3 °C Budapest

Autós horror: ez a nyár fájni fog!

Pénzcentrum
2007. május 31. 05:55

Havi rendszerességgel jelentkező üzemanyagár-körképünk legújabb felvonásában szinte semmi jó hírrel nem szolgálhatunk a hazai autósoknak, a benzin ára ugyanis folytatja a száguldást, a drágulás dinamikája és a mögöttes tényezők pedig egyáltalán nem adnak okot optimizmusra. Euró alapon ugyan viszonylag csekély mértékben nőtt a 95-ös benzin ára, a forint gyengülése azonban megviseli a tankolók pénztárcáját. Ha ehhez hozzávesszük, hogy szezonálisan kiugró keresletet hozó hetek, hónapok elé nézünk, nem nehéz megjósolni, mit hozhat a közeljövő.

A hazai áralakulást forintban szemléltető grafikonon jól látszik a drágulás ijesztő üteme a benzin esetében, mivel azonban a dízel ára az elmúlt hetekben stagnált, a két üzemanyagtípus közötti árkülönbség nőtt. A dinamikát figyelve el kell mondani, hogy a nyári időszak a nyaralásokkal összefüggő autózás és a légkondi használat miatt a mostaninál nagyobb keresletet hozhat, mely törvényszerűen drágulással járhat, amennyiben a kínálat nem bővül nagyobb ütemben.

A kínálati oldalra tekintve a nemzetközi hírek fényében nem várható meseszerű bővülés, az alaptermékek árfolyama szintén emelkedő trendben van. Az USA-ban a nigériai fegyveres konfliktusok borzolják a kedélyeket amellett, hogy több finomító is üzemzavar miatt leállt, összességében tehát nem várhatunk megváltást. A magyarországi autósoknak gyógyírt csak a forint erősödése hozhatna, a további gyengülés azonban tetézné a bajt.


Európai összehasonlításban nem történt nagy változás: hazánk továbbra is a középmezőnyben foglal helyet, Észtország minden szempontból a legolcsóbb, az árak azonban itt is jelentősen feljebb tolódtak (elég egy pillantást vetni az árváltozás dinamikáját szemléltető alsó grafikonokra).


A hó/hó alapú árváltozás euróban mérve látható, hogy a dízel ára gyakorlatilag stagnálást mutat a legtöbb európai országban, míg a benzin kurzusa jóval szélesebb sávban mozog, de a legtöbb helyen egyértelműen emelkedik. Euró alapon hazánkban ugyan egyik szegmensben sem jelentős az elmozdulás, a forint említett gyengülése azonban azt eredményezi, hogy a hazai fizetőeszközben mérve többet kell fizetnünk egy liter üzemanyagért, mink korábban.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?