Szigorít a rendőrség: könnyebben ugorhat a jogsi

Pénzcentrum
2007. augusztus 1. 10:00

A büntetőpont rendszer 2001-es bevezetése óta mindössze négyszáz jogosítványt vont be a rendőrség. A probléma nem a hatékonyságban rejlik, hanem abban, hogy kevés a szabálysértésekért járó pont, amelyek ráadásul két év alatt el is évülnek - írja a Magyar Hírlap.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala értesítést küld a vezetőknek a 14. pont megszerzése után, amely továbbra sem tántorítja el a sofőröket a szabálytalan vezetéstől, így 18 pont után fél évre elveszíthetik a jogosítványukat. 2001 óta ennek ellenére mindössze közel négyszáz sofőr vesztette el a jogosítványát a pontrendszernek köszönhetően, mivel minden szabálysértésért csak egy pont járt.

2004-ben szigorúbb pontozási rendszer vezettek be, de úgy tűnik még ez sem volt elegendő az ittas vezetés, vagy a gyorshajtás visszaszorításához, pedig ezekért a szabálysértésekért háromszor annyi pont jár azóta. A biztonsági öv mellőzéséért továbbra is csak egy pontot kap a vezető, annak ellenére, hogy életet menthet. A problémát azonban mégsem ezek a tények jelentik, hanem az, hogy a büntetőpontok két év után elévülnek, így elölről kezdődhet a számolás.

2007 őszén újabb szigorítás várható, amivel újra megpróbálják az illetékes hatóságok a helyes vezetésre bírni a sofőröket. Akit két év alatt háromszor is tetten érnek a rendőrök ittas vezetés közben, azonnal elveszíti a jogosítványát, és fél év múlva vizsgázhat újra. Az egyéb szabálytalanságokért is kétszer vagy akár háromszor magasabb pontok fognak járni.

Pausz Ferenc, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője szerint a cél nem az, hogy minél több pontot oszthasson ki az illetékes hatóság, hanem az hogy minél hatékonyabb eszközökkel bírják rá a sofőröket a helyes vezetési stílusra.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?