1 °C Budapest

Nem bír velük a rendőrség - menetlevél a gyorshajtóknak

Pénzcentrum
2007. április 13. 11:00

Az ORFK a hatályos jogi keretek, valamint a jelenlegi létszám mellett már nem képes az utakon rendet tartani, így menetlevél-vezetésre köteleznék a notórius gyorshajtókat - írja a Népszabadság.

Szabadfi Árpád dandártábornok, az ORFK vezetőjének általános helyettese eredményesnek tartja az ötnapos húsvéti razziát. Országosan közel 80 ezer autóvezetőt szondáztattak meg, közülük pedig 840 volt ittas, 125 olyannyira, hogy helyben elvették jogosítványát. Az akció ideje alatt feleannyi baleset történt, mint más hétvégéken, ünnepnapokon.

A dandártábornok elmondta, a rendőrség májustól újabb átfogó közlekedésbiztonsági akciósorozatba kezd, melynek keretében minden héten más szabálysértések elkövetőire "vadásznak". A gyorshajtókat, szabálytalankodókat a rendőrök megállítják, igazoltatják és megszondáztatják.

Azonban nincs sok értelme a sebességellenőrzéseknek, ha a bemért, lefotózott gyorshajtókat nem állítják meg a rendőrök igazoltatásra. A tulajdonosoknak kiküldött adatkérő lapok, melyek azt a célt szolgálják, hogy a rendőrség megtudja, a lefotózott autót ki vezette, rendszerint azzal a megjegyzéssel érkeznek vissza: "nem kívánok közeli hozzátartozómra terhelő vallomást tenni". Nem hivatalos adatok szerint a gyorshajtók közel 60 százaléka így ússza meg a bírságot, illetve a büntetőpontot.

Több alkalommal is kísérletet tett az ORFK az Európában egyébként elterjedt objektív felelősség bevezetésére. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium azonban alkotmányossági aggályokra hivatkozva visszadobta azokat a javaslatokat, amelyek arra vonatkoztak, hogy ha nem sikerült a szabálysértő kilétét megállapítani, az autó tulajdonosát bírságolják meg.

A rendőrség most azt szeretné, hogy a jogalkotó teremtsen arra lehetőséget, hogy bírói úton kötelezzék menetlevél vezetésére azon tulajdonosokat, akiknek autójával szabálysértési eljárás keretében nem azonosítható sofőrök a megengedettnél gyorsabban hajtottak.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 2. 07:52