Álmatlan éjszakák: okkal forgolódnak a magyar autósok?

Pénzcentrum
2007. április 25. 12:00

Az elmúlt egy hónap kétségkívül nem hozott felhőtlen örömöt a magyarországi autósoknak, a benzin és a dízel ára ugyanis egyaránt jelentősen emelkedett. Havi rendszerességű körképünkben szokásunkhoz híven áttekintjük, hogy a hazai árváltozást milyen tényezők indokolták, hol helyezkedik el Magyarország a nemzetközi mezőnyben az árak tekintetében és az unió mely országaiban volt radikálisabb árelmozdulás az elmúlt hetek távlatában. Lássuk, mit hoztak a mögöttünk álló hetek!

Az alábbi grafikonon jól látszik, hogy a benzin és a dízel esetében is az áremelkedés játszotta a főszerepet a közelmúltban, az euró alapú drágulás mértékét nem tudta túlkompenzálni a forint erősödése sem, így összességében többet kell fizetnünk a hazai kutakon egy tank üzemanyagért, mint egy hónappal korábban.


Az európai mezőnyben Magyarország továbbra is középtájt helyezkedik el. A nemzetközi összehasonlításban érdekes, hogy a dízel szegmenségben kiszélesedett a legalacsonyabb és a legmagasabb ár közti rés, mivel az észtek hatalmas árcsökkentés révén visszaszerezték vezető helyüket, míg a hagyományosan legdrágább Egyesült Királyságban tovább emelkedtek az árak. A benzines rangsorban nem történt semmi meglepő, a lista két végpontja változatlan, az árak azonban feljebb csúsztak.


A kedvezőtlen irányú árváltozásért ezúttal kétségkívül az alaptermékek drágulása felelős, ez látszik az alábbi grafikonokon is, melyek szerint a benzin esetében gyakorlatilag sehol nem történt euró alapon árcsökkenés, de a dízel szegmensben is kilóg a sorból Észtország, amint arra korábban utaltunk.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18