8 °C Budapest

Januártól tovább bővül az útdíjat fizetők köre

Pénzcentrum
2007. október 29. 09:30

2007. április egytől megszűnt a 3,5 tonnánál nagyobb összsúllyal rendelkező járművek díjmentessége a mindaddig ingyenes autópálya-szakaszokon és autóutakon, ez alól kivételt csak egyes autópályák bevezető szakaszai és az M0-ás körgyűrű jelentett.

A változtatás célja az volt, hogy a hazánkon átvonuló teherforgalom minél nagyobb mértékben hozzájáruljon a hazai úthálózat fenntartásához. A 12 tonnánál nagyobb kamionoknak ezért nem csak a fent említett szakaszokon, de a főútvonal-hálózat kiemelt részeinek használatáért is útdíjat kell fizetnie.
A Világgazdaság információ szerint január elsejétől a kiemelt szakaszokon bővül a fizetők köre, így már nem csak a D4-es besorolású kamionoknak, de a két kisebb kategóriát adó D2-D3 osztályba tartozó tehergépjárműveknek is, a buszok kivételévek, fizetniük kell majd az úthasználatért.

A GKM adatai szerint a 12 tonnánál nehezebb tehergépjárművek által fizetett útdíjakból befolyt 5 milliárdos többlet biztosítja, hogy 2008-ban egyik kategóriában sem kell emelni az autópályadíjakat. Erre egyébként is csak a személyautók és kisebb tehergépkocsik esetében lenne lehetőség, mivel a nagyobb tehergépjárművekre kivetett útdíj már így az Európai Uniós felső plafonján van.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?