7 °C Budapest

Mivel megy az autó? - Meglepetés a motorban!

Pénzcentrum
2007. szeptember 14. 16:00

Időről időre híreket adunk az egyes alternatív üzemanyagokról, alternatív energiaforrásokról, nemrégiben mutattuk például be az algát, mind lehetőséget. Most azonban itt egy másik újdonság, amely az édességekből már ismerős, a kókuszdió.

Hogy honnan lehet felismerni, egy autót, amely kókuszdió-olajból készített dízel-keverékkel üzemel? Külsőre nincs benne semmi különleges, de ha elmegy mellettünk egy ilyen kocsi, akkor már könnyű dolgunk van.

Nem a kocsi motorjának hangjából lehet felismerni, hanem egészen egyszerűen a kipufogógáz illatáról, merthogy "orrtanúk" szerint kókuszos sütemény illatára emlékeztet.


 


Mielőtt azonban már elképzeljük, hogy a szmogos levegőjű belváros levegője hirtelen süteményillatúvá avanzsál, lehűtjük a kedélyeket, alkalmazása még csupán kísérleti fázisban van, ráadásul egyéb akadályok is nehezítenék a nálunk való meghonosítását.

A Csendes-óceáni szigetvilágban mindenki kókuszlázban ég, legalábbis minden vállalkozó, társaság, és energiaszolgáltató ezzel kísérletezik. Az úttörő vállalkozás, a Pacific International Inc. vezérigazgatója szerint az ötlet még magától Rudolf Dieseltől származik, ugyanis ő maga úgy találta fel motorját, hogy mogyoró-olajat használt hozzá.


 


A kókuszolaj felvirágzása az utóbbi évek olajáremelkedésének idején kezdődött, ugyanis a kókuszolaj ára tonnánként 550 dollárra esett az olaj-árcsúcs idején. 6-10 kókuszdió kiszárított fehér húsából (a koprából) lehet előállítani egy liter olajat.

A bioüzemanyagok elterjedése egyébként a kókuszolaj árát is feljebb tolta, amely majdnem eléri az 1000 dolláros tonnánkénti árat. A felhasználási módozat régebbre nyúlik vissza, a Fülöp-szigeteki lakosok már alkalmazták a II. világháború alatt a dízel-alternatívájaként, de aztán a felejtés sötét kamrájába süllyedt az ötlet.

Az egyik problémát az alkalmazással kapcsolatosan az jelenti, hogy a modern motorok már kevésbé toleránsak a tiszta kókuszolaj használatára. Egy másik probléma az, hogy a kókuszolaj 25 fok alatt kezd megszilárdulni, persze ez a trópusokon nem jelent nagy gondot.

A legtöbb motorhoz egyébként a dízel-kókuszolaj keverék vált be, 50-50 százalékos arányban.

Az alternatív energia, egészen pontosan a bioüzemanyagok elterjedésével kapcsolatosan a leginkább hangoztatott probléma az élelmiszerárakra gyakorolt hatás, ugyanis a tradicionális alapanyagok, mint a búza és kukorica iránti megnövekedett kereslet ezen termények árára felfelé irányuló nyomást gyakorol.

Ez természetesen hatást gyakorol az ezen nyersanyagokból készült feldolgozott élelmiszerek árára is, emiatt emelkedik például számos országban a kenyér és a tészta ára is.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?