23 °C Budapest

Szigorúbban a "zöldbűnözés" ellen

Pénzcentrum
2005. november 21. 08:49

Persányi Miklós zéró toleranicát szorgalmaz a környezeti károkat okozó bűncselekmények elkövetőivel szemben. Az ilyen bűncselekményeket 1976 óta bünteti a jogszabály, tavaly összesen 265, idén október végéig már 746 esetben intézkedtek a hatóságok.

 
Persányi Miklós zéró toleranicát szorgalmaz a környezeti károkat okozó bűncselekmények elkövetőivel szemben. Az ilyen bűncselekményeket 1976 óta bünteti a jogszabály, tavaly összesen 265, idén október végéig már 746 esetben intézkedtek a hatóságok.
Míg 2000-ben csak 22, addig idén október végéig már 746 esetben derült fény környezeti károkat okozó bűncselekményekre - derült ki a Zöld bűnözés című szakmai tanácskozáson pénteken. A környezeti károkat okozó bűncselekményeket 1976 óta büntetik a jogszabályok, az első eljárás mégis csak két évvel később, 1978-ban indult ilyen ügyben.
A környezeti károkat okozó bűncselekmények közé tartozik az illegális hulladéklerakás, a mérgező vagy vegyi anyagok, állati tetemek, vágóhídi hulladék szabálytalan tárolása, az illegális fakitermelés, a vízszennyezés, a védett álatok kereskedelme, de jellemző eset a lopott nemesfémhuzalok műanyag borításának elégetése is. A környezetvédelmi miniszter szerint az ilyen esetek kisebb megütközést keltenek az emberekben, mint egy betöréses rablás vagy autólopás, az okozott károk - például egy ivóvízbázis szennyeződése - viszont óriásiak lehetnek. Persányi Miklós ezért zéró toleranciát szorgalmaz az elkövetőkkel szemben.
Az eljárásokban nehézséget okoz, hogy az elkövetéskor még nem ismerhetők az okozott károk, illetve, hogy a rendőröknek nincs megfelelő szakképesítésük a hasonló ügyekhez. Szakértők bevonásával kell megoldani a rendőrök környezetvédelmi képzését - mondta BM államtitkára.
Polt Péter legfőbb ügyész szerint nehezíti a felelősségre vonást, hogy büntetőjogi szankciókat csak törvény keletkeztethet, és például az emisszió-szabályozásnál minden alkalommal törvényt kellene módosítani, ha változnak a határértékek. Polt Péter szintén a szigorúbb, mennyiségében és minőségében is komolyabb szankciók mellett érvelt, és felvetette, hogy a környezetvédelmi szervezeteknek szükségük lenne olyan információs hálózatra, amelynek segítségével értesíthetik a hatóságokat.
A környezetet károsító cselekmények közé tartozik a védett állatok bőréből, csontjából készült ajándéktárgyak behozatala, erről sokan nem is tudnak, amikor megvásárolják, és behozzák őket az országba - mondta Nagy János, a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoka.  
A prevenció hatékonyabb a büntetőjognál
Lomniczi Zoltán a tanácskozáson elmondta, hogy 2003-ban 145 esetben született ítélet környezeti árok okozása miatt, ez hétszeres növekedést jelent 1997-hez képest. A főbíró szerint azonban a környezetvédelem elsősorban nem büntetőjogi kategória, e területen a prevencióval lehet igazi eredményeket elérni.  

(forrás: Kormányzati Hírportál)

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 24. szerda
Kinga, Kincsõ
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm