20 °C Budapest

Spórolj a benzinnel - nem kerül semmibe!

Pénzcentrum
2007. május 10. 16:00

A növekvő üzemanyag árak közepette természetesen minden autóvezetőt fokozottan érdekel, hogy mennyit fogyaszt az autó a megnövekedett benzinárak milyen mértékben terhelik meg a családi költségvetést és hogyan lehetne a plusz terheket némileg csökkenteni.

A legegyszerűbb megoldás persze az lenne, ha a garázsban hagynánk az autót és tömegközlekedéssel utaznánk, ám sokaknak ez a lehetőség nem adatott meg. Ők egyéb módszerekkel próbálják csökkenteni a fogyasztást, a hiedelmekkel ellentétben azonban egyes módszerek csak kismértékű vagy egyáltalán semmilyen eredményre sem vezetnek.

Az tengerentúli szakemberek többször tesztelték már az átlag autós által "tuti tippnek" bélyegzett fogyasztást csökkentő módszereket, de általában nem kaptak bizonyítékot az eljárások és csodaszerek hatékonyságára.

A fogyasztók gyakorta találkozhatnak olyan hirdetésekkel, melyek szerint az adalék, a szuper-mágnes, vagy egyéb tabletták jelentős csökkenést fognak előidézni autójuk "étvágyában", ám a tesztek szerint ezek a szerek vajmi kevés hatást gyakorolnak a felemésztett benzin mennyiségére.

Elgondolkodtató az az érv is, hogy abban az esetben, ha ezen módszerek ténylegesen hatékonyak lennének, valószínűleg az egyre nagyobb nyomás alatt lévő autógyártók is alkalmaznák őket.

Annak ellenkezőjét pedig, hogy a légkondicionáló használata, illetve a motor leállítása és újraindítása jelentősen megnöveli-e a fogyasztást, tesztek bizonyítják. A szakemberek szerint a fél percen túli várakozás esetén már érdemes leállítani a motort.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

S hogy mi az ami valóban segíthet? A szakemberek erre a kérdésre is megadták a választ, a tippek a következők:
• Ne járj lapos, vagy túl kemény gumikkal!
• Vedd ki a felesleges csomagot a csomagtérből!
• Használj követési távolságtartó tempomatot!
• Vezess mindig a megengedett sebességen belül és körültekintően!

A szakemberek által használhatónak ítélt ötletek nagy többségéhez nincs szüksége másra, csak egy kis időre és odafigyelésre, így azok az itthoni autósok számára is hasznosak lehetnek.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?