22 °C Budapest

Kelet-Európa legkedveltebb új autói: tovább pörög a "biznisz"?

Pénzcentrum
2007. november 12. 11:00

2007. harmadik negyedévében tovább bővült Kelet-Európában az új autók piaca, a növekedés motorját az újonnan csatlakozó államok adták. Románia, megelőzve Lengyelországot, Kelet-Európa legnagyobb autópiaca lett, itt az előző negyedévben mintegy 82 585 új személyautó került értékesítésre.

A régió harmadik legnagyobb piacát a JATO Dynamics adatai szerint hazánk adja, 44 154 eladott új autójával. A harmadik negyedév 3,8 százalékos növekedést hozott a szegmensben, az év első félévében tapasztalható visszaesés azonban összességében azt eredményezte, hogy Magyarországon az előző évben 5,9 százalékkal csökkent a forgalom.

A régióban az elmúlt negyedévben egyértelműen a Skoda volt a legkedveltebb márka, ezt szorosan követte az Opel (31 százalékos növekedés), a Volkswagen (22,3%), a Dacia és Ford. Ha a teljes évet vesszük górcső alá, akkor a sorrend annyiban változik, hogy az Opelt és a Volkswagent megelőzi a Dacia és a kedveltségi lista végére feliratkozik a Renault.

2007. harmadik negyedévében nem a top márka modellje volt a leggyakrabban értékesített autó: több mint 24 ezer eladott modelljével a Dacia Logan állt a régiós ranglista élésére. Ezt azonban, ahogy az az alábbi táblázatból is látszik, a Skoda modellek követik.


A közép-kelet európai új autó piac forgalma összességében 14,9 százalékkal bővült az elmúlt 3 hónapban, ehhez 325 062 új autó értékesítésére volt szükség. Az újonnan csatlakozók mellett a balti államok is tartották növekedési ütemüket: Litvánia például az előző év harmadik negyedévéhez képest 54,6 százalékos bővülést mutat, így az északi ország bír jelenleg Kelet-Európa leggyorsabban fejlődő piacával.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?