18 °C Budapest

Autós horror: ez a nyár fájni fog!

Pénzcentrum
2007. május 31. 05:55

Havi rendszerességgel jelentkező üzemanyagár-körképünk legújabb felvonásában szinte semmi jó hírrel nem szolgálhatunk a hazai autósoknak, a benzin ára ugyanis folytatja a száguldást, a drágulás dinamikája és a mögöttes tényezők pedig egyáltalán nem adnak okot optimizmusra. Euró alapon ugyan viszonylag csekély mértékben nőtt a 95-ös benzin ára, a forint gyengülése azonban megviseli a tankolók pénztárcáját. Ha ehhez hozzávesszük, hogy szezonálisan kiugró keresletet hozó hetek, hónapok elé nézünk, nem nehéz megjósolni, mit hozhat a közeljövő.

A hazai áralakulást forintban szemléltető grafikonon jól látszik a drágulás ijesztő üteme a benzin esetében, mivel azonban a dízel ára az elmúlt hetekben stagnált, a két üzemanyagtípus közötti árkülönbség nőtt. A dinamikát figyelve el kell mondani, hogy a nyári időszak a nyaralásokkal összefüggő autózás és a légkondi használat miatt a mostaninál nagyobb keresletet hozhat, mely törvényszerűen drágulással járhat, amennyiben a kínálat nem bővül nagyobb ütemben.

A kínálati oldalra tekintve a nemzetközi hírek fényében nem várható meseszerű bővülés, az alaptermékek árfolyama szintén emelkedő trendben van. Az USA-ban a nigériai fegyveres konfliktusok borzolják a kedélyeket amellett, hogy több finomító is üzemzavar miatt leállt, összességében tehát nem várhatunk megváltást. A magyarországi autósoknak gyógyírt csak a forint erősödése hozhatna, a további gyengülés azonban tetézné a bajt.


Európai összehasonlításban nem történt nagy változás: hazánk továbbra is a középmezőnyben foglal helyet, Észtország minden szempontból a legolcsóbb, az árak azonban itt is jelentősen feljebb tolódtak (elég egy pillantást vetni az árváltozás dinamikáját szemléltető alsó grafikonokra).


A hó/hó alapú árváltozás euróban mérve látható, hogy a dízel ára gyakorlatilag stagnálást mutat a legtöbb európai országban, míg a benzin kurzusa jóval szélesebb sávban mozog, de a legtöbb helyen egyértelműen emelkedik. Euró alapon hazánkban ugyan egyik szegmensben sem jelentős az elmozdulás, a forint említett gyengülése azonban azt eredményezi, hogy a hazai fizetőeszközben mérve többet kell fizetnünk egy liter üzemanyagért, mink korábban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm