Mivel megy az autó? - Meglepetés a motorban!

Pénzcentrum
2007. szeptember 14. 16:00

Időről időre híreket adunk az egyes alternatív üzemanyagokról, alternatív energiaforrásokról, nemrégiben mutattuk például be az algát, mind lehetőséget. Most azonban itt egy másik újdonság, amely az édességekből már ismerős, a kókuszdió.

Hogy honnan lehet felismerni, egy autót, amely kókuszdió-olajból készített dízel-keverékkel üzemel? Külsőre nincs benne semmi különleges, de ha elmegy mellettünk egy ilyen kocsi, akkor már könnyű dolgunk van.

Nem a kocsi motorjának hangjából lehet felismerni, hanem egészen egyszerűen a kipufogógáz illatáról, merthogy "orrtanúk" szerint kókuszos sütemény illatára emlékeztet.


 


Mielőtt azonban már elképzeljük, hogy a szmogos levegőjű belváros levegője hirtelen süteményillatúvá avanzsál, lehűtjük a kedélyeket, alkalmazása még csupán kísérleti fázisban van, ráadásul egyéb akadályok is nehezítenék a nálunk való meghonosítását.

A Csendes-óceáni szigetvilágban mindenki kókuszlázban ég, legalábbis minden vállalkozó, társaság, és energiaszolgáltató ezzel kísérletezik. Az úttörő vállalkozás, a Pacific International Inc. vezérigazgatója szerint az ötlet még magától Rudolf Dieseltől származik, ugyanis ő maga úgy találta fel motorját, hogy mogyoró-olajat használt hozzá.


 


A kókuszolaj felvirágzása az utóbbi évek olajáremelkedésének idején kezdődött, ugyanis a kókuszolaj ára tonnánként 550 dollárra esett az olaj-árcsúcs idején. 6-10 kókuszdió kiszárított fehér húsából (a koprából) lehet előállítani egy liter olajat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A bioüzemanyagok elterjedése egyébként a kókuszolaj árát is feljebb tolta, amely majdnem eléri az 1000 dolláros tonnánkénti árat. A felhasználási módozat régebbre nyúlik vissza, a Fülöp-szigeteki lakosok már alkalmazták a II. világháború alatt a dízel-alternatívájaként, de aztán a felejtés sötét kamrájába süllyedt az ötlet.

Az egyik problémát az alkalmazással kapcsolatosan az jelenti, hogy a modern motorok már kevésbé toleránsak a tiszta kókuszolaj használatára. Egy másik probléma az, hogy a kókuszolaj 25 fok alatt kezd megszilárdulni, persze ez a trópusokon nem jelent nagy gondot.

A legtöbb motorhoz egyébként a dízel-kókuszolaj keverék vált be, 50-50 százalékos arányban.

Az alternatív energia, egészen pontosan a bioüzemanyagok elterjedésével kapcsolatosan a leginkább hangoztatott probléma az élelmiszerárakra gyakorolt hatás, ugyanis a tradicionális alapanyagok, mint a búza és kukorica iránti megnövekedett kereslet ezen termények árára felfelé irányuló nyomást gyakorol.

Ez természetesen hatást gyakorol az ezen nyersanyagokból készült feldolgozott élelmiszerek árára is, emiatt emelkedik például számos országban a kenyér és a tészta ára is.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm