15 °C Budapest

Mivel megy az autó? - Meglepetés a motorban!

Pénzcentrum
2007. szeptember 14. 16:00

Időről időre híreket adunk az egyes alternatív üzemanyagokról, alternatív energiaforrásokról, nemrégiben mutattuk például be az algát, mind lehetőséget. Most azonban itt egy másik újdonság, amely az édességekből már ismerős, a kókuszdió.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Hogy honnan lehet felismerni, egy autót, amely kókuszdió-olajból készített dízel-keverékkel üzemel? Külsőre nincs benne semmi különleges, de ha elmegy mellettünk egy ilyen kocsi, akkor már könnyű dolgunk van.

Nem a kocsi motorjának hangjából lehet felismerni, hanem egészen egyszerűen a kipufogógáz illatáról, merthogy "orrtanúk" szerint kókuszos sütemény illatára emlékeztet.


 


Mielőtt azonban már elképzeljük, hogy a szmogos levegőjű belváros levegője hirtelen süteményillatúvá avanzsál, lehűtjük a kedélyeket, alkalmazása még csupán kísérleti fázisban van, ráadásul egyéb akadályok is nehezítenék a nálunk való meghonosítását.

A Csendes-óceáni szigetvilágban mindenki kókuszlázban ég, legalábbis minden vállalkozó, társaság, és energiaszolgáltató ezzel kísérletezik. Az úttörő vállalkozás, a Pacific International Inc. vezérigazgatója szerint az ötlet még magától Rudolf Dieseltől származik, ugyanis ő maga úgy találta fel motorját, hogy mogyoró-olajat használt hozzá.


 


A kókuszolaj felvirágzása az utóbbi évek olajáremelkedésének idején kezdődött, ugyanis a kókuszolaj ára tonnánként 550 dollárra esett az olaj-árcsúcs idején. 6-10 kókuszdió kiszárított fehér húsából (a koprából) lehet előállítani egy liter olajat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A bioüzemanyagok elterjedése egyébként a kókuszolaj árát is feljebb tolta, amely majdnem eléri az 1000 dolláros tonnánkénti árat. A felhasználási módozat régebbre nyúlik vissza, a Fülöp-szigeteki lakosok már alkalmazták a II. világháború alatt a dízel-alternatívájaként, de aztán a felejtés sötét kamrájába süllyedt az ötlet.

Az egyik problémát az alkalmazással kapcsolatosan az jelenti, hogy a modern motorok már kevésbé toleránsak a tiszta kókuszolaj használatára. Egy másik probléma az, hogy a kókuszolaj 25 fok alatt kezd megszilárdulni, persze ez a trópusokon nem jelent nagy gondot.

A legtöbb motorhoz egyébként a dízel-kókuszolaj keverék vált be, 50-50 százalékos arányban.

Az alternatív energia, egészen pontosan a bioüzemanyagok elterjedésével kapcsolatosan a leginkább hangoztatott probléma az élelmiszerárakra gyakorolt hatás, ugyanis a tradicionális alapanyagok, mint a búza és kukorica iránti megnövekedett kereslet ezen termények árára felfelé irányuló nyomást gyakorol.

Ez természetesen hatást gyakorol az ezen nyersanyagokból készült feldolgozott élelmiszerek árára is, emiatt emelkedik például számos országban a kenyér és a tészta ára is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 28. 12:00