12 °C Budapest

Szigorítás: Iszik vagy vezet?

Pénzcentrum
2007. szeptember 7. 15:00

A brit sofőrök több mint két harmada (68%) támogatná a szigorúbb limitet ami felett már ittasnak számít a sofőr, annak ellenére, hogy Nagy Britannia az egyik legbiztonságosabb ország az ittas vezetés következtében elhunyt áldozatok száma szerint.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A jelenlegi határ 80mg alkohol 100ml vérben, ami jelentősen magasabb az 50mg-os európai átlagnál, különös tekintettel a lengyel, svéd, és norvég hatóságok által alkalmazott 20mg-ra. A Közlekedési Minisztérium becslései szerint közel 80 halálos áldozatot követelnek évente az 50 és 80 mg/liter közötti ittas vezetés okozta balesetek.

A limit csökkentése azt jelentené, hogy egy fél üveg sör, vagy egy kis üveg bor elfogyasztása egy átlagos súlyú embert már ittasnak minősít.

A kontinensen viszont változó a hozzáállás azzal kapcsolatban, hogy mennyit is szabad inni ugyanakkora limitek mellett. Olaszországban ugyanakkora a határ, mint a briteknél, de az olasz sofőröknek sokkal liberálisabb a gondolkodásuk, és ezért valamivel többet isznak mint brit társaik.

Habár folyamatban van a limitek harmonizálása Európában, a vezetők hozzáállását nehéz lesz megváltoztatni. De a csökkentett határ az első lépés a változások felé, hogy az utak biztonságosabbá váljanak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kormány még az idén dönteni fog a változások bevezetéséről, és már a Közlekedési Minisztérium is foglalkozik a kérdéssel, hogy hogyan tegyék könnyebbé a fellépést a rendőrök számára az ittas vezetőkkel szemben, ugyanis az ellenőrzések során ez kiemelt hangsúlyt fog kapni.

Magyarországon 2006-ban 2 771-en haltak meg ittas vezetés miatt, ez az összes baleseten belül 13,21%-ot képvisel. A szomorú az, hogy 2005-ben "csak" 2 583, vagyis 12,4% volt az ittas vezetés okozta haláleset. Itthon is 80mg alkohol a limit egy liter vérben, ami ezek szerint túl magasnak bizonyul, és remélhetőleg minél előbb Magyarország is részese lesz az európai szintű harmonizációnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?