16 °C Budapest

Szigorúbban a "zöldbűnözés" ellen

Pénzcentrum
2005. november 21. 08:49

Persányi Miklós zéró toleranicát szorgalmaz a környezeti károkat okozó bűncselekmények elkövetőivel szemben. Az ilyen bűncselekményeket 1976 óta bünteti a jogszabály, tavaly összesen 265, idén október végéig már 746 esetben intézkedtek a hatóságok.

 
Persányi Miklós zéró toleranicát szorgalmaz a környezeti károkat okozó bűncselekmények elkövetőivel szemben. Az ilyen bűncselekményeket 1976 óta bünteti a jogszabály, tavaly összesen 265, idén október végéig már 746 esetben intézkedtek a hatóságok.
Míg 2000-ben csak 22, addig idén október végéig már 746 esetben derült fény környezeti károkat okozó bűncselekményekre - derült ki a Zöld bűnözés című szakmai tanácskozáson pénteken. A környezeti károkat okozó bűncselekményeket 1976 óta büntetik a jogszabályok, az első eljárás mégis csak két évvel később, 1978-ban indult ilyen ügyben.
A környezeti károkat okozó bűncselekmények közé tartozik az illegális hulladéklerakás, a mérgező vagy vegyi anyagok, állati tetemek, vágóhídi hulladék szabálytalan tárolása, az illegális fakitermelés, a vízszennyezés, a védett álatok kereskedelme, de jellemző eset a lopott nemesfémhuzalok műanyag borításának elégetése is. A környezetvédelmi miniszter szerint az ilyen esetek kisebb megütközést keltenek az emberekben, mint egy betöréses rablás vagy autólopás, az okozott károk - például egy ivóvízbázis szennyeződése - viszont óriásiak lehetnek. Persányi Miklós ezért zéró toleranciát szorgalmaz az elkövetőkkel szemben.
Az eljárásokban nehézséget okoz, hogy az elkövetéskor még nem ismerhetők az okozott károk, illetve, hogy a rendőröknek nincs megfelelő szakképesítésük a hasonló ügyekhez. Szakértők bevonásával kell megoldani a rendőrök környezetvédelmi képzését - mondta BM államtitkára.
Polt Péter legfőbb ügyész szerint nehezíti a felelősségre vonást, hogy büntetőjogi szankciókat csak törvény keletkeztethet, és például az emisszió-szabályozásnál minden alkalommal törvényt kellene módosítani, ha változnak a határértékek. Polt Péter szintén a szigorúbb, mennyiségében és minőségében is komolyabb szankciók mellett érvelt, és felvetette, hogy a környezetvédelmi szervezeteknek szükségük lenne olyan információs hálózatra, amelynek segítségével értesíthetik a hatóságokat.
A környezetet károsító cselekmények közé tartozik a védett állatok bőréből, csontjából készült ajándéktárgyak behozatala, erről sokan nem is tudnak, amikor megvásárolják, és behozzák őket az országba - mondta Nagy János, a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoka.  
A prevenció hatékonyabb a büntetőjognál
Lomniczi Zoltán a tanácskozáson elmondta, hogy 2003-ban 145 esetben született ítélet környezeti árok okozása miatt, ez hétszeres növekedést jelent 1997-hez képest. A főbíró szerint azonban a környezetvédelem elsősorban nem büntetőjogi kategória, e területen a prevencióval lehet igazi eredményeket elérni.  

(forrás: Kormányzati Hírportál)

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem