3 °C Budapest

Szigorítás: Iszik vagy vezet?

Pénzcentrum
2007. szeptember 7. 15:00

A brit sofőrök több mint két harmada (68%) támogatná a szigorúbb limitet ami felett már ittasnak számít a sofőr, annak ellenére, hogy Nagy Britannia az egyik legbiztonságosabb ország az ittas vezetés következtében elhunyt áldozatok száma szerint.

A jelenlegi határ 80mg alkohol 100ml vérben, ami jelentősen magasabb az 50mg-os európai átlagnál, különös tekintettel a lengyel, svéd, és norvég hatóságok által alkalmazott 20mg-ra. A Közlekedési Minisztérium becslései szerint közel 80 halálos áldozatot követelnek évente az 50 és 80 mg/liter közötti ittas vezetés okozta balesetek.

A limit csökkentése azt jelentené, hogy egy fél üveg sör, vagy egy kis üveg bor elfogyasztása egy átlagos súlyú embert már ittasnak minősít.

A kontinensen viszont változó a hozzáállás azzal kapcsolatban, hogy mennyit is szabad inni ugyanakkora limitek mellett. Olaszországban ugyanakkora a határ, mint a briteknél, de az olasz sofőröknek sokkal liberálisabb a gondolkodásuk, és ezért valamivel többet isznak mint brit társaik.

Habár folyamatban van a limitek harmonizálása Európában, a vezetők hozzáállását nehéz lesz megváltoztatni. De a csökkentett határ az első lépés a változások felé, hogy az utak biztonságosabbá váljanak.

A kormány még az idén dönteni fog a változások bevezetéséről, és már a Közlekedési Minisztérium is foglalkozik a kérdéssel, hogy hogyan tegyék könnyebbé a fellépést a rendőrök számára az ittas vezetőkkel szemben, ugyanis az ellenőrzések során ez kiemelt hangsúlyt fog kapni.

Magyarországon 2006-ban 2 771-en haltak meg ittas vezetés miatt, ez az összes baleseten belül 13,21%-ot képvisel. A szomorú az, hogy 2005-ben "csak" 2 583, vagyis 12,4% volt az ittas vezetés okozta haláleset. Itthon is 80mg alkohol a limit egy liter vérben, ami ezek szerint túl magasnak bizonyul, és remélhetőleg minél előbb Magyarország is részese lesz az európai szintű harmonizációnak.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?