3 °C Budapest

Magyarország hátulról az első! Örömkönnyeket hullathatnak az autósok...

Pénzcentrum
2007. augusztus 10. 05:55

Egy időre mindenképpen fellélegezhettek a hazai autósok, az előzetes várakozásokkal ellentétben ugyanis az üzemanyag ára nemhogy elérte volna a 300 forintos határt, hanem az Európai Unió tagállamai között a legnagyobb mértékű csökkenést produkálta hazánkban. Eszerint a magyar olajtársaság ígéretéhez hűen nem érvényesítette a júniustól emelkedő jövedéki adót áraiban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A 95-ös benzin árának emelkedését tükrözi az alábbi grafikon is, mely tanúskodik arról is, hogy az elmúlt hónapban Európa-szerte jellemző jelenség, miszerint az benzin- és gázolajárak közötti rés szűkül, hazánkban is jellemzővé vált.

Bár a különbség csökkenése önmagában nem teszi relevánssá a benzines autók előnyben részesítését a dízelekkel szemben, hiszen a sok hónapos tendenciát nézve továbbra is nyílik az árolló, és az alacsonyabb fogyasztásban rejlő előnyt nem befolyásolják a benzinárak, az árrés további szűkülése jelentős szeletet hasíthat ki a dízelautókkal rendelkezők "hasznából".

A szűkülést fokozta az euró gyengülése, mely a gázolajárak euró alapon történő csökkenését ellensúlyozta, így az árak forintban mérve stagnáltak az utolsó körképünk elkészülte óta eltelt időszakban.


Az Európai Bizottság által közzétett adatok alapján e hónapban is felállítottuk a tagállamok rangsorát, a lista élén továbbra is Észtország áll, tehát itt a legolcsóbb a benzin és a dízel. A benzinárakra vonatkozó ragsort Hollandia, a gázolajárakét pedig az Egyesült Királyság zárja, ahol a dízelautóval rendelkezők most már egyértelműen többet fizetnek az üzemanyagért.

Európában egyedül Nagy Britannia esetében fordított az üzemanyagárak aránya, ez a jelenség azonban nem csupán a júliusi hónap szülötte, hanem hosszútávon is általánosnak tekinthető.


 


Magyarország bár továbbra is a középmezőnyben tartózkodik, jelentőset lépett előre az "olcsósági" ranglistán, így most már elmondhatjuk, hogy az Unión belül csupán a mediterrán országok és a Balti államok kerülhetnek elénk, ha benzinről van szó.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Érdekesség, hogy az idegenforgalmáról híres Spanyolországban és Szlovéniában is a meleg idő bekövetkeztével kezdtek csökkeni az árak, amely ellentmond a tengerentúlon általános igazságként elkönyvelt szabálynak, miszerint az üzemanyagárak a hőmérséklet növekedésével, és így az kereslet fokozódásával összhangban növekednek.

A árrések csökkenése azonban nem csupán a benzin és a gázolaj tekintetében, de az egyes üzemanyagfajtáknál a minimális és a maximális értékekre is igaz. A marzs szűkült, a különbség 95-ös benzin esetében az 62-ről 58 százalékra, míg a gázolajnál 71-ről 57 százalékra csökkent.


Az üzemanyag árakat euró alapon vizsgálva kellemes meglepetésre bukkanhatnak az autósok, az elmúlt egy hónapban ugyanis Magyarország hátulról vezette az áremelkedési listát, vagyis nálunk volt a legnagyobb mértékű az árak csökkenése.

A 95-ös benzin esetében majd több, mint négy, míg a gázolajáraknál majd 3 százalékos csökkenéssel számíthatunk, melynek élét jelentősen csorbította a forint enyhe gyengülése. A hatás azonban nem volt akkora, hogy elnyelje az euró alapon történő csökkenést.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?