Őrülten emelkedő árak - hogyan lesz ettől jobb Neked?

Pénzcentrum
2007. augusztus 30. 16:00

Egyre többször adunk hírt arról, hogy a világ piacain az emelkedő kereslet és az egyidejűleg csökkenő terménymennyiség miatt várhatóan az egekbe emelkednek az élelmiszerárak. Azt mindenki érti, hogy ez miért nem jó, azt azonban már kevesebben érzékelik, hogy mindebből profitálni is lehet a befektetések piacán, nézzük, hogyan!

Elemzők szerint ráadásul nem csupán átmenetileg kell az élelmiszerek árának emelkedésére számítani, hanem ez egy hosszú távon érvényesülő tendencia lesz. Nézzük az okokat!

Okok

Az elmúlt év alatt drámai mértékben emelkedett a mezőgazdasági termények termelésének költsége, elég, ha csupán a kávéra, illetve a gabonára gondolunk, ez utóbbi ára egyébként tíz éve nem látott magasságokba emelkedett az utóbbi időszak alatt.

Emellett nemrégiben Kanada, a világ második legnagyobb exportőre jelentette be, hogy az idei évi termelése ötödével lesz várhatóan alacsonyabb a tavalyinál, melynek hatására persze tovább emelkedett a gabona ára.

Ennek hatására a kenyér, illetve a tésztafélék ára is emelkedésnek indult, a messzeföldön híres talján tészta ára várhatóan 20 százalékkal emelkedik, de nincs ez másképp a briteknél, franciáknál sem, sőt nálunk is ősztől várják az áremelkedést.

A terményárak emelkedése mögött a nem megfelelő időjárási körülmények, illetve a fejlődő országokból robbanásszerűen jelentkező kereslet állhat. Persze az sem kizárható, hogy a bioüzemanyag-gyártás számlájára is írható a drágulás.

Egyiptom a világ legnagyobb gabona-importőrének számít, általában Ausztráliából szerzi be készleteit, azonban már most 250 százalékkal megemelte rendeléseit a magas kereslet miatt. És akkor még nem is tettünk említést Marokkó 300 százalékos rendelésnöveléséről.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Persze az sem tesz jót az áraknak, hogy egyre több országban kívánnak átállni a bioüzemanyagok előállítására és használatára, amelyhez persze kukorica, illetve cukor kell. Az Egyesült Királyságban például 2010-re szeretnék, hogy a bioüzemanyagok összes üzemanyag-értékesítéshez mért aránya elérje az 5 százalékot.

Lehetőségek

Az általunk megfelelőnek ítélt jószággal a tőzsdéken keresztül kereskedhetünk, ugyanúgy mint egy részvénnyel. Sőt, a londoni tőzsdén például több olyan alap jegyei is jegyezhetőek, amelyek kifejezetten termények kereskedésére szakosodtak.

Nem árt azonban figyelni arra, hogy milyen kockázatok kapcsolódnak a terményekkel való kereskedéshez. Szakértők szerint az egészben a legnehezebb azt eldönteni, hogy mikor érdemes kiszállni.

Úgy tartják, a befektetéseink 5 százalékát érdemes ebben a szektorban tartani a kockázatok elkerülése érdekében. Ez persze megemelkedhet 10-15 százalékra is, de csak abban az esetben, ha megfelelő fedezettel rendelkezünk az esetleges veszteségek fedezésére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 19. szerda
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
EZT OLVASTAD MÁR?