Spórolj a benzinnel - nem kerül semmibe!

Pénzcentrum
2007. május 10. 16:00

A növekvő üzemanyag árak közepette természetesen minden autóvezetőt fokozottan érdekel, hogy mennyit fogyaszt az autó a megnövekedett benzinárak milyen mértékben terhelik meg a családi költségvetést és hogyan lehetne a plusz terheket némileg csökkenteni.

A legegyszerűbb megoldás persze az lenne, ha a garázsban hagynánk az autót és tömegközlekedéssel utaznánk, ám sokaknak ez a lehetőség nem adatott meg. Ők egyéb módszerekkel próbálják csökkenteni a fogyasztást, a hiedelmekkel ellentétben azonban egyes módszerek csak kismértékű vagy egyáltalán semmilyen eredményre sem vezetnek.

Az tengerentúli szakemberek többször tesztelték már az átlag autós által "tuti tippnek" bélyegzett fogyasztást csökkentő módszereket, de általában nem kaptak bizonyítékot az eljárások és csodaszerek hatékonyságára.

A fogyasztók gyakorta találkozhatnak olyan hirdetésekkel, melyek szerint az adalék, a szuper-mágnes, vagy egyéb tabletták jelentős csökkenést fognak előidézni autójuk "étvágyában", ám a tesztek szerint ezek a szerek vajmi kevés hatást gyakorolnak a felemésztett benzin mennyiségére.

Elgondolkodtató az az érv is, hogy abban az esetben, ha ezen módszerek ténylegesen hatékonyak lennének, valószínűleg az egyre nagyobb nyomás alatt lévő autógyártók is alkalmaznák őket.

Annak ellenkezőjét pedig, hogy a légkondicionáló használata, illetve a motor leállítása és újraindítása jelentősen megnöveli-e a fogyasztást, tesztek bizonyítják. A szakemberek szerint a fél percen túli várakozás esetén már érdemes leállítani a motort.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

S hogy mi az ami valóban segíthet? A szakemberek erre a kérdésre is megadták a választ, a tippek a következők:
• Ne járj lapos, vagy túl kemény gumikkal!
• Vedd ki a felesleges csomagot a csomagtérből!
• Használj követési távolságtartó tempomatot!
• Vezess mindig a megengedett sebességen belül és körültekintően!

A szakemberek által használhatónak ítélt ötletek nagy többségéhez nincs szüksége másra, csak egy kis időre és odafigyelésre, így azok az itthoni autósok számára is hasznosak lehetnek.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?