Januártól tovább bővül az útdíjat fizetők köre

Pénzcentrum
2007. október 29. 09:30

2007. április egytől megszűnt a 3,5 tonnánál nagyobb összsúllyal rendelkező járművek díjmentessége a mindaddig ingyenes autópálya-szakaszokon és autóutakon, ez alól kivételt csak egyes autópályák bevezető szakaszai és az M0-ás körgyűrű jelentett.

A változtatás célja az volt, hogy a hazánkon átvonuló teherforgalom minél nagyobb mértékben hozzájáruljon a hazai úthálózat fenntartásához. A 12 tonnánál nagyobb kamionoknak ezért nem csak a fent említett szakaszokon, de a főútvonal-hálózat kiemelt részeinek használatáért is útdíjat kell fizetnie.
A Világgazdaság információ szerint január elsejétől a kiemelt szakaszokon bővül a fizetők köre, így már nem csak a D4-es besorolású kamionoknak, de a két kisebb kategóriát adó D2-D3 osztályba tartozó tehergépjárműveknek is, a buszok kivételévek, fizetniük kell majd az úthasználatért.

A GKM adatai szerint a 12 tonnánál nehezebb tehergépjárművek által fizetett útdíjakból befolyt 5 milliárdos többlet biztosítja, hogy 2008-ban egyik kategóriában sem kell emelni az autópályadíjakat. Erre egyébként is csak a személyautók és kisebb tehergépkocsik esetében lenne lehetőség, mivel a nagyobb tehergépjárművekre kivetett útdíj már így az Európai Uniós felső plafonján van.

Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?