20 °C Budapest

Szigorúbban a "zöldbűnözés" ellen

Pénzcentrum
2005. november 21. 08:49

Persányi Miklós zéró toleranicát szorgalmaz a környezeti károkat okozó bűncselekmények elkövetőivel szemben. Az ilyen bűncselekményeket 1976 óta bünteti a jogszabály, tavaly összesen 265, idén október végéig már 746 esetben intézkedtek a hatóságok.

 
Persányi Miklós zéró toleranicát szorgalmaz a környezeti károkat okozó bűncselekmények elkövetőivel szemben. Az ilyen bűncselekményeket 1976 óta bünteti a jogszabály, tavaly összesen 265, idén október végéig már 746 esetben intézkedtek a hatóságok.
Míg 2000-ben csak 22, addig idén október végéig már 746 esetben derült fény környezeti károkat okozó bűncselekményekre - derült ki a Zöld bűnözés című szakmai tanácskozáson pénteken. A környezeti károkat okozó bűncselekményeket 1976 óta büntetik a jogszabályok, az első eljárás mégis csak két évvel később, 1978-ban indult ilyen ügyben.
A környezeti károkat okozó bűncselekmények közé tartozik az illegális hulladéklerakás, a mérgező vagy vegyi anyagok, állati tetemek, vágóhídi hulladék szabálytalan tárolása, az illegális fakitermelés, a vízszennyezés, a védett álatok kereskedelme, de jellemző eset a lopott nemesfémhuzalok műanyag borításának elégetése is. A környezetvédelmi miniszter szerint az ilyen esetek kisebb megütközést keltenek az emberekben, mint egy betöréses rablás vagy autólopás, az okozott károk - például egy ivóvízbázis szennyeződése - viszont óriásiak lehetnek. Persányi Miklós ezért zéró toleranciát szorgalmaz az elkövetőkkel szemben.
Az eljárásokban nehézséget okoz, hogy az elkövetéskor még nem ismerhetők az okozott károk, illetve, hogy a rendőröknek nincs megfelelő szakképesítésük a hasonló ügyekhez. Szakértők bevonásával kell megoldani a rendőrök környezetvédelmi képzését - mondta BM államtitkára.
Polt Péter legfőbb ügyész szerint nehezíti a felelősségre vonást, hogy büntetőjogi szankciókat csak törvény keletkeztethet, és például az emisszió-szabályozásnál minden alkalommal törvényt kellene módosítani, ha változnak a határértékek. Polt Péter szintén a szigorúbb, mennyiségében és minőségében is komolyabb szankciók mellett érvelt, és felvetette, hogy a környezetvédelmi szervezeteknek szükségük lenne olyan információs hálózatra, amelynek segítségével értesíthetik a hatóságokat.
A környezetet károsító cselekmények közé tartozik a védett állatok bőréből, csontjából készült ajándéktárgyak behozatala, erről sokan nem is tudnak, amikor megvásárolják, és behozzák őket az országba - mondta Nagy János, a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoka.  
A prevenció hatékonyabb a büntetőjognál
Lomniczi Zoltán a tanácskozáson elmondta, hogy 2003-ban 145 esetben született ítélet környezeti árok okozása miatt, ez hétszeres növekedést jelent 1997-hez képest. A főbíró szerint azonban a környezetvédelem elsősorban nem büntetőjogi kategória, e területen a prevencióval lehet igazi eredményeket elérni.  

(forrás: Kormányzati Hírportál)

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 6. kedd
Norbert, Cintia
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?