5 °C Budapest

Bioüzemanyag: átok vagy áldás?

Pénzcentrum
2007. augusztus 27. 14:00

Ahogy az igény nő egy alternatív energiaforrásra, úgy változik az egész mezőgazdasági szektor is. A bioüzemanyag fejlődése nemcsak a benzinárakra van hatással...

Mint azt már korábban is írtuk, a benzin bio megfelelőjének fejlődésével egyre több mezőgazdasági területre van szükség az alapanyagok termeléséhez, amit csak az erők újabb letarolásával lehet szerezni. De nem ez az egyetlen hatás, amit a bio ágazat fejlődése okoz.

A BusinessWeek honlapján megjelent adatok szerint egyre több mezőgazdasági területen cukornádat, szójababot termelnek, ami a biobenzin előállításához szükséges, kiszorítva ezzel az egyéb terményeket, amelyeket eddig termeltek. Vagyis egyre kevesebbet termesztenek azokból a növényekből, ami a mindennapi élethez szükséges, csökken a kínálat, aminek köszönhetően az árak egyre szöknek fel.

Miközben az olaj ára közel 70 dollár / hordó körül mozog, a bioüzemanyag technológia fejlesztésébe egyre több pénzt ölnek a befektetők, és a helyettesítők ára már-már a nyersolaj árával vetekszik. Az etanol iránt növekvő szükséglet a terményárakat az elmúlt 10 év legmagasabb szintjére tornázta fel.

A magas terményáraknak köszönhetően, növekedtek gyártók által használt alapanyagok árai is, mivel az etanol gyártás egyre nagyobb kapacitást von el a feldolgozóipartól. A búza és kukoricakorpa, valamint a nővényi eredetű olaj értéke is nőtt a korlátozott kínálat miatt.

A mezőgazdasági gépeket gyártó vállalatok szintén értékelik a bioüzemanyag hatásait, ugyanis a növekvő terményárak több bevételhez juttatják a mezőgazdasággal foglalkozókat, amit újabb mezőgazdasági gépekbe fektetnek, hogy korszerűsíteni tudják a termesztést.

Szakértők szerint a brit mezőgazdaságból származó bevétel 2007-ben várhatóan 10 százalékkal fog emelkedni az előző évhez képest, és a mezőgazdasági gépek árai szintén követik ezt a becsült növekedési ütemet. A terményárak várhatóan addig fognak emelkedni, amíg a belőlük előállított etanol olcsóbb lesz mint a benzin, és egy egyensúlyi szintet ér el a kereslet és a kínálat.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?