12 °C Budapest

Bioüzemanyag: átok vagy áldás?

Pénzcentrum
2007. augusztus 27. 14:00

Ahogy az igény nő egy alternatív energiaforrásra, úgy változik az egész mezőgazdasági szektor is. A bioüzemanyag fejlődése nemcsak a benzinárakra van hatással...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Mint azt már korábban is írtuk, a benzin bio megfelelőjének fejlődésével egyre több mezőgazdasági területre van szükség az alapanyagok termeléséhez, amit csak az erők újabb letarolásával lehet szerezni. De nem ez az egyetlen hatás, amit a bio ágazat fejlődése okoz.

A BusinessWeek honlapján megjelent adatok szerint egyre több mezőgazdasági területen cukornádat, szójababot termelnek, ami a biobenzin előállításához szükséges, kiszorítva ezzel az egyéb terményeket, amelyeket eddig termeltek. Vagyis egyre kevesebbet termesztenek azokból a növényekből, ami a mindennapi élethez szükséges, csökken a kínálat, aminek köszönhetően az árak egyre szöknek fel.

Miközben az olaj ára közel 70 dollár / hordó körül mozog, a bioüzemanyag technológia fejlesztésébe egyre több pénzt ölnek a befektetők, és a helyettesítők ára már-már a nyersolaj árával vetekszik. Az etanol iránt növekvő szükséglet a terményárakat az elmúlt 10 év legmagasabb szintjére tornázta fel.

A magas terményáraknak köszönhetően, növekedtek gyártók által használt alapanyagok árai is, mivel az etanol gyártás egyre nagyobb kapacitást von el a feldolgozóipartól. A búza és kukoricakorpa, valamint a nővényi eredetű olaj értéke is nőtt a korlátozott kínálat miatt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A mezőgazdasági gépeket gyártó vállalatok szintén értékelik a bioüzemanyag hatásait, ugyanis a növekvő terményárak több bevételhez juttatják a mezőgazdasággal foglalkozókat, amit újabb mezőgazdasági gépekbe fektetnek, hogy korszerűsíteni tudják a termesztést.

Szakértők szerint a brit mezőgazdaságból származó bevétel 2007-ben várhatóan 10 százalékkal fog emelkedni az előző évhez képest, és a mezőgazdasági gépek árai szintén követik ezt a becsült növekedési ütemet. A terményárak várhatóan addig fognak emelkedni, amíg a belőlük előállított etanol olcsóbb lesz mint a benzin, és egy egyensúlyi szintet ér el a kereslet és a kínálat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?