Szigorít a rendőrség: könnyebben ugorhat a jogsi

Pénzcentrum
2007. augusztus 1. 10:00

A büntetőpont rendszer 2001-es bevezetése óta mindössze négyszáz jogosítványt vont be a rendőrség. A probléma nem a hatékonyságban rejlik, hanem abban, hogy kevés a szabálysértésekért járó pont, amelyek ráadásul két év alatt el is évülnek - írja a Magyar Hírlap.

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala értesítést küld a vezetőknek a 14. pont megszerzése után, amely továbbra sem tántorítja el a sofőröket a szabálytalan vezetéstől, így 18 pont után fél évre elveszíthetik a jogosítványukat. 2001 óta ennek ellenére mindössze közel négyszáz sofőr vesztette el a jogosítványát a pontrendszernek köszönhetően, mivel minden szabálysértésért csak egy pont járt.

2004-ben szigorúbb pontozási rendszer vezettek be, de úgy tűnik még ez sem volt elegendő az ittas vezetés, vagy a gyorshajtás visszaszorításához, pedig ezekért a szabálysértésekért háromszor annyi pont jár azóta. A biztonsági öv mellőzéséért továbbra is csak egy pontot kap a vezető, annak ellenére, hogy életet menthet. A problémát azonban mégsem ezek a tények jelentik, hanem az, hogy a büntetőpontok két év után elévülnek, így elölről kezdődhet a számolás.

2007 őszén újabb szigorítás várható, amivel újra megpróbálják az illetékes hatóságok a helyes vezetésre bírni a sofőröket. Akit két év alatt háromszor is tetten érnek a rendőrök ittas vezetés közben, azonnal elveszíti a jogosítványát, és fél év múlva vizsgázhat újra. Az egyéb szabálytalanságokért is kétszer vagy akár háromszor magasabb pontok fognak járni.

Pausz Ferenc, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője szerint a cél nem az, hogy minél több pontot oszthasson ki az illetékes hatóság, hanem az hogy minél hatékonyabb eszközökkel bírják rá a sofőröket a helyes vezetési stílusra.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16