5 °C Budapest

Magyarország hátulról az első! Örömkönnyeket hullathatnak az autósok...

Pénzcentrum
2007. augusztus 10. 05:55

Egy időre mindenképpen fellélegezhettek a hazai autósok, az előzetes várakozásokkal ellentétben ugyanis az üzemanyag ára nemhogy elérte volna a 300 forintos határt, hanem az Európai Unió tagállamai között a legnagyobb mértékű csökkenést produkálta hazánkban. Eszerint a magyar olajtársaság ígéretéhez hűen nem érvényesítette a júniustól emelkedő jövedéki adót áraiban.

A 95-ös benzin árának emelkedését tükrözi az alábbi grafikon is, mely tanúskodik arról is, hogy az elmúlt hónapban Európa-szerte jellemző jelenség, miszerint az benzin- és gázolajárak közötti rés szűkül, hazánkban is jellemzővé vált.

Bár a különbség csökkenése önmagában nem teszi relevánssá a benzines autók előnyben részesítését a dízelekkel szemben, hiszen a sok hónapos tendenciát nézve továbbra is nyílik az árolló, és az alacsonyabb fogyasztásban rejlő előnyt nem befolyásolják a benzinárak, az árrés további szűkülése jelentős szeletet hasíthat ki a dízelautókkal rendelkezők "hasznából".

A szűkülést fokozta az euró gyengülése, mely a gázolajárak euró alapon történő csökkenését ellensúlyozta, így az árak forintban mérve stagnáltak az utolsó körképünk elkészülte óta eltelt időszakban.


Az Európai Bizottság által közzétett adatok alapján e hónapban is felállítottuk a tagállamok rangsorát, a lista élén továbbra is Észtország áll, tehát itt a legolcsóbb a benzin és a dízel. A benzinárakra vonatkozó ragsort Hollandia, a gázolajárakét pedig az Egyesült Királyság zárja, ahol a dízelautóval rendelkezők most már egyértelműen többet fizetnek az üzemanyagért.

Európában egyedül Nagy Britannia esetében fordított az üzemanyagárak aránya, ez a jelenség azonban nem csupán a júliusi hónap szülötte, hanem hosszútávon is általánosnak tekinthető.


 


Magyarország bár továbbra is a középmezőnyben tartózkodik, jelentőset lépett előre az "olcsósági" ranglistán, így most már elmondhatjuk, hogy az Unión belül csupán a mediterrán országok és a Balti államok kerülhetnek elénk, ha benzinről van szó.

Érdekesség, hogy az idegenforgalmáról híres Spanyolországban és Szlovéniában is a meleg idő bekövetkeztével kezdtek csökkeni az árak, amely ellentmond a tengerentúlon általános igazságként elkönyvelt szabálynak, miszerint az üzemanyagárak a hőmérséklet növekedésével, és így az kereslet fokozódásával összhangban növekednek.

A árrések csökkenése azonban nem csupán a benzin és a gázolaj tekintetében, de az egyes üzemanyagfajtáknál a minimális és a maximális értékekre is igaz. A marzs szűkült, a különbség 95-ös benzin esetében az 62-ről 58 százalékra, míg a gázolajnál 71-ről 57 százalékra csökkent.


Az üzemanyag árakat euró alapon vizsgálva kellemes meglepetésre bukkanhatnak az autósok, az elmúlt egy hónapban ugyanis Magyarország hátulról vezette az áremelkedési listát, vagyis nálunk volt a legnagyobb mértékű az árak csökkenése.

A 95-ös benzin esetében majd több, mint négy, míg a gázolajáraknál majd 3 százalékos csökkenéssel számíthatunk, melynek élét jelentősen csorbította a forint enyhe gyengülése. A hatás azonban nem volt akkora, hogy elnyelje az euró alapon történő csökkenést.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 4. 16:10