Az autópiac menti meg a gazdaságot?

Pénzcentrum
2007. szeptember 18. 13:00

A vásárlók vásárolnak, a gyárak pedig gyártanak, de a bevételek elmaradtak a várt eredményektől, mivel a piaci zűrzavar, és a pangó lakáspiac továbbra is rányomja bélyegét az amerikai gazdaságra, bár az autók eladása egyelőre növekedést mutat...

A Kereskedelmi Minisztérium szerint a kiskereskedelemi eladások ugyan 0,3 százalékkal nőttek augusztusban Amerikában, de ez csak az autóeladásoknak köszönhető, ami az elmúlt egy évben nem látott 2,8 százalékos növekedést produkált.

Elemezők szerint az eladások és a gyártás problémái még több nyomást gyakorolnak az amerikai jegybankra, hogy csökkentse az alapkamatot, ezzel biztosítva, hogy az elmúlt hónapok piaci nyugtalansága ne sodorja a gazdaságot hanyatlásba. A vásárlók sokkal óvatosabbak lettek az utóbbi időben a gyenge lakáspiaci helyzet, a magas benzinárak, és a törékennyé vált munkaerőpiac hatására.

A vásárlói bizalom az RBC Indexen 71,1-re esett vissza, ami 2006 május óta nem volt tapasztalható. Az aggodalmak tárgya az, hogy a fogyasztók, akik vásárlásai a teljes gazdasági aktivitás két harmadát adják, tétovázni fognak az elkövetkezendő hónapokban, ezzel nagy probléma elé állítva a gazdaságot. A múlt héten bejelentett 4 ezer fős létszámleépítés pedig csak ront a helyzeten.

Számos amerikai közgazdász szerint az amerikai jegybank (Fed) 5 százalékra fogja csökkenteni az alapkamatot, ami negyed százalékos csökkentést jelent, bár sokak szerint egy fél százalékos csökkentés is indokolt lenne. A Fed viszont valószínűleg az óvatosabb taktikát választja, és először csak negyed százalékot, majd októberben további fél százalékot csökkent.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A jelenlegi helyzet komolyabbá is válhat a következő hónapokban, ha jelzálogproblémák miatt további házak kerülnek a már egyébként is telített piacra, a lehetséges vásárlók számára viszont nehezedik a hitelfelvétel folyamata. Bár talán még nincs veszve minden, ugyanis a világ nagy rész rohamosan növekedik, ami jelentősen növeli az USA exportját.

A kiskereskedelem teljesítménye augusztusban mindössze az autóeladásoknak köszönheti a növekedést, anélkül 0,4 százalékos csökkenést realizált volna. Az esés egy részét a magas üzemanyagárak miatti visszaesett benzinvásárlás okozta. Mind a hardware értékesítés, mind a ruhaneműk kereskedelme visszaesett, így valószínűleg nehéz lesz abban bízni, hogy rendbe jön a helyzet...

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm