21 °C Budapest

A 10 legkevésbé drága luxusautó

Pénzcentrum
2007. augusztus 10. 16:00

Ha már drága autót szeretnénk vásárolni, gondoljuk meg, hogy milyet veszünk, mert amellett, hogy drága, jelentős egyéb terheket is róhat ránk. A Forbes összeállított egy top 10-es listát azokról a luxusautókról, amelyek a legkevesebbe kerülnek a tulajdonosának.

Azok az autók, amik a luxusautók árkategórián belül az alsó határhoz közeliek, kevesebbe kerülnek 5 év alatt, mint a magasabb árkategóriájú autók. Ha olyan autót keresünk, aminek a legjobb hosszú távon az értéke a költségeket tekintve, a skála alján helyezkednek el. Ezeknél az autóknál ugyanis alacsonyabb az értékcsökkenés, ami nem kis összeget tesz ki 5 év alatt egy luxuskategóriába tartozó autónál.

Azok az autók, amelyek vételi ára alacsonyabb, kevesebb tulajdonlási költséget rónak a vevőre. Például egy Audi A3-as ára 25 ezer dollárnál kezdődik, és 5 év alatt 71 százalékos értékcsökkenést produkál, vagyis 17,75 ezer dollárt. Ezzel szemben egy 911-es Porsche Turbo 122,9 ezer dollár, az értékcsökkenés pedig 51 százalék 5 év alatt, ami 66,366 ezer dollár. Vagyis nem mindegy, hogy melyik autót is nézzük ki magunknak a későbbi költségek szempontjából.

Az alacsonyabb áru autók más területeken is olcsóbbak. A biztosítási és fenntartási költségek autónként változnak, és a tényleges költségek régiókon belül sem egyenlők. Azokban a régiókban, ahol magasabbak a megélhetési költségek, az adók, illetékek de még a benzinárak is jelentősen eltérhetnek.

De a sofőrök is hatással lehetnek a tényleges költségekre, mivel sokat számít a vezetési stílus, a megtett táv, vagy a javítási költségek. Nem is beszélve arról, hogy megfelelő adatokkal a biztosítási költségek alacsonyabbak lehetnek, például ha nem törtünk még össze autót egyszer sem.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A top 10 legkevésbé költséges autók rangsorában a 6. helyen a Volvo V50-es, az 5. helyen az Audi A3-as, a második helyen a Saab 9-3 Sedan, az első helyen pedig az Acura TSX áll. A lista összeállításában 5 terület kapott figyelmet: az értékcsökkenés, a kamatok és a hozamlehetőségek költsége, a benzin, fenntartási és javítási költségek, a biztosítás, és az adók, illetékek. Az adatok 2007 májusi árakat tekintve értendők, és a rangsorolásnál 2007 modellt szolgált alapul a számításoknál.

A lista ugyan nem terjed ki az összes luxusautó kategóriára, de ebből is látszik, hogy a vételi ár mellett milyen költségeket kell még figyelembe vennünk ahhoz, hogy teljes képet kapjunk a megvásárolni kívánt autó áráról.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?