13 °C Budapest

Álmatlan éjszakák: okkal forgolódnak a magyar autósok?

Pénzcentrum
2007. április 25. 12:00

Az elmúlt egy hónap kétségkívül nem hozott felhőtlen örömöt a magyarországi autósoknak, a benzin és a dízel ára ugyanis egyaránt jelentősen emelkedett. Havi rendszerességű körképünkben szokásunkhoz híven áttekintjük, hogy a hazai árváltozást milyen tényezők indokolták, hol helyezkedik el Magyarország a nemzetközi mezőnyben az árak tekintetében és az unió mely országaiban volt radikálisabb árelmozdulás az elmúlt hetek távlatában. Lássuk, mit hoztak a mögöttünk álló hetek!

Az alábbi grafikonon jól látszik, hogy a benzin és a dízel esetében is az áremelkedés játszotta a főszerepet a közelmúltban, az euró alapú drágulás mértékét nem tudta túlkompenzálni a forint erősödése sem, így összességében többet kell fizetnünk a hazai kutakon egy tank üzemanyagért, mint egy hónappal korábban.


Az európai mezőnyben Magyarország továbbra is középtájt helyezkedik el. A nemzetközi összehasonlításban érdekes, hogy a dízel szegmenségben kiszélesedett a legalacsonyabb és a legmagasabb ár közti rés, mivel az észtek hatalmas árcsökkentés révén visszaszerezték vezető helyüket, míg a hagyományosan legdrágább Egyesült Királyságban tovább emelkedtek az árak. A benzines rangsorban nem történt semmi meglepő, a lista két végpontja változatlan, az árak azonban feljebb csúsztak.


A kedvezőtlen irányú árváltozásért ezúttal kétségkívül az alaptermékek drágulása felelős, ez látszik az alábbi grafikonokon is, melyek szerint a benzin esetében gyakorlatilag sehol nem történt euró alapon árcsökkenés, de a dízel szegmensben is kilóg a sorból Észtország, amint arra korábban utaltunk.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?