4 °C Budapest

Dübörög a bioetanol-ipar hazánkban

Pénzcentrum
2007. július 24. 09:13

Egy-két éven belül Magyarország akkora bioetanol-gyártó kapacitással rendelkezik majd, hogy a termelők biztosan nem tudják majd itthon értékesíteni portékájukat, így fel kell készülniük az exportra - nyilatkozta Folláth György, a Magyar Alkohol Szövetség elnöke a Világgazdaságnak. A magyarországi üzemek gyártókapacitása már most nagyobb, mint amekkora mennyiséget a MOL átvenni képes és egyik cég sem rendelkezik hosszú távú beszállítói szerződéssel.

A folyamatban lévő beruházásoknak köszönhetően egy-két éven belül évi 800 ezer tonnára növekszik Magyarország bioetanol-gyártó kapacitása, holott a MOL éves szinten mintegy 100 ezer tonna átvételét tervezi. A kínálat tehát többszörösen meghaladja majd a hazai keresletet, így gyártóinknak hosszú távon is exportra kell berendezkedniük.

Az alternatív energia lázat a magyar cégek igyekeznek kihasználni: a Győri Szeszgyár Zrt már most is évi 50 ezer tonnát képes előállítani és néhány hónapon belül megkezdi évi 40 ezer tonna kapacitású üzemének építését. A Hungrana Kft mindeközben jelenleg évente 65 ezer tonna bioetanol előállítására képes, de szeptemberben már elindítja új gyárát, mellyel kapacitás évi 150 ezer tonnára nő.

Az exportra történő berendezkedéssel azonban korántsem biztos, hogy probléma lesz, hiszen a Győri Szeszgyár például az általa előállított bioetanolnak már most is 60%-át exportálja Svájcba, Ausztriába, Németországba, Csehországba, Szlovéniába és Szlovákiába.

A bioetanol expanziónak köszönhetően az előállításához évente mintegy 2.5 millió tonna gabonát kell majd a jövőben felhasználni, ami Folláth György elmondása szerint aszályos időkben azt jelentheti, hogy hazánk alapanyag importra szorulhat.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?