3 °C Budapest

Néhány hónap és vége a bliccelésnek?

Pénzcentrum
2007. november 6. 08:30

Elemzők szerint néhány hónap és viszonylag kis ráfordítás is elegendő volna ahhoz, hogy modern autópálya-ellenőrző rendszert lehessen kialakítani - olvasható a Napi Gazdaságban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A hozzávetőlegesen 100-150 millió forint befektetést igénylő fejlesztéssel kiszűrhető volna, ha egy kamion motorkerékpár-matricával bliccel, de bírságot lehetne kiszabni a túlsúlyos gépjárművekre is.

Az M7-es autópálya Budapest-Székesfehérvár közötti szakaszán már a tavalyi évben olyan technológiát telepítettek, amely alkalmas a tengelysúly mérésére. A rendszer kamerákból, valamint az úttestbe épített érzékelőkből áll, s több mint 80 százalékos pontossággal képes mérni a jármű súlyát.

A jelenleg kiépített rendszer azonban még nem alkalmas a bírságolásra, vagy a szankcionálásra. A francia Sagem cég technológiája egyelőre csupán információkat gyűjt és összegez, ezeket az autópálya-üzemeltetéshez és -felújításhoz lehet használni.

Deme Pál, a Sagem projektmenedzsere szerint egy online rendszám-azonosító és matrica-ellenőrző rendszerrel összekapcsolva már lehetőség nyílna a túlsúlyos, vagy nem megfelelő matricával ellátott járművek bírságolására. A projektmenedzser szerint a rendszer fél év alatt kiegészíthető lenne az ellenőrzési funkciókkal is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?