12 °C Budapest

Visszakapják pénzüket a hitelkártyások, de itt nem állnak meg a bankok!

Pénzcentrum
2007. augusztus 13. 05:55

A különböző konstrukciók közötti döntés meghozatalakor a hitelkártya-tulajdonosok számára az egyik legfőbb érvet a készpénz-jóváírási kedvezmény (cash back) jelenti, derült ki az egyik brit szaklap által készített felmérésből. A kedvezmény lényege, hogy a pénzintézet jóváírja az általunk hitelkártyával elköltött összeg egy részét (1-2 százalékát), mert "rendes" ügyfelekként megfelelőképpen használtuk a bank pénzét.

A felmérés azonban csupán a brit ügyfelek véleményét tükrözi, s habár sejteti, hogy milyen lehet a hazai kártya-tulajdonosok attitűdje az adott kedvezménnyel kapcsolatban, kérdéses, hogy a kereskedelmi bankok preferálják-e a készpénz-jóváírási kedvezményt, illetve, hogy mennyire hangsúlyozzák ki ennek létezését reklámjaikban és hirdetményeikben.

Az Erste Bank által készített felmérés arról tanúskodik, hogy a magyar kártyabirtokosok az egyszerű kedvezményeket részesítik előnyben és főként a kártyadíjakra figyelnek. Ez az oka annak, hogy a legtöbb kereskedelmi bank a hitelkártyákra vonatkozó első éves kártyadíjat elengedi.

A kereskedelmi bankok hirdetményeit végigtekintve és egy gyors call-centeres körkérdés után arra a következtetésre jutottunk, hogy klasszikus cash back kedvezménnyel csupán az OTP és a Budapest Bank várja ügyfeleit, a többi pénzintézet vagy egyáltalán nem kínál még csak hasonló kedvezményt sem, vagy egy co-branded kártya mellé akció keretében kínálja azt, de csak egy meghatározott időszak esetében.

Meg kell jegyeznünk, hogy a cash back, mint fogalom a tengerentúlon azt a tranzackiót jelenti, amikor a kártyás fizetés mellett bizonyos összegű készpénzt vehetnek fel a kártyabirtokosok, a nálunk cash back-ként elterjedt jóváírási kedvezményt pedig money back-nak nevezik.

Klasszikus cash back: még itt is az akciók uralkodnak!

A Budapest Bank GO! Kártyája mellé ajánlja ezt a kedvezményt, amely egyébiránt az olcsóbb tankolásra vágyókat célozza. A pénzintézet minden hazai és külföldi benzinkútnál való kártyás fizetést esetén 3 százalékot, az egyéb vásárlások esetében pedig egy százalékot ír jóvá. 30 ezer forintban határozza meg azonban a benzinkútnál történő havi vásárlások maximális összegét.

A GO! Kártyát igénylők az akcióktól sem "menekülhetnek meg", a 2007. április 9. és 2007. augusztus 31. között igényelt és jóváhagyott kártyák esetében ugyanis 6 hónapig az üzemanyag-vételére vonatkozó jóváírást 6%-ra, az egyéb hazai vagy külföldi vásárlások után járó kedvezményt 2%-ra emelte a Budapest Bank. A maximális összegen azonban nem változtatott.

A pénzintézet által ajánlott kedvezményről azonban mindenképpen el kell mondani, hogy csakis a minden vásárlásra kiterjedő egyszázalékos kedvezmény tekinthető klasszikus cashback szolgáltatásnak, a benzinkutas vásárlásokra vonatkozó 3 százalékos jóváírás már magának a kártyának a meghatározója, amely megszólítja az elérni kívánt célcsoportot.

Míg a Budapest Bank havi elszámolást alkalmaz, addig az OTP ügyfelei minden évben újév tájékán örülhetnek a karácsonyi költségekből visszafolyó összegeknek. Az American Express Blue és a "TV2 meg én" hitelkártyák esetében a bank a levásárolt összeg 1 százalékát, míg az American Express Gold kártyák esetében a vásárlások összegétől függően 1-2 százalékot térít meg.

A tapasztalt ügyfelek itt is biztosan számítanak akcióra, és persze a megérzésük nem téves: 2007. július 15 és december 31. között a magyarországi MOL töltőállomásokon, American Express Blue-val elköltött forintjaik után a bank az ügyfeleit 2 százalékos jóváírásban részesíti.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kártya lelke: co-branded egy kicsit másként

Úgy tűnik minden út a benzinkúthoz és az üzemanyagárak trükkös csökkentéséhez vezet. Ezt bizonyítja a Citibank Shellel való együttműködésének keretében megszületett co-branded hitelkártya is , mely a Shell benzinkutaknál való vásárlás után 3, minden egyéb kártyás fizetési tranzakció után pedig 1 százalékos jóváírást biztosít.

Ez a kedvezmény azonban korántsem nevezhető klasszikus cash-backnek, mivel a jóváírást csakis a Shell töltőállomásain vásárolhatják le az ügyfelek. Egész Európában jellemző azonban, hogy a co-branded kártyák esetében, "az olcsóbb autózás érdekében", üzemanyagra vonatkozó kedvezményekkel csábítják az ügyfeleket.

Mielőtt rátérnénk a klasszikus készpénz jóváírási kedvezménynek nem nevezhető innovációkra, egy táblázatban összefoglaljuk, hogy a bankok által ajánlott konstrukciók feltételeit, megjelölve (világos zölddel) azt is, hogy a kedvezményt a bankok hagyományos értelmében használják-e.


 

Innováció a K&H-tól: az RTL Klub frissességet ad a mixnek

A piacon mérföldkövet jelenthet az RTL Klub és a K&H közös bankkártyáinak (1 betéti és 1 hitelplasztik) megjelenése, ezek esetében ugyanis nem egy klasszikus co-branded akcióról és nem is egy jól bevált cash-back alkalmazásáról van szó, sokkal inkább arról, hogy a tömegeket elérő médiapiaci szereplő segítségével igyekeznek számos partnert bevonni a pénzügyi konstrukció ernyője alá.

Végeredményképp a kártyabirtokosok számos partner kedvezményeit vehetik igénybe, azaz nem a hagyományos módon kapják vissza pénzüket kártyás vásárláskor, hanem eleve kedvezményes partneri ajánlatokat kapnak, ezáltal takaríthatnak meg jelentősebb összeget.

A lényegi különbség az, hogy ez utóbbi megoldással a kártyát folyamatosan izgalmasan lehet tartani, a partnerek köre ugyanis a tervek szerint folyamatosan változik, bővül majd és számos időszaki kedvezmény is lesz.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm