5 °C Budapest

Már a cseheknél is drágább autózni

Pénzcentrum
2007. szeptember 3. 08:45

A közlekedési minisztérium szerint a jövő év elejétől 10-12 százalékkal emelik a cseh autópályák használati díjait - adja hírül a Napi Gazdaság.

Ez személyautók esetében azt jelenti, hogy az éves matricáért 1000 koronát (mintegy 9000 forint) kell majd fizetni. A 3,5 tonnánál nehezebb teherautóknak ennél nyolcszor magasabb díjat kell fizetni.

2009. január 1-jétől a 3,5 és 12 tonna önsúlyú járművek vezetőinek általános útdíjat is kell fizetniük. A díjak emelésének célja a cseh útalap költségvetési bevételeinek emelése, a változtatásoktól azt remélik, hogy 2008 során 350 millió koronával több kerül az alapba, mint az idei évben.

2007 során összesen 2,3 milliárd korona autópályadíj-bevétellel kalkulálnak, ebből1,4 milliárdot majd a személyautók vezetői fizetnek be. A minisztérium úgy véli, hogy a 2 - 2,5 százalékos infláció ellenére nem bizonyul magasnak ez az emelés, mivel 2004 óta nem növelték a díjakat.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem