21 °C Budapest

A 10 legkevésbé drága luxusautó

Pénzcentrum
2007. augusztus 10. 16:00

Ha már drága autót szeretnénk vásárolni, gondoljuk meg, hogy milyet veszünk, mert amellett, hogy drága, jelentős egyéb terheket is róhat ránk. A Forbes összeállított egy top 10-es listát azokról a luxusautókról, amelyek a legkevesebbe kerülnek a tulajdonosának.

Azok az autók, amik a luxusautók árkategórián belül az alsó határhoz közeliek, kevesebbe kerülnek 5 év alatt, mint a magasabb árkategóriájú autók. Ha olyan autót keresünk, aminek a legjobb hosszú távon az értéke a költségeket tekintve, a skála alján helyezkednek el. Ezeknél az autóknál ugyanis alacsonyabb az értékcsökkenés, ami nem kis összeget tesz ki 5 év alatt egy luxuskategóriába tartozó autónál.

Azok az autók, amelyek vételi ára alacsonyabb, kevesebb tulajdonlási költséget rónak a vevőre. Például egy Audi A3-as ára 25 ezer dollárnál kezdődik, és 5 év alatt 71 százalékos értékcsökkenést produkál, vagyis 17,75 ezer dollárt. Ezzel szemben egy 911-es Porsche Turbo 122,9 ezer dollár, az értékcsökkenés pedig 51 százalék 5 év alatt, ami 66,366 ezer dollár. Vagyis nem mindegy, hogy melyik autót is nézzük ki magunknak a későbbi költségek szempontjából.

Az alacsonyabb áru autók más területeken is olcsóbbak. A biztosítási és fenntartási költségek autónként változnak, és a tényleges költségek régiókon belül sem egyenlők. Azokban a régiókban, ahol magasabbak a megélhetési költségek, az adók, illetékek de még a benzinárak is jelentősen eltérhetnek.

De a sofőrök is hatással lehetnek a tényleges költségekre, mivel sokat számít a vezetési stílus, a megtett táv, vagy a javítási költségek. Nem is beszélve arról, hogy megfelelő adatokkal a biztosítási költségek alacsonyabbak lehetnek, például ha nem törtünk még össze autót egyszer sem.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A top 10 legkevésbé költséges autók rangsorában a 6. helyen a Volvo V50-es, az 5. helyen az Audi A3-as, a második helyen a Saab 9-3 Sedan, az első helyen pedig az Acura TSX áll. A lista összeállításában 5 terület kapott figyelmet: az értékcsökkenés, a kamatok és a hozamlehetőségek költsége, a benzin, fenntartási és javítási költségek, a biztosítás, és az adók, illetékek. Az adatok 2007 májusi árakat tekintve értendők, és a rangsorolásnál 2007 modellt szolgált alapul a számításoknál.

A lista ugyan nem terjed ki az összes luxusautó kategóriára, de ebből is látszik, hogy a vételi ár mellett milyen költségeket kell még figyelembe vennünk ahhoz, hogy teljes képet kapjunk a megvásárolni kívánt autó áráról.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?