14 °C Budapest

Benzinár: drágulás teljes gázzal!

Pénzcentrum
2007. március 27. 05:40

Havi rendszerességű üzemanyagár-körképünk legújabb felvonásában kénytelenek vagyunk Olvasóink elé tárni, hogy az elmúlt hetek során hazánk európai viszonylatban élenjárt a drágulás tekintetében, a magyarországi autósokat a forint markáns erősödése mentette meg a drasztikusabb áremelkedéstől. Lássuk, mit érdemes tudni a kialakult helyzetről!

Szokásos első grafikonunkon jól látszik, hogy a 250 Ft közeli szintről a 95-ös benzin ára a 265 Ft-os szintet is áttörte, miközben a diesel mérsékeltebb ütemben drágult, így a kétfajta üzemanyag közti áreltérés mértéke nőtt. (Emlékezhetünk rá, hogy nem olyan régen még a diesel előzéséről kellett beszámolnunk, vagyis arról, hogy a benzin lett az olcsóbb a két alternatíva közül, ez az állapot azonban átmenetinek bizonyult.)


Európai viszonylatban továbbra is a középmezőnybe tartozik Magyarország, az elmúlt hónap során azonban a drágább országok irányába mozdultunk el. A lista két végpontján nincs változás a benzin szegmensben az előző havi rangsorhoz képest, a dízel mezőnyben azonban Litvánia átvette a legolcsóbb ország pozícióját a rövid időre odaugró Ciprustól.


Amennyiben az európai országok áralakulásának dinamikáját vizsgáljuk meg az elmúlt hónapra vetítve, euró alapon, tisztán látszik, hogy hazánk drágulás szempontjából mindkét szegmensben dobogós helyet foglal el. Érdemes a fent leírtak mellett figyelembe venni azt is, hogy az elmúlt hetek során a forint jelentősen erősödött az európai közös pénzzel szemben, mérsékelve ezzel a magyarországi autósok teher-növekedését.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?