3 °C Budapest

Fizetős lesz Budapest, csak az a kérdés, hogy mikor

Pénzcentrum
2007. augusztus 9. 08:45

A tíz évvel ezelőtt elkészített modellvizsgálatok szerint 1000 forintos belvárosi behajtási díj, valamint 500 forintos hídpénz bevezetésére volna szükség. Egyelőre még nem született bevezetéséről döntés, leghamarabb 2010-2012 körül lehet fizetős Budapest belvárosa - írja a Népszabadság.

A főváros 2006-ban fogadta el a levegőtisztaság-védelmi intézkedési programját, amely radikális intézkedéseket kíván bevezetni a légszennyezettség minél gyorsabb csökkentése érdekében. Budapest légszennyezettsége a legtöbb szennyező anyagot tekintve jónak mondható, azonban aggasztóan magas a szálló por koncentrációja.

Az útdíj bevezetésével nem csupán a légszennyezettség mértékén kívánnának javítani, egy másik cél lehetne a forgalmi terhelés csökkentése is. Jelenleg a fővárosban ezer lakosra 360 autó jut. Felmérések szerint a belvárosba dolgozni járók 67 százaléka a munkahelyéről közvetlenül hazatér autójával.

Az egy évtizeddel ezelőtt elkészített modellezés szerint az útdíj bevezetésével a belvárosba kiinduló, valamint a célforgalom összességében 4 százalékkal, a személygépkocsi-használat aránya pedig 40 százalékkal csökkenhetne.

Nyáry Krisztián, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója szerint a városháza maximális mértékben egyetért a belvárosra zúduló forgalom csökkentésével. Szerinte az útdíj csak az egyik lehetséges eszköz, ennek bevezetéséről még nincs döntés.

A városháza szerint a fizetőssé tétel elengedhetetlen minimumfeltétele az M0-s körgyűrű befejezése, a 4-es metró megépítése, valamint a Budapest Szíve program megvalósítása. Ez csak fokozatosan történhet meg, a reális bevezetési időszak 2010-2012 körülre tehető.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?