5 °C Budapest

Az autótolvajok réme: ne add olcsón a verdát!

Pénzcentrum
2007. március 27. 12:00

Megesküdnél arról, hogy hol parkoltál a kocsiddal, mégsem találod a helyén? Ez bizony nem csupán feledékenység esetén fordulhat elő, hanem akkor is, ha "meglovasították" az autónkat. Ilyenkor aztán megfogadjuk, hogy minden létező biztonsági felszereléssel ellátjuk kocsinkat. Lássuk, mit vehetünk (a teljesség igénye nélkül), mennyiért!

Klasszikus riasztók?

Hol van már az az időszak, mikor azért, mert egy légy bennragadt éjszakára az autóban, nem tudtunk aludni, kivéve, ha magunk törtük fel a szomszéd autóját... Ma már a riasztók, s egyéb eszközök de sajnos az autótolvajok is egyre "intelligensebbek".

Kerékbilincs alatt még mi sem tudjuk meglovasítani autónkat, ugyanakkor azért azt beismerhetjük, nem feltétlenül a tilosban parkolás a leghatékonyabb lopásvédelmi forma. Manapság már nem csupán az elektronikus védelemre bízhatjuk magunkat, hanem rendelkezésünkre áll többféle mechanikus eszköz is.

Motorzár

Az autó szívét zárhatjuk el az illetéktelen kezek elől, ha a motorháztető-zár segítségéhez folyamodunk. Ha lezárjuk a motorháztetőt, nem férhetnek hozzá a tolvajok sem az akkumulátorhoz, sem az elektronikus védelem központjához. A Car-care Kft.-nél Bearlock mechanikus motortér-zár beszereléssel, áfá-val együtt 35 000 Ft, elektro-mechanikus motortér-zár pedig 33 000 Ft.

Sebességváltó-zár

Egy másik lehetséges eszköz, ha sebességváltó-zárat (is) alkalmazunk. Az általában nem számít, hogy automata, vagy mechanikus váltóval rendelkezik-e az autó. A sebváltó-zárakból is többféle kapható manapság, így könnyedén lehet választani, kinek melyik a megfelelő megoldás.

A MUL-T-LOCK MVP 52-es, illetve az MVP 50-es zára a sebváltó boxa alatt zárja le a váltókart egy különleges ötvözetű rúd segítségével. Ezeknél a záraknál a lezáráshoz nincs szükség kulcsra. A TRX nevet viselő termék még kényelmesebb megoldást kínál, ugyanis ebben az esetben csak egy megfelelő kulcsot kell 180 fokkal elforgatni.

A Bear-Lock váltózárak szintén a boksz alatt rögzítik a sebességváltó kart, a reteszelő tüskék hátramenetben, vagy P állásban rögzítik azt, így teszik lehetetlenné a váltást. Hasonló szisztéma alapján működik a Diamond-Lock és a Construct sebességváltó-zár is.

Szelepőr Egy új találmány, az úgynevezett szelepőr is megnehezítheti az "enyves kezűek" dolgát. A szelepőr működése forgalmazói szerint meglehetősen egyszerű, ugyanis megállás után a jármű kerekére előre felszerelt adapterre kell csak helyezni a szelepőrt. Ha valaki a szelepőrrel együtt indítja be az autót, az nem juthat messzire, ugyanis a centripetáls erőnek köszönhetően az őr leereszti az autó kerekét. A Csocsán Fivérek Bt.-nél kapható szelepőr kiskereskedelmi ára 11 990 forint. Kormányzár A kormányzárak azok a védelmi eszközök, amelyeket nehéz nem észrevenni. Egyébiránt az autó-lopásvédelemmel foglalkozó társaságok szerint nagyon fontos a védelmi eszközök elrettentő szerepe is. Ha látja a rabló, hogy nem érdemes bíbelődni az autóval, akkor elkerüli azt. Egy másik lehetséges eszköz a kormányzár. A Homasita autófelszerelései között található Lopkar típusú kormányzárak ára 4 284 és 8 136 forint között mozog. Pedálzár Nem annyira elterjedt megoldás, mint társai, ugyanakkor hatékonyabb lehet, ugyanis az autóban ülve nem lehet leszerelni, csak nyitott ajtón keresztül. Árát tekintve is olcsóbban bizonyulhat, az AlkatrészNeten 1079 forintba kerül a kulcsos kormány-pedálzár. Szabadon választhatunk a fenti eszközök közül, sőt akár kombinálhatjuk is azokat. Azonban jóból is megárt a sok, több időt tölthetünk el azzal, hogy kiszabadítjuk autónkat a sok lakat alól, mint amennyit egy-egy ügyes autótolvaj azok feltörésével tölt el.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?