5 °C Budapest

Többet fizetnek a javításért - bekeményítettek az autógyártók?

Pénzcentrum
2007. szeptember 20. 13:00

Az utángyártott és bontott alkatrészek kétségtelenül fontos szerepet játszanak az autóiparban, főként egy olyan országban, ahol az autók átlagos életkora meghaladja a 10 esztendőt. Természetesnek is hat, hogy egy 8 éves, összesen 800 ezer forintot érő autóba a tulajdonos nem szívesen vásárol 300 ezer forintért váltót, inkább megelégszik a bontottal.

Az érdekellentét azonban ez esetben igencsak jelentős, hiszen az autógyártók semmiképpen se szeretnének lemondani a pótalkatrészek értékesítéséből származó több milliárd dolláros bevételről. A tengerentúli fogyasztóvédőknek így nem kellett igazán nagy fantáziával rendelkezni ahhoz, hogy a Kereskedelmi Bizottság nemrégiben megjelent ítélete mögött az autóipari lobbi nyomását lássák.

A Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság ugyanis úgy ítélkezett, hogy a szabadalmi törvény alá eső külső alkatrészek cseréje esetén az autósok, bizonyos alkatrészek esetében, csak a Ford által gyártott pótalkatrészt használhatják a gyártó F-150-es pickupjánál.

Bár a döntés csupán egy modellre és összesen 7 alkatrészre, többek között az oldali tükrökre és a lámpatestre vonatkozik, az ítélet jelentős hatással lehet a gyártók magatartására, akik szeretnék teljes mértékig sajátjuknak megtartani a rendkívüli összegekért megterveztetett külső designt.

A fogyasztóvédők szerint azonban ez amellett, hogy az autósok számára évi 1,5 milliárd dolláros (275 milliárd forintos) pluszkiadást jelentene, olyan kockázat megjelenéséhez vezetne, mely több szektorban is jelentős változásokat hozhatna. A drágább alkatrészek ugyanis arra kényszeríthetnék az autósok egy részét, hogy halogassák a javításokat, így egyre több, közel sem 100 százalékos biztonsággal működő autó kerülne az utakra.

Megoldást jelenthetne a problémákra, ha a szabadalmi törvény alól kivonnák a pótalkatrészeket, mely fokozná a versenyt, ezáltal csökkentve az árat és növelve a minőséget az autóalkatrészek piacán. A fogyasztóvédők csoportjai szerint az alkatrész teljes külső megjelenéstől való elszakítása nem okozna jelentős károkat az autógyártók számára, csupán visszaadná a fogyasztóknak szabad választási jogát.

Az utángyártott és a gyári alkatrészek közötti árkülönbség hazánkban is jelentős, jelenleg azonban semmilyen korlátozás nincs életben arra vonatkozóan, hogy a sérült vagy meghibásodott elemeket milyen gyártmányú alkatrészre kell cserélni a szerelőműhelyekben.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?