7 °C Budapest

Nem kell az autó! Már a Toyota is beismeri

Pénzcentrum
2007. augusztus 9. 14:00

Az amerikai autópiac eladási előrejelzései folyamatosan romlanak. A nagy autógyárak jelentős csökkenésre számítanak az eladások terén 2006-ról 2007-re, vagyis nemcsak itthon tendencia a visszaesés.

A General Motors Corp. a 2007-es iparági eladások teljes előrejelzését csökkentette, vagyis az eddigi adatok alapján úgy gondolják, hogy az év eleji becslések sem fognak teljesülni. A Toyota szintén alátámasztotta az előrejelzést, a 2006-os eladási szintnél alacsonyabbat vár 2007-re. Mind a személyautók, mind a kisteherautók esetében 1-2 százalékos csökkenésre számít a Toyota, a Ford és a GM éves szinten.

A GM Detroitban 9,4 százalékkal kevesebb személyautót és kisteherautót adott el a tavalyi év hasonló időszakához képest, a Ford pedig 12 százalékos csökkenést produkált, miközben eddig a Toyota eladásai 6,1 százalékkal nőttek. Az iparági csökkenés tavalyhoz képest eddig 3,2 százalék volt. Michigan-ben a Ford tavaly a tendencia megerősítéseképpen rekord veszteséget produkált az eladások csökkenése miatt, összesen 12,6 milliárd dollárt.

Vagyis nemcsak a magyarországi autóeladások romlanak, a helyzet hasonló a többi országban is. Itthon az eladási lista 10 vezető márkája gyengébben szerepelt, mint 2006 első felében. Ez annak köszönhető, hogy azok, akik kevés jövedelemmel rendelkeznek, és kölcsönből vennének autót, elhalasztották vásárlási szándékukat a növekvő adóterheknek, valamint a megszorítások eredményeképpen csökkenő reálbérszintnek köszönhetően.

A regisztrációs adó korábbi bevezetésének köszönhetően, a külföldről behozott autók száma is csökkent, mivel jelentős többletterhet ró a vásárlókra, amit sokan már nem tudnak megfizetni a jelenlegi anyagi helyzetük mellett. Bár a csökkenés ezen a téren lehet, hogy megfordul az Európai Bizottság döntése miatt, mely szerint a regisztrációs adó versenykorlátozó hatású, és mindenképpen változtatásokat kell bevezetni ennek kiküszöbölése érdekében.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?