4 °C Budapest

Az autópiac menti meg a gazdaságot?

Pénzcentrum
2007. szeptember 18. 13:00

A vásárlók vásárolnak, a gyárak pedig gyártanak, de a bevételek elmaradtak a várt eredményektől, mivel a piaci zűrzavar, és a pangó lakáspiac továbbra is rányomja bélyegét az amerikai gazdaságra, bár az autók eladása egyelőre növekedést mutat...

A Kereskedelmi Minisztérium szerint a kiskereskedelemi eladások ugyan 0,3 százalékkal nőttek augusztusban Amerikában, de ez csak az autóeladásoknak köszönhető, ami az elmúlt egy évben nem látott 2,8 százalékos növekedést produkált.

Elemezők szerint az eladások és a gyártás problémái még több nyomást gyakorolnak az amerikai jegybankra, hogy csökkentse az alapkamatot, ezzel biztosítva, hogy az elmúlt hónapok piaci nyugtalansága ne sodorja a gazdaságot hanyatlásba. A vásárlók sokkal óvatosabbak lettek az utóbbi időben a gyenge lakáspiaci helyzet, a magas benzinárak, és a törékennyé vált munkaerőpiac hatására.

A vásárlói bizalom az RBC Indexen 71,1-re esett vissza, ami 2006 május óta nem volt tapasztalható. Az aggodalmak tárgya az, hogy a fogyasztók, akik vásárlásai a teljes gazdasági aktivitás két harmadát adják, tétovázni fognak az elkövetkezendő hónapokban, ezzel nagy probléma elé állítva a gazdaságot. A múlt héten bejelentett 4 ezer fős létszámleépítés pedig csak ront a helyzeten.

Számos amerikai közgazdász szerint az amerikai jegybank (Fed) 5 százalékra fogja csökkenteni az alapkamatot, ami negyed százalékos csökkentést jelent, bár sokak szerint egy fél százalékos csökkentés is indokolt lenne. A Fed viszont valószínűleg az óvatosabb taktikát választja, és először csak negyed százalékot, majd októberben további fél százalékot csökkent.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A jelenlegi helyzet komolyabbá is válhat a következő hónapokban, ha jelzálogproblémák miatt további házak kerülnek a már egyébként is telített piacra, a lehetséges vásárlók számára viszont nehezedik a hitelfelvétel folyamata. Bár talán még nincs veszve minden, ugyanis a világ nagy rész rohamosan növekedik, ami jelentősen növeli az USA exportját.

A kiskereskedelem teljesítménye augusztusban mindössze az autóeladásoknak köszönheti a növekedést, anélkül 0,4 százalékos csökkenést realizált volna. Az esés egy részét a magas üzemanyagárak miatti visszaesett benzinvásárlás okozta. Mind a hardware értékesítés, mind a ruhaneműk kereskedelme visszaesett, így valószínűleg nehéz lesz abban bízni, hogy rendbe jön a helyzet...

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem