Büntetlenül repeszteni? - Lássuk, mi van a piros karikában!

Pénzcentrum
2007. július 9. 13:00

Természetesen érhető, hogy minden útnak induló turista szeretné minél hamarabb elérni a vágyott tengerpartot, és erősebben odateszi a lábát a gázra. Az ártatlan vétségnek tűnő sebességtúllépés azonban jelentősen csökkentheti a nyaralásra szánt összeget, hiszen a korlátozás az országhatáron átlépve is korlátozás marad.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A népszerű turistacélpontot jelentő és a nagy átmenő forgalommal bíró országokban mindenképpen fokozott ellenőrzésre kell számítani, a turistákhoz szokott rendőrök pedig nem könyörülnek meg sem nagy csomagok, sem a hátsó ülésen utazó gyermekek láttán, s az sem segít, hogy ha valaki arra hivatkozva szeg szabályt, hogy nem ismeri a helyi sebességhatárokat.

A súlyos büntetéseket elkerülendő a következőkben ismertetjük a különböző európai országokban jellemző sebességkorlátokat, melyeket a német autósszövetség gyűjtött az autósokat segítendő egy csokorba.

Lakott területen belül Szerbiát és Szlovákiát kivéve, ahol a megengedett sebesség felső határa 60 km/óra, egész Európában maximum 50 kilométer/órával haladhatunak. A két szomszédos állam mellett Lengyelországban sem árt odafigyelni, itt ugyanis a napszak függvényében változik a felső limit mértéke: hajnal öttől este tizenegyig 50 kilométer/óra, míg a fennmaradó időben 60 kilométer/óra felett követ el szabályszegést az autóvezető.
Míg a legtöbb európai országban lakott területen kívül 90 km/h-val utazhatunk, addig Dániában, Hollandiában, Norvégiában, Írországban, Szerbiában és Svájcban 80 km/h-ra csökkentették a maximális sebességet a főutakon, Németországban, Finnországban és Ausztriában azonban nyugodtabban rátehetjük a lábunkat a gázpedálra, hiszen itt legfeljebb 100 kilométer/órával autózhatunk.

Az autóutakon az utóbb említett három ország kivételével, ahol a 100 kilométer minden lakott területen kívül eső útra vonatkozik, mindenhol 20 km/h-val többet engednek meg az általánosnál.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az autópályákon általában 120-130 km/h-s felső limittel találkozhatunk, érdemes azonban odafigyelni Norvégiában, Svédországban és Nagy-Britanniában: míg előbbiben 80 km/h-s maximális sebességgel kell megbarátkoznia az autósoknak, addig északi szomszédjában 110, a szigetországban pedig legfeljebb112 km/h-val utazhatunk.

Franciaország esetében a két évnél fiatalabb jogosítvánnyal rendelkezőknek kell több figyelmet fordítaniuk a sebességre, hiszen rájuk külön szabályok vonatkoznak: lakott területen kívül 80, autópályán pedig 110 kilométer/órás sebességgel közlekedhetnek.

A turisták esetében lényeges tényezőnek számít a vonatatás esetén jellemző maximális sebesség, mely a diagram külön álló oszlopában látható, mértéke 80 és 130 kilométer/óra között változik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?