5 °C Budapest

Néhány hónap és vége a bliccelésnek?

Pénzcentrum
2007. november 6. 08:30

Elemzők szerint néhány hónap és viszonylag kis ráfordítás is elegendő volna ahhoz, hogy modern autópálya-ellenőrző rendszert lehessen kialakítani - olvasható a Napi Gazdaságban.

A hozzávetőlegesen 100-150 millió forint befektetést igénylő fejlesztéssel kiszűrhető volna, ha egy kamion motorkerékpár-matricával bliccel, de bírságot lehetne kiszabni a túlsúlyos gépjárművekre is.

Az M7-es autópálya Budapest-Székesfehérvár közötti szakaszán már a tavalyi évben olyan technológiát telepítettek, amely alkalmas a tengelysúly mérésére. A rendszer kamerákból, valamint az úttestbe épített érzékelőkből áll, s több mint 80 százalékos pontossággal képes mérni a jármű súlyát.

A jelenleg kiépített rendszer azonban még nem alkalmas a bírságolásra, vagy a szankcionálásra. A francia Sagem cég technológiája egyelőre csupán információkat gyűjt és összegez, ezeket az autópálya-üzemeltetéshez és -felújításhoz lehet használni.

Deme Pál, a Sagem projektmenedzsere szerint egy online rendszám-azonosító és matrica-ellenőrző rendszerrel összekapcsolva már lehetőség nyílna a túlsúlyos, vagy nem megfelelő matricával ellátott járművek bírságolására. A projektmenedzser szerint a rendszer fél év alatt kiegészíthető lenne az ellenőrzési funkciókkal is.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?