26 °C Budapest

Januártól tovább bővül az útdíjat fizetők köre

Pénzcentrum
2007. október 29. 09:30

2007. április egytől megszűnt a 3,5 tonnánál nagyobb összsúllyal rendelkező járművek díjmentessége a mindaddig ingyenes autópálya-szakaszokon és autóutakon, ez alól kivételt csak egyes autópályák bevezető szakaszai és az M0-ás körgyűrű jelentett.

A változtatás célja az volt, hogy a hazánkon átvonuló teherforgalom minél nagyobb mértékben hozzájáruljon a hazai úthálózat fenntartásához. A 12 tonnánál nagyobb kamionoknak ezért nem csak a fent említett szakaszokon, de a főútvonal-hálózat kiemelt részeinek használatáért is útdíjat kell fizetnie.
A Világgazdaság információ szerint január elsejétől a kiemelt szakaszokon bővül a fizetők köre, így már nem csak a D4-es besorolású kamionoknak, de a két kisebb kategóriát adó D2-D3 osztályba tartozó tehergépjárműveknek is, a buszok kivételévek, fizetniük kell majd az úthasználatért.

A GKM adatai szerint a 12 tonnánál nehezebb tehergépjárművek által fizetett útdíjakból befolyt 5 milliárdos többlet biztosítja, hogy 2008-ban egyik kategóriában sem kell emelni az autópályadíjakat. Erre egyébként is csak a személyautók és kisebb tehergépkocsik esetében lenne lehetőség, mivel a nagyobb tehergépjárművekre kivetett útdíj már így az Európai Uniós felső plafonján van.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 29. péntek
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Kutatók éjszakája
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM