Autós horror: ez a nyár fájni fog!

Pénzcentrum
2007. május 31. 05:55

Havi rendszerességgel jelentkező üzemanyagár-körképünk legújabb felvonásában szinte semmi jó hírrel nem szolgálhatunk a hazai autósoknak, a benzin ára ugyanis folytatja a száguldást, a drágulás dinamikája és a mögöttes tényezők pedig egyáltalán nem adnak okot optimizmusra. Euró alapon ugyan viszonylag csekély mértékben nőtt a 95-ös benzin ára, a forint gyengülése azonban megviseli a tankolók pénztárcáját. Ha ehhez hozzávesszük, hogy szezonálisan kiugró keresletet hozó hetek, hónapok elé nézünk, nem nehéz megjósolni, mit hozhat a közeljövő.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A hazai áralakulást forintban szemléltető grafikonon jól látszik a drágulás ijesztő üteme a benzin esetében, mivel azonban a dízel ára az elmúlt hetekben stagnált, a két üzemanyagtípus közötti árkülönbség nőtt. A dinamikát figyelve el kell mondani, hogy a nyári időszak a nyaralásokkal összefüggő autózás és a légkondi használat miatt a mostaninál nagyobb keresletet hozhat, mely törvényszerűen drágulással járhat, amennyiben a kínálat nem bővül nagyobb ütemben.

A kínálati oldalra tekintve a nemzetközi hírek fényében nem várható meseszerű bővülés, az alaptermékek árfolyama szintén emelkedő trendben van. Az USA-ban a nigériai fegyveres konfliktusok borzolják a kedélyeket amellett, hogy több finomító is üzemzavar miatt leállt, összességében tehát nem várhatunk megváltást. A magyarországi autósoknak gyógyírt csak a forint erősödése hozhatna, a további gyengülés azonban tetézné a bajt.


Európai összehasonlításban nem történt nagy változás: hazánk továbbra is a középmezőnyben foglal helyet, Észtország minden szempontból a legolcsóbb, az árak azonban itt is jelentősen feljebb tolódtak (elég egy pillantást vetni az árváltozás dinamikáját szemléltető alsó grafikonokra).


A hó/hó alapú árváltozás euróban mérve látható, hogy a dízel ára gyakorlatilag stagnálást mutat a legtöbb európai országban, míg a benzin kurzusa jóval szélesebb sávban mozog, de a legtöbb helyen egyértelműen emelkedik. Euró alapon hazánkban ugyan egyik szegmensben sem jelentős az elmozdulás, a forint említett gyengülése azonban azt eredményezi, hogy a hazai fizetőeszközben mérve többet kell fizetnünk egy liter üzemanyagért, mink korábban.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 18. hétfő
Lukács
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 17. 16:07