3 °C Budapest

Az autópiac menti meg a gazdaságot?

Pénzcentrum
2007. szeptember 18. 13:00

A vásárlók vásárolnak, a gyárak pedig gyártanak, de a bevételek elmaradtak a várt eredményektől, mivel a piaci zűrzavar, és a pangó lakáspiac továbbra is rányomja bélyegét az amerikai gazdaságra, bár az autók eladása egyelőre növekedést mutat...

A Kereskedelmi Minisztérium szerint a kiskereskedelemi eladások ugyan 0,3 százalékkal nőttek augusztusban Amerikában, de ez csak az autóeladásoknak köszönhető, ami az elmúlt egy évben nem látott 2,8 százalékos növekedést produkált.

Elemezők szerint az eladások és a gyártás problémái még több nyomást gyakorolnak az amerikai jegybankra, hogy csökkentse az alapkamatot, ezzel biztosítva, hogy az elmúlt hónapok piaci nyugtalansága ne sodorja a gazdaságot hanyatlásba. A vásárlók sokkal óvatosabbak lettek az utóbbi időben a gyenge lakáspiaci helyzet, a magas benzinárak, és a törékennyé vált munkaerőpiac hatására.

A vásárlói bizalom az RBC Indexen 71,1-re esett vissza, ami 2006 május óta nem volt tapasztalható. Az aggodalmak tárgya az, hogy a fogyasztók, akik vásárlásai a teljes gazdasági aktivitás két harmadát adják, tétovázni fognak az elkövetkezendő hónapokban, ezzel nagy probléma elé állítva a gazdaságot. A múlt héten bejelentett 4 ezer fős létszámleépítés pedig csak ront a helyzeten.

Számos amerikai közgazdász szerint az amerikai jegybank (Fed) 5 százalékra fogja csökkenteni az alapkamatot, ami negyed százalékos csökkentést jelent, bár sokak szerint egy fél százalékos csökkentés is indokolt lenne. A Fed viszont valószínűleg az óvatosabb taktikát választja, és először csak negyed százalékot, majd októberben további fél százalékot csökkent.

A jelenlegi helyzet komolyabbá is válhat a következő hónapokban, ha jelzálogproblémák miatt további házak kerülnek a már egyébként is telített piacra, a lehetséges vásárlók számára viszont nehezedik a hitelfelvétel folyamata. Bár talán még nincs veszve minden, ugyanis a világ nagy rész rohamosan növekedik, ami jelentősen növeli az USA exportját.

A kiskereskedelem teljesítménye augusztusban mindössze az autóeladásoknak köszönheti a növekedést, anélkül 0,4 százalékos csökkenést realizált volna. Az esés egy részét a magas üzemanyagárak miatti visszaesett benzinvásárlás okozta. Mind a hardware értékesítés, mind a ruhaneműk kereskedelme visszaesett, így valószínűleg nehéz lesz abban bízni, hogy rendbe jön a helyzet...

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?