5 °C Budapest

Szigorúbban pontoznak, három után oda a jogsi

Pénzcentrum
2007. április 11. 10:30

Három súlyosabb szabálytalanság elegendő lenne ahhoz, hogy egy vezető elérje a jogosítvány bevonásával fenyegető 18 pontos határt a büntetőpont intézményét szigorító tervek szerint - írja a Magyar Hírlap.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A 2001 januárjában életre hívott rendszer első két évében egyetlen jogosítvány sem került veszélybe. 2003-2004-ben összesen félszáz engedélyt vontak be. A 2004-es szigorítás óta nagyjából négyszázan lépték át a 18-as határt. A büntetőpontokat nem retorzió céljából találták ki. A renitensek kiszűrése mellett nagyobb előnye, hogy a vezetőket "rábírja" önkéntes jogkövető magatartásra.

Gégény István alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészetének munkatársa elmondta: évente nagyjából háromszáz életet menthetnénk meg a hazai közutakon, ha az EU-tagországokhoz hasonlóan az autósok kilencven százaléka használná a biztonsági övet. Magyarországon ez az arány alig több mint ötven százalék. Tavaly 321 ezer autós neve mellé összesen 755 ezer büntetőpont került. Mintegy százezer vezető azért kapott egy-egy pontot, mert nem kapcsolta be a biztonsági övét. A tervezett módosítás a jövőben hét ponttal büntetné az ilyen sofőröket. Vagyis a harmadik "tettenérés" után az illető elérné a 18 pontot, ami automatikusan féléves jogosítványbevonással jár. Az elképzelések szerint végleg megszűnne az egypontos figyelmeztető tétel. A szabálysértés súlyosságtól függően három-, öt-, hétpontos büntetéseket szabnának ki. A mobiltelefon szabálytalan, kézben való használata a hárompontos körbe kerülne. Az ittas vezetés, a tilos jelzésen áthaladás és a gyorshajtás a hétpontos kategóriába tartozna. Ha egy vezető szándékosan veszélyezteti a közlekedőket, például el akar gázolni valakit, vagy cserbenhagyja áldozatát - ha a bíróság nem vonja be a jogosítványát -, 12 büntetőpontot is kaphat.

Újfajta kihágások is bekerülnének a büntetendő cselekmények közé. Így a záróvonal átlépése, vagy autóutakon, autópályákon a jobbra tartási kötelezettség elmulasztása, valamint a gyalogátkelőhely előtt megálló jármű előzése is büntetőpontot eredményezne. A rendszám nélkül autózók sem ússzák meg a jövőben figyelmeztetéssel vagy kisebb pénzbírsággal.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20