2 °C Budapest

Nem kell az autó! Már a Toyota is beismeri

Pénzcentrum
2007. augusztus 9. 14:00

Az amerikai autópiac eladási előrejelzései folyamatosan romlanak. A nagy autógyárak jelentős csökkenésre számítanak az eladások terén 2006-ról 2007-re, vagyis nemcsak itthon tendencia a visszaesés.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A General Motors Corp. a 2007-es iparági eladások teljes előrejelzését csökkentette, vagyis az eddigi adatok alapján úgy gondolják, hogy az év eleji becslések sem fognak teljesülni. A Toyota szintén alátámasztotta az előrejelzést, a 2006-os eladási szintnél alacsonyabbat vár 2007-re. Mind a személyautók, mind a kisteherautók esetében 1-2 százalékos csökkenésre számít a Toyota, a Ford és a GM éves szinten.

A GM Detroitban 9,4 százalékkal kevesebb személyautót és kisteherautót adott el a tavalyi év hasonló időszakához képest, a Ford pedig 12 százalékos csökkenést produkált, miközben eddig a Toyota eladásai 6,1 százalékkal nőttek. Az iparági csökkenés tavalyhoz képest eddig 3,2 százalék volt. Michigan-ben a Ford tavaly a tendencia megerősítéseképpen rekord veszteséget produkált az eladások csökkenése miatt, összesen 12,6 milliárd dollárt.

Vagyis nemcsak a magyarországi autóeladások romlanak, a helyzet hasonló a többi országban is. Itthon az eladási lista 10 vezető márkája gyengébben szerepelt, mint 2006 első felében. Ez annak köszönhető, hogy azok, akik kevés jövedelemmel rendelkeznek, és kölcsönből vennének autót, elhalasztották vásárlási szándékukat a növekvő adóterheknek, valamint a megszorítások eredményeképpen csökkenő reálbérszintnek köszönhetően.

A regisztrációs adó korábbi bevezetésének köszönhetően, a külföldről behozott autók száma is csökkent, mivel jelentős többletterhet ró a vásárlókra, amit sokan már nem tudnak megfizetni a jelenlegi anyagi helyzetük mellett. Bár a csökkenés ezen a téren lehet, hogy megfordul az Európai Bizottság döntése miatt, mely szerint a regisztrációs adó versenykorlátozó hatású, és mindenképpen változtatásokat kell bevezetni ennek kiküszöbölése érdekében.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59