkezett.

A 153 nyertes projekt közül 84 gyalogátkelőhely létesítésére, átalakítására - pl. jelzőlámpával, középszigettel - nyert támogatást. Sebességkijelző 51 helyre kerülhet, településkaput 16 helyen létesíthetnek, sárga villogó 2 helyen javítja majd a biztonságot.

A pályázaton olyan települési önkormányzatok vehettek részt, amelyek területén az országos közúthálózat első- vagy másodrendű főútja halad át. Egy pályázat legfeljebb három műszaki létesítményre vonatkozhatott. Az önkormányzatok pályázhattak egyénileg, illetve társult formában. A társfinanszírozás mértéke pályázatonként legfeljebb bruttó 15 millió Ft. Az önkormányzatoknak ezen felül a teljes bekerülési összeg legalább 10%-ának megfelelő önrészt kell biztosítaniuk.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A beérkezett pályázatok száma, a keretösszegnél több mint kétszer nagyobb forrásigény arra utal, hogy a pályázat minden megyében jelentős érdeklődést keltett, sikeres volt. A GKM 2008-ban is tervezi a pályázat meghirdetését hasonló feltételekkel.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20