4 °C Budapest

Büntetlenül repeszteni? - Lássuk, mi van a piros karikában!

Pénzcentrum
2007. július 9. 13:00

Természetesen érhető, hogy minden útnak induló turista szeretné minél hamarabb elérni a vágyott tengerpartot, és erősebben odateszi a lábát a gázra. Az ártatlan vétségnek tűnő sebességtúllépés azonban jelentősen csökkentheti a nyaralásra szánt összeget, hiszen a korlátozás az országhatáron átlépve is korlátozás marad.

A népszerű turistacélpontot jelentő és a nagy átmenő forgalommal bíró országokban mindenképpen fokozott ellenőrzésre kell számítani, a turistákhoz szokott rendőrök pedig nem könyörülnek meg sem nagy csomagok, sem a hátsó ülésen utazó gyermekek láttán, s az sem segít, hogy ha valaki arra hivatkozva szeg szabályt, hogy nem ismeri a helyi sebességhatárokat.

A súlyos büntetéseket elkerülendő a következőkben ismertetjük a különböző európai országokban jellemző sebességkorlátokat, melyeket a német autósszövetség gyűjtött az autósokat segítendő egy csokorba.

Lakott területen belül Szerbiát és Szlovákiát kivéve, ahol a megengedett sebesség felső határa 60 km/óra, egész Európában maximum 50 kilométer/órával haladhatunak. A két szomszédos állam mellett Lengyelországban sem árt odafigyelni, itt ugyanis a napszak függvényében változik a felső limit mértéke: hajnal öttől este tizenegyig 50 kilométer/óra, míg a fennmaradó időben 60 kilométer/óra felett követ el szabályszegést az autóvezető.
Míg a legtöbb európai országban lakott területen kívül 90 km/h-val utazhatunk, addig Dániában, Hollandiában, Norvégiában, Írországban, Szerbiában és Svájcban 80 km/h-ra csökkentették a maximális sebességet a főutakon, Németországban, Finnországban és Ausztriában azonban nyugodtabban rátehetjük a lábunkat a gázpedálra, hiszen itt legfeljebb 100 kilométer/órával autózhatunk.

Az autóutakon az utóbb említett három ország kivételével, ahol a 100 kilométer minden lakott területen kívül eső útra vonatkozik, mindenhol 20 km/h-val többet engednek meg az általánosnál.

Az autópályákon általában 120-130 km/h-s felső limittel találkozhatunk, érdemes azonban odafigyelni Norvégiában, Svédországban és Nagy-Britanniában: míg előbbiben 80 km/h-s maximális sebességgel kell megbarátkoznia az autósoknak, addig északi szomszédjában 110, a szigetországban pedig legfeljebb112 km/h-val utazhatunk.

Franciaország esetében a két évnél fiatalabb jogosítvánnyal rendelkezőknek kell több figyelmet fordítaniuk a sebességre, hiszen rájuk külön szabályok vonatkoznak: lakott területen kívül 80, autópályán pedig 110 kilométer/órás sebességgel közlekedhetnek.

A turisták esetében lényeges tényezőnek számít a vonatatás esetén jellemző maximális sebesség, mely a diagram külön álló oszlopában látható, mértéke 80 és 130 kilométer/óra között változik.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?