16 °C Budapest

Zöldül a Tesco? - Bioetanolt árulhatnak...

Pénzcentrum
2007. augusztus 13. 09:18

85%-nyi bioetanolt tartalmazó üzemanyag forgalmazásáról folytat tárgyalásokat a Tesco, így a jövőben a jelenlegi mindössze három benzinkút helyett a Tesco csaknem ötven kútjánál is lehet majd kapni a környezetkímélő naftát - írja a Napi Gazdaság cikke, mely az információt megerősítettként tálalja, azonban az nem szerepel benne, hogy várhatóan mikortól indul a forgalmazás.

A folyamatban lévő beruházásoknak köszönhetően jövőre akár egymillió tonna kukoricát is feldolgozhat bioetanolnak a Hungrana Kft, mely igen tetemesnek mondható annak fényében, hogy az idén az aszályos időjárásnak köszönhetően becslések szerint körülbelül 5 millió tonna terem majd a gabonából az országban.

Sipos Domonkos ügyvezető igazgató szerint a hazai piac még gyerekcipőben jár, hisz alig van még olyan autó az országban, mely képes a 85%-ban bioetanolt tartalmazó E85 üzemanyaggal működni. Mint ismeretes, jelenleg a kutaknál kapható benzin literjének 4.4%-át bioetanol teszi ki és a hagyományos üzemű autók mintegy 15%-os részarányig tolerálják a növényből készült helyettesítőt.

A Hungrana bízik abban, hogy 2020-ra a Magyarországon felhasznált üzemanyagok 20%-a már bioetanol lesz és látszólag a kínálati oldal más szereplői is készülnek a fellendülésre: a Napi Gazdaság megerősített információi szerint a Tesco tárgyalásokat folytat arról, hogy mintegy 50 benzinkútjánál forgalmazni kezdi az E85-öt. Ez nagy előrelépés lehetne azt követően, hogy jelenleg az országban 3 kútnál lehet tankolni a környezetbarát üzemanyagból.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mint ismeretes, a bioetanol leginkább kisebb adótartalma miatt olcsóbb a benzinnél, melyhez árát kötik, jelenleg literjéért 210 forintot kell fizetni. Az alapanyagár a költségek 60-70%-át adja, így a kukorica árának emelkedése akár veszteségessé is teheti a magyar gyártást.

NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?