7 °C Budapest

Fizetős lesz Budapest, csak az a kérdés, hogy mikor

Pénzcentrum
2007. augusztus 9. 08:45

A tíz évvel ezelőtt elkészített modellvizsgálatok szerint 1000 forintos belvárosi behajtási díj, valamint 500 forintos hídpénz bevezetésére volna szükség. Egyelőre még nem született bevezetéséről döntés, leghamarabb 2010-2012 körül lehet fizetős Budapest belvárosa - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A főváros 2006-ban fogadta el a levegőtisztaság-védelmi intézkedési programját, amely radikális intézkedéseket kíván bevezetni a légszennyezettség minél gyorsabb csökkentése érdekében. Budapest légszennyezettsége a legtöbb szennyező anyagot tekintve jónak mondható, azonban aggasztóan magas a szálló por koncentrációja.

Az útdíj bevezetésével nem csupán a légszennyezettség mértékén kívánnának javítani, egy másik cél lehetne a forgalmi terhelés csökkentése is. Jelenleg a fővárosban ezer lakosra 360 autó jut. Felmérések szerint a belvárosba dolgozni járók 67 százaléka a munkahelyéről közvetlenül hazatér autójával.

Az egy évtizeddel ezelőtt elkészített modellezés szerint az útdíj bevezetésével a belvárosba kiinduló, valamint a célforgalom összességében 4 százalékkal, a személygépkocsi-használat aránya pedig 40 százalékkal csökkenhetne.

Nyáry Krisztián, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója szerint a városháza maximális mértékben egyetért a belvárosra zúduló forgalom csökkentésével. Szerinte az útdíj csak az egyik lehetséges eszköz, ennek bevezetéséről még nincs döntés.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A városháza szerint a fizetőssé tétel elengedhetetlen minimumfeltétele az M0-s körgyűrű befejezése, a 4-es metró megépítése, valamint a Budapest Szíve program megvalósítása. Ez csak fokozatosan történhet meg, a reális bevezetési időszak 2010-2012 körülre tehető.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06