Őrülten emelkedő árak - hogyan lesz ettől jobb Neked?

Pénzcentrum
2007. augusztus 30. 16:00

Egyre többször adunk hírt arról, hogy a világ piacain az emelkedő kereslet és az egyidejűleg csökkenő terménymennyiség miatt várhatóan az egekbe emelkednek az élelmiszerárak. Azt mindenki érti, hogy ez miért nem jó, azt azonban már kevesebben érzékelik, hogy mindebből profitálni is lehet a befektetések piacán, nézzük, hogyan!

Elemzők szerint ráadásul nem csupán átmenetileg kell az élelmiszerek árának emelkedésére számítani, hanem ez egy hosszú távon érvényesülő tendencia lesz. Nézzük az okokat!

Okok

Az elmúlt év alatt drámai mértékben emelkedett a mezőgazdasági termények termelésének költsége, elég, ha csupán a kávéra, illetve a gabonára gondolunk, ez utóbbi ára egyébként tíz éve nem látott magasságokba emelkedett az utóbbi időszak alatt.

Emellett nemrégiben Kanada, a világ második legnagyobb exportőre jelentette be, hogy az idei évi termelése ötödével lesz várhatóan alacsonyabb a tavalyinál, melynek hatására persze tovább emelkedett a gabona ára.

Ennek hatására a kenyér, illetve a tésztafélék ára is emelkedésnek indult, a messzeföldön híres talján tészta ára várhatóan 20 százalékkal emelkedik, de nincs ez másképp a briteknél, franciáknál sem, sőt nálunk is ősztől várják az áremelkedést.

A terményárak emelkedése mögött a nem megfelelő időjárási körülmények, illetve a fejlődő országokból robbanásszerűen jelentkező kereslet állhat. Persze az sem kizárható, hogy a bioüzemanyag-gyártás számlájára is írható a drágulás.

Egyiptom a világ legnagyobb gabona-importőrének számít, általában Ausztráliából szerzi be készleteit, azonban már most 250 százalékkal megemelte rendeléseit a magas kereslet miatt. És akkor még nem is tettünk említést Marokkó 300 százalékos rendelésnöveléséről.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Persze az sem tesz jót az áraknak, hogy egyre több országban kívánnak átállni a bioüzemanyagok előállítására és használatára, amelyhez persze kukorica, illetve cukor kell. Az Egyesült Királyságban például 2010-re szeretnék, hogy a bioüzemanyagok összes üzemanyag-értékesítéshez mért aránya elérje az 5 százalékot.

Lehetőségek

Az általunk megfelelőnek ítélt jószággal a tőzsdéken keresztül kereskedhetünk, ugyanúgy mint egy részvénnyel. Sőt, a londoni tőzsdén például több olyan alap jegyei is jegyezhetőek, amelyek kifejezetten termények kereskedésére szakosodtak.

Nem árt azonban figyelni arra, hogy milyen kockázatok kapcsolódnak a terményekkel való kereskedéshez. Szakértők szerint az egészben a legnehezebb azt eldönteni, hogy mikor érdemes kiszállni.

Úgy tartják, a befektetéseink 5 százalékát érdemes ebben a szektorban tartani a kockázatok elkerülése érdekében. Ez persze megemelkedhet 10-15 százalékra is, de csak abban az esetben, ha megfelelő fedezettel rendelkezünk az esetleges veszteségek fedezésére.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. május 27. 11:47
Többszörös paradoxon nehezíti az öngondoskodás előretörését: az infláció épp felemészti a megtakarít...
Összkép  |  2023. május 26. 23:41
Kolozsvár Európa egyik leggyorsabban fejlődő városa, 2026-ra készül el a város metrójának első szaka...
Kasza Elliott-tal  |  2023. május 26. 19:46
Tegnap a részvény-visszavásárlási aukción eladtam az összes Telekom részvényemet. 2017-ben vettem az...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 27. 19:17