3 °C Budapest

Kedvenc autók 2007

Pénzcentrum
2007. szeptember 6. 12:00

A központi Statisztikai Hivatal legújabb felmérése szerint a magyar gépjárműpark elérte a 3 milliós állományt, és átlagosan 10,3 éves autókkal közlekedünk Magyarország útjain.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A legnépszerűbb autó a 2007 július 1-i adatok szerint az Opel volt, majd ezt követte a Suzuki közel 370 ezres forgalomban lévő állománnyal. Még mindig meglepően sok Ladát, Trabantot és Wartburgot használunk, viszont úgy tűnik csak keveseknek adódik meg, hogy egy Mercedest vagy BMW-t tudhassanak magukénak.

A legfiatalabb autókkal a Chevrolet tulajdonosok rendelkeznek, az autók átlagéletkora 2,18 év. Ebben a kategóriában a Kia foglalja el a második helyet 3,7 évvel, majd nagy szünet után a Suzuki következik 6,13 évvel. A legöregebb futó autóparkkal a már jól ismert, régi márkák rendelkeznek, mint a Moszkvics, a Polski Fiat, a Wartburg, vagy a Trabant.

A 40 legnépszerűbb autó listája, az autók átlagéletkorával együtt az alábbi táblázatban szerepel:

2005 év vége óta az utakon futó gépjárművek száma több mint 120 ezerrel növekedett, ami a 2001-2002-es ugrás után egyik legnagyobb mértékű emelkedés. A növekedés meglepő lehet, mivel csapból is az folyik, hogy csökken a reálbér, és az embereknek nincs pénzük vásárolni. Az idei év elején pedig a kereskedők jelentős csökkenésről számoltak be az eladások terén. Viszont egyre többen, akik nem tudják egy összegben kifizetni az áhított járművet, hitelre, vagy lízingre vásárolnak, sokszor már azok is, akik nem biztos, hogy rendelkeznek a részletek kifizetésére enegendő kerettel.

De ez a tendencia már nem sokáig lesz így, ugyanis a bankok, és lízingcégek kezdenek rájönni arra, hogy egyre szigorodó elbírálásra van szükség. Folyamatosan nő azoknak az autóknak a száma, amit a tulajdonosuk nem tud kifizetni, és visszkerül a finanszírozóhoz, akik akár piacvesztés árán is, de szigorítani akarják a bírálatokat, ezzel jobban megválogatva a lehetséges ügyfeleket, és csökkentve a nemfizetésből adódó kockázatokat, és problémákat.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A területi megoszlást tekintve is meglepő lehet néhány adat. Legkoncentráltabban még mindig Budapesten vannak a járművek, 383 ezren, de számos vidéki régió is igyekszik felzárkózni. A legkevesebb autó Nógrád Megyében van, közel 53 ezer, majd Tolna Megyében, 67 ezer darab, és Vas Megye a harmadik, 78 ezres gépjárműparkjával.

A lakosság szempontjából viszont egészen másképp áll össze a legkevesebb autóval rendelkezők ranglistája, ugyanis Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében mindössze 214 autó jut ezer lakosra. A második Jász-Nagykun-Szolnok Megye, a harmadik pedig Békés Megye.

Ezen a téren szintén Budapest vezeti a listát, ezer lakosra összesen 351 gépjármű jut, vagyis egy 4 tagú családban átlagosan 1,4 autó van. Ez jelentősen az átlag felett van, mivel országos szinten az ezer lakosra jutó autók száma 287, ami egy 4 fős család esetén 1,15 autót jelent.

A KSH adatai szerint mégis csak meg tudjuk oldani az autó vásárlását, még ha használt is. Az autókereskedők pedig azt remélik, hogy az év eleji visszaesés után, az őszi modellek piacra dobása meghozza a kívánt eredményt, és újra növekedni fog az autók eladási statisztikája, és a gyártóknak sem lesz panaszra okuk az eladások száma miatt.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?