18 °C Budapest

Az autópiac menti meg a gazdaságot?

Pénzcentrum
2007. szeptember 18. 13:00

A vásárlók vásárolnak, a gyárak pedig gyártanak, de a bevételek elmaradtak a várt eredményektől, mivel a piaci zűrzavar, és a pangó lakáspiac továbbra is rányomja bélyegét az amerikai gazdaságra, bár az autók eladása egyelőre növekedést mutat...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Kereskedelmi Minisztérium szerint a kiskereskedelemi eladások ugyan 0,3 százalékkal nőttek augusztusban Amerikában, de ez csak az autóeladásoknak köszönhető, ami az elmúlt egy évben nem látott 2,8 százalékos növekedést produkált.

Elemezők szerint az eladások és a gyártás problémái még több nyomást gyakorolnak az amerikai jegybankra, hogy csökkentse az alapkamatot, ezzel biztosítva, hogy az elmúlt hónapok piaci nyugtalansága ne sodorja a gazdaságot hanyatlásba. A vásárlók sokkal óvatosabbak lettek az utóbbi időben a gyenge lakáspiaci helyzet, a magas benzinárak, és a törékennyé vált munkaerőpiac hatására.

A vásárlói bizalom az RBC Indexen 71,1-re esett vissza, ami 2006 május óta nem volt tapasztalható. Az aggodalmak tárgya az, hogy a fogyasztók, akik vásárlásai a teljes gazdasági aktivitás két harmadát adják, tétovázni fognak az elkövetkezendő hónapokban, ezzel nagy probléma elé állítva a gazdaságot. A múlt héten bejelentett 4 ezer fős létszámleépítés pedig csak ront a helyzeten.

Számos amerikai közgazdász szerint az amerikai jegybank (Fed) 5 százalékra fogja csökkenteni az alapkamatot, ami negyed százalékos csökkentést jelent, bár sokak szerint egy fél százalékos csökkentés is indokolt lenne. A Fed viszont valószínűleg az óvatosabb taktikát választja, és először csak negyed százalékot, majd októberben további fél százalékot csökkent.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A jelenlegi helyzet komolyabbá is válhat a következő hónapokban, ha jelzálogproblémák miatt további házak kerülnek a már egyébként is telített piacra, a lehetséges vásárlók számára viszont nehezedik a hitelfelvétel folyamata. Bár talán még nincs veszve minden, ugyanis a világ nagy rész rohamosan növekedik, ami jelentősen növeli az USA exportját.

A kiskereskedelem teljesítménye augusztusban mindössze az autóeladásoknak köszönheti a növekedést, anélkül 0,4 százalékos csökkenést realizált volna. Az esés egy részét a magas üzemanyagárak miatti visszaesett benzinvásárlás okozta. Mind a hardware értékesítés, mind a ruhaneműk kereskedelme visszaesett, így valószínűleg nehéz lesz abban bízni, hogy rendbe jön a helyzet...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 20. 07:00