Őrülten emelkedő árak - hogyan lesz ettől jobb Neked?

Pénzcentrum
2007. augusztus 30. 16:00

Egyre többször adunk hírt arról, hogy a világ piacain az emelkedő kereslet és az egyidejűleg csökkenő terménymennyiség miatt várhatóan az egekbe emelkednek az élelmiszerárak. Azt mindenki érti, hogy ez miért nem jó, azt azonban már kevesebben érzékelik, hogy mindebből profitálni is lehet a befektetések piacán, nézzük, hogyan!

Elemzők szerint ráadásul nem csupán átmenetileg kell az élelmiszerek árának emelkedésére számítani, hanem ez egy hosszú távon érvényesülő tendencia lesz. Nézzük az okokat!

Okok

Az elmúlt év alatt drámai mértékben emelkedett a mezőgazdasági termények termelésének költsége, elég, ha csupán a kávéra, illetve a gabonára gondolunk, ez utóbbi ára egyébként tíz éve nem látott magasságokba emelkedett az utóbbi időszak alatt.

Emellett nemrégiben Kanada, a világ második legnagyobb exportőre jelentette be, hogy az idei évi termelése ötödével lesz várhatóan alacsonyabb a tavalyinál, melynek hatására persze tovább emelkedett a gabona ára.

Ennek hatására a kenyér, illetve a tésztafélék ára is emelkedésnek indult, a messzeföldön híres talján tészta ára várhatóan 20 százalékkal emelkedik, de nincs ez másképp a briteknél, franciáknál sem, sőt nálunk is ősztől várják az áremelkedést.

A terményárak emelkedése mögött a nem megfelelő időjárási körülmények, illetve a fejlődő országokból robbanásszerűen jelentkező kereslet állhat. Persze az sem kizárható, hogy a bioüzemanyag-gyártás számlájára is írható a drágulás.

Egyiptom a világ legnagyobb gabona-importőrének számít, általában Ausztráliából szerzi be készleteit, azonban már most 250 százalékkal megemelte rendeléseit a magas kereslet miatt. És akkor még nem is tettünk említést Marokkó 300 százalékos rendelésnöveléséről.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Persze az sem tesz jót az áraknak, hogy egyre több országban kívánnak átállni a bioüzemanyagok előállítására és használatára, amelyhez persze kukorica, illetve cukor kell. Az Egyesült Királyságban például 2010-re szeretnék, hogy a bioüzemanyagok összes üzemanyag-értékesítéshez mért aránya elérje az 5 százalékot.

Lehetőségek

Az általunk megfelelőnek ítélt jószággal a tőzsdéken keresztül kereskedhetünk, ugyanúgy mint egy részvénnyel. Sőt, a londoni tőzsdén például több olyan alap jegyei is jegyezhetőek, amelyek kifejezetten termények kereskedésére szakosodtak.

Nem árt azonban figyelni arra, hogy milyen kockázatok kapcsolódnak a terményekkel való kereskedéshez. Szakértők szerint az egészben a legnehezebb azt eldönteni, hogy mikor érdemes kiszállni.

Úgy tartják, a befektetéseink 5 százalékát érdemes ebben a szektorban tartani a kockázatok elkerülése érdekében. Ez persze megemelkedhet 10-15 százalékra is, de csak abban az esetben, ha megfelelő fedezettel rendelkezünk az esetleges veszteségek fedezésére.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24