3 °C Budapest

Kevesebb baleset, kevesebb gyorshajtás

Pénzcentrum
2007. december 11. 10:37

83 településen javul a közlekedésbiztonság, mivel ennyi önkormányzat 153 projektje nyert támogatást a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) pályázatán, amelyet a gyalogosok védelmét és a járművek sebességének ellenőrzését szolgáló beruházások megvalósítására hirdetett meg a tárca 2007. szeptemberében. Az 500 millió forint keretösszegű pályázat indítását az úthasználati díj kiterjesztésére vonatkozó - 2007 áprilisában bevezetett - intézkedések nyomán jelentkező Útpénztári többletbevételek tették lehetővé.

Az 500 millió forint összértékű pályázatra október 31-ig 158 önkormányzat anyaga érkezett be, amelyből 156 önkormányzat 345 projektje felelt meg a kiírt feltételeknek, mintegy 1,1 milliárd forint értékben. Közülük kerültek ki a nyertesek, a Bíráló Bizottság döntése alapján. A bírálati szempontok között a legnagyobb súllyal a közlekedésbiztonsági helyzet szerepelt, majd a pályázó önkormányzat által vállalt önrész, de figyelembe vették a helyi közútkezelő véleményét, a járműforgalmat, a nehézgépjármű-forgalmat, valamint a tervek készültségi fokát is.

Az önkormányzatoktól a legtöbb igény sebességkijelző telepítésére érkezett, ezt követte a gyalogátkelőhely létesítését - középszigettel vagy jelzőlámpával, esetleg sárga villogóval, sebességkijelzővel kiegészítve - célzó projektek száma. Településkapu létesítésére, mely a közlekedés biztonságát a település belépési pontjain sávelhúzással elősegítő forgalomtechnikai megoldás, is sok pályázat érkezett.

A 153 nyertes projekt közül 84 gyalogátkelőhely létesítésére, átalakítására - pl. jelzőlámpával, középszigettel - nyert támogatást. Sebességkijelző 51 helyre kerülhet, településkaput 16 helyen létesíthetnek, sárga villogó 2 helyen javítja majd a biztonságot.

A pályázaton olyan települési önkormányzatok vehettek részt, amelyek területén az országos közúthálózat első- vagy másodrendű főútja halad át. Egy pályázat legfeljebb három műszaki létesítményre vonatkozhatott. Az önkormányzatok pályázhattak egyénileg, illetve társult formában. A társfinanszírozás mértéke pályázatonként legfeljebb bruttó 15 millió Ft. Az önkormányzatoknak ezen felül a teljes bekerülési összeg legalább 10%-ának megfelelő önrészt kell biztosítaniuk.

A beérkezett pályázatok száma, a keretösszegnél több mint kétszer nagyobb forrásigény arra utal, hogy a pályázat minden megyében jelentős érdeklődést keltett, sikeres volt. A GKM 2008-ban is tervezi a pályázat meghirdetését hasonló feltételekkel.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?