Az autótolvajok réme: ne add olcsón a verdát!

Pénzcentrum
2007. március 27. 12:00

Megesküdnél arról, hogy hol parkoltál a kocsiddal, mégsem találod a helyén? Ez bizony nem csupán feledékenység esetén fordulhat elő, hanem akkor is, ha "meglovasították" az autónkat. Ilyenkor aztán megfogadjuk, hogy minden létező biztonsági felszereléssel ellátjuk kocsinkat. Lássuk, mit vehetünk (a teljesség igénye nélkül), mennyiért!

Klasszikus riasztók?

Hol van már az az időszak, mikor azért, mert egy légy bennragadt éjszakára az autóban, nem tudtunk aludni, kivéve, ha magunk törtük fel a szomszéd autóját... Ma már a riasztók, s egyéb eszközök de sajnos az autótolvajok is egyre "intelligensebbek".

Kerékbilincs alatt még mi sem tudjuk meglovasítani autónkat, ugyanakkor azért azt beismerhetjük, nem feltétlenül a tilosban parkolás a leghatékonyabb lopásvédelmi forma. Manapság már nem csupán az elektronikus védelemre bízhatjuk magunkat, hanem rendelkezésünkre áll többféle mechanikus eszköz is.

Motorzár

Az autó szívét zárhatjuk el az illetéktelen kezek elől, ha a motorháztető-zár segítségéhez folyamodunk. Ha lezárjuk a motorháztetőt, nem férhetnek hozzá a tolvajok sem az akkumulátorhoz, sem az elektronikus védelem központjához. A Car-care Kft.-nél Bearlock mechanikus motortér-zár beszereléssel, áfá-val együtt 35 000 Ft, elektro-mechanikus motortér-zár pedig 33 000 Ft.

Sebességváltó-zár

Egy másik lehetséges eszköz, ha sebességváltó-zárat (is) alkalmazunk. Az általában nem számít, hogy automata, vagy mechanikus váltóval rendelkezik-e az autó. A sebváltó-zárakból is többféle kapható manapság, így könnyedén lehet választani, kinek melyik a megfelelő megoldás.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A MUL-T-LOCK MVP 52-es, illetve az MVP 50-es zára a sebváltó boxa alatt zárja le a váltókart egy különleges ötvözetű rúd segítségével. Ezeknél a záraknál a lezáráshoz nincs szükség kulcsra. A TRX nevet viselő termék még kényelmesebb megoldást kínál, ugyanis ebben az esetben csak egy megfelelő kulcsot kell 180 fokkal elforgatni.

A Bear-Lock váltózárak szintén a boksz alatt rögzítik a sebességváltó kart, a reteszelő tüskék hátramenetben, vagy P állásban rögzítik azt, így teszik lehetetlenné a váltást. Hasonló szisztéma alapján működik a Diamond-Lock és a Construct sebességváltó-zár is.

Szelepőr Egy új találmány, az úgynevezett szelepőr is megnehezítheti az "enyves kezűek" dolgát. A szelepőr működése forgalmazói szerint meglehetősen egyszerű, ugyanis megállás után a jármű kerekére előre felszerelt adapterre kell csak helyezni a szelepőrt. Ha valaki a szelepőrrel együtt indítja be az autót, az nem juthat messzire, ugyanis a centripetáls erőnek köszönhetően az őr leereszti az autó kerekét. A Csocsán Fivérek Bt.-nél kapható szelepőr kiskereskedelmi ára 11 990 forint. Kormányzár A kormányzárak azok a védelmi eszközök, amelyeket nehéz nem észrevenni. Egyébiránt az autó-lopásvédelemmel foglalkozó társaságok szerint nagyon fontos a védelmi eszközök elrettentő szerepe is. Ha látja a rabló, hogy nem érdemes bíbelődni az autóval, akkor elkerüli azt. Egy másik lehetséges eszköz a kormányzár. A Homasita autófelszerelései között található Lopkar típusú kormányzárak ára 4 284 és 8 136 forint között mozog. Pedálzár Nem annyira elterjedt megoldás, mint társai, ugyanakkor hatékonyabb lehet, ugyanis az autóban ülve nem lehet leszerelni, csak nyitott ajtón keresztül. Árát tekintve is olcsóbban bizonyulhat, az AlkatrészNeten 1079 forintba kerül a kulcsos kormány-pedálzár. Szabadon választhatunk a fenti eszközök közül, sőt akár kombinálhatjuk is azokat. Azonban jóból is megárt a sok, több időt tölthetünk el azzal, hogy kiszabadítjuk autónkat a sok lakat alól, mint amennyit egy-egy ügyes autótolvaj azok feltörésével tölt el.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem