16 °C Budapest

Sorra zárnak be a benzinkutak! "Kritikus helyzet alakulhat ki..."

Pénzcentrum
2007. augusztus 30. 10:05

Legalábbis úgy tűnik, Angliában ez a veszély fenyeget, ugyanis ilyen alacsony benzinkút-állományt az első világháború óta nem tapasztaltak az országban.

A Catalist adatai szerint az idei év során mindeddig már 150 kút zárta be kapuit, ami azt jelenti, hogy összesen kevesebb mint 9500 kútnál lehet a szigetországban tankolni. Ilyen 1912 óta nem fordult elő Angliában.

Az Üzemanyag-kereskedők Szövetsége ennek kapcsán arra figyelmeztet, hogy kritikussá válhat az autósok helyzete az országban, ha továbbra is fennmarad az elmúlt évek kútbezárásainak üteme.

A Szövetség elnöke szerint, ha ez így megy tovább, az autósoknak nehéz lesz benzinkutat találniuk, ahol újra megtankolhatják kocsijaikat. Sőt, már most is akadnak fehér foltok a benzinkutak elérhetőségének egyenletességében.

A megszűnések egyébként nem csupán a vidéki területeket érintik, a városi területek bezárásai is ugyanolyan problémákat okoznak. A piacról való tömeges kivonulás oka, hogy az 1990 óta tartó erős emelkedés miatt az üzemanyag-kereskedelem egyre kevésbé jövedelmező üzletág.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Szövetség szerint egyértelműen kormányzati segítségre volna szükség. A vidéki területeken ugyan érvényesíthetnek adókedvezményeket a benzinkút-üzemeltetők, azonban erre a városi területeken működőknek is szüksége volna.

Skóciában pedig másként is segítik a benzinkutakat, méghozzá támogatások révén juthatnak tőkéhez.

Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?