4 °C Budapest

Mobil vs alkohol: 3-0

Pénzcentrum
2006. július 4. 14:00

A University of Utah kutatói által publikált tanulmány szerint a vezetés közbeni mobiltelefonálás legalább annyira balesetveszélyes, mint az ittas vezetés. 40 tesztalany segítségével végeztek vizsgálatokat és a következő meglepő eredményekre jutottak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Az ittas vezetők a szimulációban jóval közelebbről követték az előttük haladó autót, mint telefonáló társaik és sokkal agresszívabbak is voltak náluk. Kimutatható, hogy a kontrollcsoporthoz képest a mobilozók reakcióideje jelentősen hosszabbodott.

A tanulmány szerint a mobilon társalgók figyelme legalább annyira elkalandozik, mint a legális alkoholmennyiséget elfogyasztóké, mely meglepte a kutatókat. Szintén meglepő, hogy veszélyesség szempontjából semmi különbség nincs a headsettel, vagy kézből beszélők között, ugyanis nem maga a telefon markolása vonja el a figyelmet a vezetéstől, hanem a beszélgetés.

A tesztalanyok közül a mobilozók 3 balesetet okoztak, míg az ittasok egyet sem. Utóbbi tényt azzal magyarázzák, hogy a kísérletet délelőtt végezték, amikor az alanyok még kipihentek voltak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?