2 °C Budapest

Bűnbak vagy fekete bárány: miről tehet a bioetanol?

Pénzcentrum
2007. július 11. 16:00

Többször elhangzott már a környezetkímélő bioetanollal kapcsolatban, hogy a hazai kukoricatermés várhatóan nem fedezné az üzemanyag termelő létesítmények és a mezőgazdaság szükségletét, amely aszályos években akár súlyos hiányhoz is vezethet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A megnövekedett kereslet pedig a kukorica és közvetett módon a belőle készülő termékek árának emelkedéséhez vezet. A jelenség már tapasztalható az Egyesült Államokban, ahol a mozik látogatói 40 százalékos áremelkedéssel találják szemben magukat, a növekedés azonban nem a jegyárakat, hanem a pattogatott kukoricát érinti.

A gyártók ugyanis már nem tudták elviselni a 40 százalékos növekedést, így megfelelő beszerzési csatornák hiányában, csak egyetlen választásuk maradt, tovább terhelték a kukorica árának emelkedéséből fakadó többletköltséget a vásárlókra.

Az Egyesült Államok egyébiránt a világ legnagyobb pattogatott kukorica fogyasztója, az egy főre jutó popcorn fogyasztás eléri az 51 litert évente. Ennek 70 százalékát otthon fogyasztják el a tengerentúli tévénézők, a fennmaradó 30 százalék pedig moziban, stadionokban és az iskolában kel el.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59