0 °C Budapest

Nem bír velük a rendőrség - menetlevél a gyorshajtóknak

Pénzcentrum
2007. április 13. 11:00

Az ORFK a hatályos jogi keretek, valamint a jelenlegi létszám mellett már nem képes az utakon rendet tartani, így menetlevél-vezetésre köteleznék a notórius gyorshajtókat - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Szabadfi Árpád dandártábornok, az ORFK vezetőjének általános helyettese eredményesnek tartja az ötnapos húsvéti razziát. Országosan közel 80 ezer autóvezetőt szondáztattak meg, közülük pedig 840 volt ittas, 125 olyannyira, hogy helyben elvették jogosítványát. Az akció ideje alatt feleannyi baleset történt, mint más hétvégéken, ünnepnapokon.

A dandártábornok elmondta, a rendőrség májustól újabb átfogó közlekedésbiztonsági akciósorozatba kezd, melynek keretében minden héten más szabálysértések elkövetőire "vadásznak". A gyorshajtókat, szabálytalankodókat a rendőrök megállítják, igazoltatják és megszondáztatják.

Azonban nincs sok értelme a sebességellenőrzéseknek, ha a bemért, lefotózott gyorshajtókat nem állítják meg a rendőrök igazoltatásra. A tulajdonosoknak kiküldött adatkérő lapok, melyek azt a célt szolgálják, hogy a rendőrség megtudja, a lefotózott autót ki vezette, rendszerint azzal a megjegyzéssel érkeznek vissza: "nem kívánok közeli hozzátartozómra terhelő vallomást tenni". Nem hivatalos adatok szerint a gyorshajtók közel 60 százaléka így ússza meg a bírságot, illetve a büntetőpontot.

Több alkalommal is kísérletet tett az ORFK az Európában egyébként elterjedt objektív felelősség bevezetésére. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium azonban alkotmányossági aggályokra hivatkozva visszadobta azokat a javaslatokat, amelyek arra vonatkoztak, hogy ha nem sikerült a szabálysértő kilétét megállapítani, az autó tulajdonosát bírságolják meg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A rendőrség most azt szeretné, hogy a jogalkotó teremtsen arra lehetőséget, hogy bírói úton kötelezzék menetlevél vezetésére azon tulajdonosokat, akiknek autójával szabálysértési eljárás keretében nem azonosítható sofőrök a megengedettnél gyorsabban hajtottak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 24. 16:06