12 °C Budapest

Dübörög a bioetanol-ipar hazánkban

Pénzcentrum
2007. július 24. 09:13

Egy-két éven belül Magyarország akkora bioetanol-gyártó kapacitással rendelkezik majd, hogy a termelők biztosan nem tudják majd itthon értékesíteni portékájukat, így fel kell készülniük az exportra - nyilatkozta Folláth György, a Magyar Alkohol Szövetség elnöke a Világgazdaságnak. A magyarországi üzemek gyártókapacitása már most nagyobb, mint amekkora mennyiséget a MOL átvenni képes és egyik cég sem rendelkezik hosszú távú beszállítói szerződéssel.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A folyamatban lévő beruházásoknak köszönhetően egy-két éven belül évi 800 ezer tonnára növekszik Magyarország bioetanol-gyártó kapacitása, holott a MOL éves szinten mintegy 100 ezer tonna átvételét tervezi. A kínálat tehát többszörösen meghaladja majd a hazai keresletet, így gyártóinknak hosszú távon is exportra kell berendezkedniük.

Az alternatív energia lázat a magyar cégek igyekeznek kihasználni: a Győri Szeszgyár Zrt már most is évi 50 ezer tonnát képes előállítani és néhány hónapon belül megkezdi évi 40 ezer tonna kapacitású üzemének építését. A Hungrana Kft mindeközben jelenleg évente 65 ezer tonna bioetanol előállítására képes, de szeptemberben már elindítja új gyárát, mellyel kapacitás évi 150 ezer tonnára nő.

Az exportra történő berendezkedéssel azonban korántsem biztos, hogy probléma lesz, hiszen a Győri Szeszgyár például az általa előállított bioetanolnak már most is 60%-át exportálja Svájcba, Ausztriába, Németországba, Csehországba, Szlovéniába és Szlovákiába.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A bioetanol expanziónak köszönhetően az előállításához évente mintegy 2.5 millió tonna gabonát kell majd a jövőben felhasználni, ami Folláth György elmondása szerint aszályos időkben azt jelentheti, hogy hazánk alapanyag importra szorulhat.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20