25 °C Budapest

Zöldül a Tesco? - Bioetanolt árulhatnak...

Pénzcentrum
2007. augusztus 13. 09:18

85%-nyi bioetanolt tartalmazó üzemanyag forgalmazásáról folytat tárgyalásokat a Tesco, így a jövőben a jelenlegi mindössze három benzinkút helyett a Tesco csaknem ötven kútjánál is lehet majd kapni a környezetkímélő naftát - írja a Napi Gazdaság cikke, mely az információt megerősítettként tálalja, azonban az nem szerepel benne, hogy várhatóan mikortól indul a forgalmazás.

A folyamatban lévő beruházásoknak köszönhetően jövőre akár egymillió tonna kukoricát is feldolgozhat bioetanolnak a Hungrana Kft, mely igen tetemesnek mondható annak fényében, hogy az idén az aszályos időjárásnak köszönhetően becslések szerint körülbelül 5 millió tonna terem majd a gabonából az országban.

Sipos Domonkos ügyvezető igazgató szerint a hazai piac még gyerekcipőben jár, hisz alig van még olyan autó az országban, mely képes a 85%-ban bioetanolt tartalmazó E85 üzemanyaggal működni. Mint ismeretes, jelenleg a kutaknál kapható benzin literjének 4.4%-át bioetanol teszi ki és a hagyományos üzemű autók mintegy 15%-os részarányig tolerálják a növényből készült helyettesítőt.

A Hungrana bízik abban, hogy 2020-ra a Magyarországon felhasznált üzemanyagok 20%-a már bioetanol lesz és látszólag a kínálati oldal más szereplői is készülnek a fellendülésre: a Napi Gazdaság megerősített információi szerint a Tesco tárgyalásokat folytat arról, hogy mintegy 50 benzinkútjánál forgalmazni kezdi az E85-öt. Ez nagy előrelépés lehetne azt követően, hogy jelenleg az országban 3 kútnál lehet tankolni a környezetbarát üzemanyagból.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mint ismeretes, a bioetanol leginkább kisebb adótartalma miatt olcsóbb a benzinnél, melyhez árát kötik, jelenleg literjéért 210 forintot kell fizetni. Az alapanyagár a költségek 60-70%-át adja, így a kukorica árának emelkedése akár veszteségessé is teheti a magyar gyártást.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?