Becsatolva kétszer nagyobb az esély a túlélésre

Pénzcentrum
2007. október 31. 13:06

Szakértői vélemények szerint az ÁAK Zrt. által kezelt autópályákon előforduló halálesetek jelentős része nagy valószínűséggel elkerülhető lett volna a biztonsági öv használatával. Sajnálatos tény, hogy a 2007-ben eddig bekövetkezett 23 ütközéses és egyben halálos kimenetelű baleset alkalmával csak 11-nél viseltek biztonsági övet.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. szakemberei folyamatosan elemzik a társaság kezelésében lévő autópálya-szakaszokon bekövetkező balesetek körülményeit és azok kiváltó okait. Az elmúlt évek során regisztrált pályaesemények értékelése alapján elmondható, hogy a közlekedésbiztonsági szakterületen leggyakrabban használt statisztikai mutatók alapján az útkategóriák közül az autópályák forgalombiztonsága a legkedvezőbb. A hazai autópályákon gyakorlatilag háromszor kisebb a baleseti kockázat, mint az országos közutakon, ugyanakkor az egyes balesetek átlagosan súlyosabbak, hiszen a forgalom átlagsebessége is lényegesen nagyobb.

Egy tavalyi vizsgálat kimutatta, hogy a 2004. II. féléve és 2006. I. féléve között történt halálos baleseteknél az elhunyt áldozatok mindössze 20%-a viselt biztonsági övet, ami elszomorítóan alacsony arány. A baleseti helyzet a 2007-es adatok előzetes elemzése alapján sem mutat javuló tendenciát: az év első kilenc hónapjában regisztrált 23 ütközéses és egyben halálos kimenetelű baleset közül csupán 11 alkalommal használtak biztonsági övet az áldozatok. A negatív statisztikák és az elmúlt időszakban bekövetkezett tragédiák ismét arra irányították a szakemberek figyelmét, hogy az eddigieknél is intenzívebben kell foglalkozni a probléma gyökerével.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. a biztonsági öv viselési arányának növeléséhez a figyelem felkeltésén és az erre irányuló kommunikációs kampányokon kívül más eszközzel nem rendelkezik, a nagyobb forgalombiztonság érdekében viszont annál többet tehet. A társaság ennek megfelelően aktívan közreműködik az autópályák melletti sebességmérők telepítésében, valamint nagy erőfeszítéseket tesz az úgynevezett megbocsátó környezet kialakítására a balesetveszélyesnek minősített szakaszokon. Ez utóbbi a passzív forgalombiztonsági intézkedések (erősebb szalagkorlátok, fakivágás, energiaelnyelők) alkalmazásával a már bekövetkezett balesetek kimenetelének súlyosságát hivatott csökkenteni. A társaság a jövőben is nagy hangsúlyt kíván fektetni ezekre az intézkedésekre, ezért 2008-as üzleti tervében mintegy 900 millió forintot különített el forgalombiztonsági beruházások végrehajtására.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?